RizotoRebarboraSpargla-5
Pripraviť si rizoto nie je najťažší kuchársky výkon, aj keď je dôležité dodržať určité pravidlá a výsledkom je krémovitá, jemná zmes z kvalitnej ryže a surovín podľa výberu, ochutená parmezánom , maslom a bylinkami. Nepíšem o rizote, ktoré si pamätáme zo školskej jedálne, alebo závodného stravovania. Na prípravu rizota zvoľte kvalitnú ryžu Aborio, dobrý olej, šalotku a suché biele víno. To je základ a potom pustite uzdu svojej fantázie a doplňte si toto krásne jedlo hubami, mäsom, rôznou zeleninou….
RizotoRebarboraSpargla-4
My sme dnes použili okrem krémových šampiňónov hlavne sezónnu zeleninu – zelenú špargľu a rebarboru 🙂
Áno, rebarbora je zelenina a použiť ju môžete aj na sladko do dezertov, napríklad s jablkami či jahodami. Do šalátov je tiež vhodná (aj tento chutný recept to dokazuje)
Chuť zelenej špargle je neopísateľne dobrá, hodí sa na rýchle spracovanie aj v rizote a rebarbora dáva tomuto jedlu kyselkavý nádych a dotvára chuť.

Využite sezónu, ktorá je pri oboch druhoch zeleniny pomerne krátka a uvarte si niečo nové.

Budete potrebovať pre 2 osoby :

  • 140 g ryže Arborio
  • 10 g kvalitného oleja
  • 40 g šalotky
  • 100 ml kvalitného bieleho vína
  • zeleninový vývar cca 400 ml
  • soľ, čerstvý tymián
  • parmezán
  • 5 g studeného masla
  • 100 g očistenej rebarbory
  • 200 g zelenej špargle
  • 100 g čerstvých krémový šampiňónov

Postup:
Šalotky očistite, nakrájajte na drobno a restujte na zohriatom oleji do sklovita. Pridajte
suchú ryžu , čerstvý tymián a restujte 2 – 3 minúty. Podlejte bielym vínom, nechajte ho odpariť. Do ryže pridajte očistené klobúčiky  šampiňóny, ktoré ste nakrájali na štvrťky.

Podlejte trochou vývaru a za stáleho premiešavania nechajte dusiť, keď ubudne tekutiny pridajte trochu a pokračujte v premiešavaní.
Nepridávajte naraz veľa tekutiny, aby sa ryža nevarila, ale dusila. Keď je ryža polomäkká pridajte očistenú zelenú špargľu a rebarboru nakrájanú na 1,5 cm kúsky.
Postupne pridávajte vývar a cca po 10 minútach je už ryža mäkká a zelenina má ostať nerozvarená.
Na záver vmiešajte plátok studeného masla, premiešajte. Maslo spôsobí krémovitosť pokrmu.
Podľa chuti pridajte strúhaný parmezán.
RizotoRebarboraSpargla-2