SalatMozzarelaJahody-1

Jahody si spájame väčšinou s koktailom, so šľahačkou, s tortami, ktoré sú posiate jahodami, jahodou zmrzlinou, smoothies … Jahody chutia prekrásne aj v kombinácii s horkou čokoládou, alebo rovnako dobre chutia aj pokvapkané balsamikovým krémom, chutia v šampanskom a veľmi dobre sa hodia aj do miešaných  šalátov, kde spestria chuť, dodajú istú pikantnosť, nádych niečoho netradičného.

Jahody patria medzi najobľúbenejšie jarné a letné ovocie. Obsahujú veľmi málo sacharidov (glukóza, fruktóza)  a preto sú vhodné pri chudnutí, ale aj pre diabetikov, ktorí si potrebujú dávať pozor na obsah prijatého cukru. Telo dokonca vylučuje iba veľmi nízku hladinu inzulínu na ich spracovanie.SalatMozzarelaJahody-3

Jahody obsahujú vysoký podiel ovocných kyselín, ktoré napomáhajú tráviacemu systému, obsahujú dostatok tak veľmi potrebnej vlákniny – pektínu. Majú dostatok vitamínu C, karotenoidov, bioflavonoidov, ktoré nás chránia pred nežiaducim vplyvom voľných radikálov – a teda pred chorobami. Veľmi ich ocenia reumatici, pretože majú aj antireumatické účinky. Listy z jahôd majú mnoho liečivých účinkov pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C, biofavonoidov a sú vhodné pri gynekologických ťažkostiach, srdcovo-cievnych ochoreniach, reume, problémoch s obličkami. Stačí si z nich urobiť čaj a vychutnávať. Pokojne si do čaju pridajte aj 1-2 jahody.

Ale samozrejme máme pre vás aj recept „na slano“ s jahodami a netradičnou zálievkou z jahôd. Jahodový šalát s mozzarelou 🙂

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 500g jahôd
  • 320g paradajok
  • 250g Mozzarelly – ak chcete syr s nižším obsahom tuku, tak potom použite light verziu, alebo si vyberte iný syr. Ak ste vegán, alebo potrebujete bezlaktózovú verziu, alebo verziu bez mliečnej bielkoviny, môžete použiť dobré tofu, tempeh a pod.
  • 120g poľného šalátu
  • 30ml šťavy z citróna
  • 20g čerstvej bazalky
  • 20g javorového sirupu triedy C (môžete použiť aj kokosový cukor, alebo iné sladidlo)
  • 10ml extra panenského olivového oleja, alebo repkového oleja
  • Soľ. korenie

Postup:
Zálievka:
200g jahôd nakrájajte na kúsky, pridajte citrónovú šťavu, javorový sirup (resp. iné sladidlo) a rozmixujte tyčovým mixérom. Dobre posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Môžete skúsiť aj rôzne druhy soli. (my sme experimentovali aj s dánskou údenou soľou a výsledok bol veľmi delikátny)

Ostatné jahody nakrájajte na štvrte, paradajky na kolieska, a mozzarelu natrhajte na malé kúsky. V mise zmiešajte poľný šalát, paradajky, bazalkové lístky a jahody. Servírujte na tanieri spolu so zálievkou.

Odporúčame šalát ešte pokvapkať tmavým balsamicom. Alebo balzamikovou redukciou.

Šaláty môžete striedať, Ak chcete horkejšiu chuť, pridajte aj rukolu, alebo čakanku.

Tento šalát je vynikajúci na jar,kedy začína jahodová sezóna, potrebujete trochu odľahčiť stravu po zimných mesiacoch. Dopriať si veľa zeleného chlorofylu zo šalátov, Hodí sa aj na večeru, keďže kalorická hodnota a podiel sacharidov v jahodách je veľmi nízky.

SalatMozzarelaJahody-5