body_under_construction
Keď som sa rozhodla písať tento článok, chodilo mi po rozume kopec vecí. No hlavne obrázky vyšportovaných tiel, krásnych brušných svalov, celková pekná štíhlosť, ktoré sa v poslednej dobe stále častejšie objavujú na nete a po Vianociach a sviatkoch ako keby sa s nimi vrece roztrhlo.

Veď 30 dní znie jednoducho krátko, super a ak budem mať také telo, ako na fotke, tak prečo nie? Stojí to za to.

Pri našich výživových konzultáciách je najčastejším problémom rozhovor o pohybovej aktivite nášho klienta. Najčastejším dôvodom prečo sa nehýbať je, že nie sú športové typy, že na to nemajú čas v aj tak plnom programe, že ich bolia kĺby, nemajú prostriedky na fit nes centrum atď atď.

Jeden z dôvodov je však aj množstvo zavádzajúcich a klamlivých informácií, ktoré sa mohutne šíria najväčším dezinformačným médiom a tým je internet, sociálne siete bez rozdielu názvu, maily, motivačné PPTčka (prezentácie). Často obsahujú informácie o tom, že stačí 5 minút, alebo že to ide aj bez pohybu.

Často mi  napadne príbeh jednej mojej známej, ktorá takmer celý život trpela nadváhou a prišiel čas kedy sa s tým naozaj rozhodla niečo urobiť. Dala sa na bielkovinovú diétu. Takéto diéty majú svoje riziká a obrovské negatíva, ale dobrou súčasťou tejto diéty bolo, že bola podmienená pohybom.

A tak sama a dobrovoľne každé ráno peknou svižnou chôdzou obchádzala mesto a takýmto spôsobom riešila pohybovú aktivitu. A … fungovalo to. Kilá išli dole, svalový tonus sa udržal stúpol jej bazálny metabolizmus. Veci fungovali …. až kým sa neskončil diétny program trvajúci 6-8 týždňov.

Isté návyky si udržala, ale postupom času opäť skĺzla do zabehaných predošlých koľají, stresu a prestala sa hýbať. A tak po 1-2 roku prišlo na rad zopakovať diétu … prvé dni neostával čas na pohyb, ale čuduj sa svete, kilogramy išli aj tak nadol. Uspokojená týmto zistením prešla diétnym program, schudla , ale nie toľko, koľko prvýkrát v diétnom programe, ale potešilo.

Lenže …. špirála opäť nabrala svoje kontúry … zase návrat do koľají, zase hmotnosť nahor … atď atď.

Výsledok si viete zrejme predstaviť. Alebo nie?

Po rokoch opakovania tejto diéty, ktorá podľa nej funguje aj bez pohybu si úplne narušila metabolizmus, znížil sa jej podiel svalstva, nadmerný prísun bielkovín skončil ako tukové zásoby  a už nechudne takmer vôbec. Ale … že vraj to stále ide bez pohybu. 🙂

Čo som týmto príbehom chcela povedať?

Zdravý životný štýl nikdy nebude fungovať, ak z neho vyradíte pohyb. Pohyb je súčasťou zdravého spôsobu života, zdravej hmotnosti, zdravého srdcovo-cievneho systému, zdravej imunity, spánku atď.

A preto vždy budeme tvrdiť: BEZ POHYBU TO NEJDE.

Lenže ako je to potom s výzvami nové pevné telo za 30 dní? Fungujú tieto výzvy?

Ako pozitívum takejto výzvy vidím to, že vás môže zmotivovať k tomu, aby ste si vytvorili pohybový návyk. Aby ste každý deň po dobu 30dní niečo urobili a možno to bude štart k pravidelnej pohybovej aktivite. Lenže tu pozitíva končia.

Negatívom týchto výziev  je podľa mňa zavádzanie a mylné informácie, že stačí denne iba 20, 60, 240 sekúnd na to, aby ste mali telo malého Boha alebo Bohyne.
Ale takto to nefunguje!!!

Navyše do výzvy sa často púšťajú ľudia, ktorí nemajú základné pohybové návyky. Takže výsledok môže byť taký, že si viac ublížime ako pomôžeme.

Pohybová aktivita, ak s ňou začíname potrebuje mať tiež istý systém. Aby sme si neublížili a aby nás nedemotivovala. Každoročne  sa po sviatkoch zaplnia fitnes centrá, športoviská a bežecké okruhy. Ľudia bez pohybových návykov sa vrhnú naplno do akcie … a na druhý tretí deň ledva vstávajú z postele, pretože svaly, o ktorých si mysleli že ich nemajú sa ozývajú naplno. Dostaví sa svalová horúčka a motivácia do ďalšieho pohybu je veľmi slabá.

Prvý týždeň dva síce ešte vydržia byť aj 5-7 dní v posilke, však si zaplatili permanentku, ale po 2 týždňoch zistia, že neostáva čas a sila na ďalšie aktivity a postupne poľavia, až permanentka kdesi zapadne a vrátia sa k starému spôsobu fungovania.

Určite to nie je váš prípad, však? Alebo áno? Trochu sa v tom vidíte?

Udržať sa v pohybe chce správne nastavenie, motiváciu, vstať a ísť si zacvičiť aj keď je hmla, keď mrzne, prší alebo sneží, alebo keď je 40 stupňov v tieni. Motiváciu potrebujete hľadať sami v sebe, alebo ju nájsť za pomoci dobrého kouča. No potrebujete sa jej držať, hýčkať ju a udržiavať v napätí, aby sa vzrušenie z jej napĺňania neminulo s časom a nezapadlo prachom tak ako tá permanentka z fitka.

A tomu pomôže aj kvalitný štart k pohybovej aktivite. Nie zbesilý, ale tak akurát, aby nám niečo dal, aby sme mali radosť z pohybu pri každej aktivite..

A často krát to znamená začať sa hýbať 2-3x v týždni a až postupne po zabehnutí nového návyku pridať ďalší deň, ďalšiu aktivitu. Aj v tomto prípade platí, že nie kvantita rozhoduje, ale kvalita pohybovej aktivity.

Pohybová aktivita by mala byť naším celoročným návykom. V konečnom nastavení stačí 3-4x týždenne dopriať si kvalitný pohyb v dĺžke od 20-30 minút pri HIIT aktivite, do 90-120 min pri vytrvalostnom pohybe.  Tak ako pri stravovaní je dôležitý individuálny stravovací plán pri pohybovej aktivite je to rovnako dôležité. To čo vyhovuje susedovi nevyhovuje mne…. sme indivídua 🙂

Ak potrebujete poradiť a pomôcť v tom, ako získať to „nové telo“ aj s tým vám vieme pomôcť. Napíšte nám, zavolajte nám v našom BODY reštart – Centre výživy a pohybu.

DVAJA POMOCNÍCI PRE VAŠE STRAVOVANIE:
ObalkaKnihyAk hľadáte recepty pre správnu štart vašej výživy potom ich môžete nájsť v publikácii o zdravých desiatach alebo v našej knihe: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.