velka_noc_tradicnaSme nielen svedkami veľkých rýchlych zmien okolo nás, ale sme aktívnou súčasťou týchto zmien. Niektoré si uvedomujeme a dotýkajú sa nás osobne a je veľa tých, ktoré nás tak veľmi neovplyvňujú. Ale jedlo nás silno ovplyvňuje celý život, dokonca už pred narodením sme odkázaní na kvalitu výživy matky a to nám dáva základ nášho zdravia a stravovacích návykov.

Jeme, aby sme žili 🙂 a niektorí ešte stále žijú, aby jedli 🙁

Všetko okolo nás podlieha módnym vlnám, technickému pokroku, vývoju… Pozrime na zmeny v technike, móde, nové autá, bicykle, modernejšie štýly nábytku, aj stavby domov podliehajú móde, hudobné štýly sa menia a aj filmová tvorba je iná teraz… a čo jedlo a naše stravovacie návyky?

Aké tradície dodržiavame, aké zvyky si nesieme počas života s jedlom a prečo tak málo inovujeme v spojení s jedlom, s tradičnými jedlami našich predkov na sviatky a rôzne oslavy a stretnutia rodiny?

Nie, nie som za to, aby sa všetky tradície počas rodinných sviatkov zrušili, aby sme zabudli na to čo varila stará mama, mama a čo nám tak v detstve chutilo. Rada listujem v starých kuchárskych knihách a vždy nájdem inšpiráciu na prípravu chutného jedla. Samozrejme, že si ho upravím podľa surovín, ktoré mi viac vyhovujú a doplním o niečo, čo vtedy nemali, alebo nahradím niečo, čo už nemáme.

Skôr som za zmenu v prípravách a priebehu rodinných sviatkov, za zmenu v stolovaní a obsahu pohostenia.

Z  výživovej praxe viem, že je veľa tých, ktorí túžia prežiť sviatky inak, nielen náročným pečením už týždeň predtým, s ťažkými nákupmi a  pri sporáku a potom dojedaním po sviatkoch. Počúvam to vždy po skončení takýchto sviatkov, že budúci rok to bude inak, urobím to jednoduchšie a ľahšie. Lenže prax je celkom iná. Prídu ďalšie sviatky a situácie sa opakujú. A na ospravedlnenie si povieme, že sú to rodinné tradície 🙁

Prečo je tomu tak?
Na tom, že občas zjeme sýtejšie „hutnejšie“ jedlo nie je nič zlé a treba to aj urobiť, ak nám to chutí a nemáme potom zdravotné ťažkosti. Ale priznajme si, na sviatky pripravujeme také množstvo jedla, ktoré mnohonásobne prevyšuje potreby členov domácnosti. Robíme to pre návštevy, ak by niekto prišiel, aby bol stôl prehnutý dobrotami od výmyslu sveta. Aby všetci boli spokojní a videli čo všetko sme pripravili, aby mali dostatok. A aj náš rozpočet na stravu sa riadne zatrasie počas takýchto akcií.

V lepšom prípade návštevy chodia, ale všetci sú prejedení z domu a jedlo nechajú na stole, veď budú musieť dojedať všetko čo ostalo doma. Tak im aspoň zabalíme niečo so sebou, aby mali doma viac na dojedanie. Ale to nie je ešte všetko. Príde mama, babka a svokra a prinesú niečo, nech nehladujeme a máme všetkého dostatok.

Robíme to všetko zo zvyku, videli sme to v rodine a opakujeme. Na jednej strane je to jednoduché, lebo robíme to čo poznáme a na strane druhej nás to zaťažuje, nesúhlasíme s tým a chceme zmenu. Je to prirodzené, veď aj v stravovaní a výžive sa dejú zmeny, je to súčasť nášho života a tak nemusím presne kopírovať jedálniček prababky, ktorej životný štýl bol odlišný od nášho.

Ako z tohto rituálu von?

Nemusíte odcestovať na sviatky ďaleko z domu (aj keď je to príjemný variant 🙂 )

Tu je zopár tipov na zmeny:

  • naplánujte si aktivity počas sviatočných dní – príroda, šport, sauna, výstavy, vychádzky…
  • už teraz si urobte plán čo budete variť a piecť, zostavte si s rodinou jedálniček, aby si každý v ňom našiel svoju obľúbenú špecialitku
  • tento plán jedálnička dajte na chladničku a vypracujte si nákupný zoznam – ušetríte mnoho času a financií a kúpite len to čo je v pláne
  • neplánujte veľké zásoby jedla pre návštevy – veď vlastne ich poznáte a viete čo a koľko jedia
  • kúpte viac zeleniny a ovocia – z toho dokážete vykúzliť obratom ruky skvelé pohostenie a občerstvenie a vaši hostia sa potešia napr. čerstvému ovocnému šalátu
  • s najbližšou rodinou si spresnite čas návštevy, aby ste vedeli plánovať svoj čas a rovnako si potvrďte svoje návštevy u rodiny a priateľov (je rozdiel ísť k niekomu na kávu, alebo byť pozvaný na obed) Ak ste pozvali návštevu na kávu nepotrebujete pripravovať obloženú misu s údeným mäsom a majonézovým šalátom, pripravte dezert, alebo koláč a kávu, poprípade čerstvé ovocie.
  • máte deti a nekupujete im sladkosti? Oznámte to starým rodičom aby im tiež nekupovali sladkosti ak už potrebujú doniesť malý darček v papiernictve nájdu vždy niečo pre každú vekovú skupinu. Pripravte sa na „citové“ vydieranie a nedajte sa ovplyvniť. Jasne môžete povedať, že sladkosti vášmu dieťaťu poškodzujú zdravie a vtedy by už babička mala reagovať a prispôsobiť sa.
  • navarte presný počet porcií, nenechávajte jedlo (ani chuťovky) na každom stole v domácnosti, jedzte v obvyklom čase a nie celý deň

Veľkonočné sviatky sú tu o pár dní a môžete sa pripraviť vpred a zaviesť pár drobných zmien, ktoré osviežia tieto prekrásne jarné rodinné sviatky a prinesú ozaj čerstvý vánok k vám domov.

Budúci týždeň vám pripravíme pár typov na úpravu tradičných jedál v ľahšej modernejšej verzii. Rodinné sviatky nie sú dôvodom na porušenie vašich zdravých návykov v stravovaní a už vôbec nie k zvyšovaniu hmotnosti.

Jeme, aby sme žili – tak jedzme aby sme dobre žili 🙂