Fialová farba zeleniny nie je veľmi obvyklá. Do dúhového spektra farieb zeleniny a ovocia
patrí a jej konzumácia je veľmi dôležitá. Vyberajte si aj túto farbu pravidelne.
Zelenina obsahuje okrem vlákniny, vody, minerálov, vitamínov, antioxidantov aj fytonutrienty.
Fytonutrienty sú rastlinné zložky, ktoré dodávajú rastlinám charakteristickú vôňu a farbu. Chránia rastliny, listy a plody pred nežiaducimi účinkami oxidácie, pred škodcami a poveternostnými vplyvmi, UV žiarením.
V súčasnosti poznáme funkcie mnohých fytonutrientov, avšak ich celkový počet je viac ako 10 000 a veda objavuje stále nové a nové. Niektoré druhy ovocia a zeleniny môžu obsahovať viac ako jeden fytonutrient a určitá funkcia môže byť vo viacerých druhoch fytonutrientov.
Fytonutrienty majú antibakteriálne a protizápalové účinky, plnia funkciu antioxidantov, starajú sa o srdcovo-cievny systém, o sliznice a imunitný systém, atď. Vplyv na ľudské zdravie je preukázateľný.
Zdroje fialovej zeleniny:
Červená kapusta, červená repa, baklažán, červené sladké zemiaky – batáty, lolo šalát, čierne olivy, červená cibuľa či šalotka, červená čakanka
Do tejto skupiny patria tieto najznámejšie fytonutrienty:
Resveratrol – jeden z najznámejších protirakovinových fytonutrientov, Anthocyanidins, Procyanidins
Tieto fytonutrienty majú nasledovné funkcie a účinky v tele:
- majú protizápalové a protirakovinové účinky
- sú silné antioxidanty
- ovplyvňujú
- mozgovú činnosť
- činnosť a zdravie pečene
- činnosť a zdravie srdca
- činnosť a zdravie pľúc
- DNA
- zdravie kože
- hormonálnu rovnováhu
A práve pre tie účinky sme sa veľmi potešili z tohto jednoduchého receptu, lebo najčastejšie pripravujeme len dusenú červenú kapustu, alebo šalát z červenej kapusty.
Pri spracovávaní tejto červenej (modrej) zeleniny nám často ostanú zafarbené pršteky :), ale nech vás to neodradí, použite jednorazové rukavičky a pripravte si túto polievku.
Budete potrebovať:
- jednu červenú kapustu
- väčší zemiak
- 1 veľkú cibuľu
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 2 polievkové lyžice červeného balsamica
- 800 ml zeleninového vývaru (vody)
- 300 ml pomarančovej šťavy
- Petržlenovú vňať
- 4 polievkové lyžice rastlinnej smotany (mandľová, ryžová, ovsená a pod.)
- soľ, korenie
Postup:
Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte ju na rozohriatom masle. Pridajte nakrájanú hlávku červenej kapusty, trochu osoľte, pridajte pomarančovú šťavu, podlejte vývarom a duste do mäkka. Očistite zemiak, nakrájajte ho na drobno a uvarte v slanej vode do mäkka. Keď je kapusta udusená do mäkka, pridajte roztlačený varený zemiak a všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
Polievku dochutíte balsamicovým octom, soľou, korením a na záver vmiešajte smotanu. Pred podávaním doplňte čerstvú petržlenovú vňať.
Podávať polievku môžete tak, ako sme to urobili my, s domácimi grissinami ;), ktorých recept nájdete na stránke Jarka pečie na tomto odkaze: http://www.jarkapecie.sk/?p=257