hormonyV prvom článku o menopauze sme písali o všeobecnom pohľade na tento problém, ktorý trápi mnohé ženy. Prv, ako sa budeme zaoberať samotnou výživou a radami, ktoré súvisia so stravovaním je však dôležité vysvetliť si ako to s hladinami hormónov v tomto období je.

U nás sa často chápe menopauza, ako zmes nepríjemných stavov, vedľajších účinkov a hlavnou úlohou lekárov je potlačenie týchto symptómov.

No menopauza, nie je choroba, ale je to  prirodzený stav, kedy sa v tele ženy odohrávajú procesy súvisiace so zmenou hormonálnych hladín.

Poruchy a problémy, ktoré s týmto obdobím súvisia sú jednoznačne spôsobené životným štýlom a stravovaním, ako samotnými výkyvmi hormonálnych hladín.

Ženy, ktoré nie sú vystavené stresu, tie, ktoré majú zdravú stravu, pozostávajúcu z čerstvých produktov bez pridaných xeno-hormónov (Pozn. xeno-hormóny sú umelé hormóny pridávané pri živočíšnej výrobe – hydina, ale sú to aj pesticídy a chemické hnojivá, ktoré môžu tieto látky obsahovať), majú dostatok vlákniny, celozrnných výrobkov a pohybu častokrát nemajú žiaden z príznakov menopoauzy. (klimaktéria).

Na čo všetko by sme mali dbať?
Kedy sa začať starať o „bezbolestnú“ menopauzu? Pravdou je, že by sme mali mať  počas celého života vyváženú stravu, odpočinok, relax a dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu . To z nás urobí nie len bohyne krásy :), ale zároveň uľahčí obdobie, kedy sa nemí náš hormonálny systém.
Aby naše obdobie menopauzy bolo  bezproblémové stačí dodržiavať 3 základné kroky:

  1. mať náš  duševný a fyzický telesný systém  v rovnováhe
  2. naše  stravovanie by malo obsahovať dostatok fytoestrogénov
  3. naše  telo by malo byť čisté a v poriadku -> alebo inak povedané zbavené toxicity tak, aby váš hormonálny systém a vaše telo vedeli bez problémov komunikovať

Čo však, ak nastalo obdobie menopauzy a my sme si to v strese ani neuvedomili?
Ak chceme prejsť prechodom hladko a bez zbytočnej hormonálnej liečby, zamyslime sa v prvom rade nad tým, či sme pripravené obetovať trochu z toho spôsobu života, ktorým žijeme dnes.

Náš hormonálny systém je dostačujúci, aj v období menopauzy. Ale je potrebné dopracovať sa k rovnováhe. Estrogén a progesterón musia dosiahnuť takú hladinu, aby boli v rovnovážnom stave. Menopauza neznamená, že máme estrogénu málo, môžeme ho mať podľa výskumov aj viac, ale dôležité je, že sa dostáva do veľkej nerovnováhy s progesterónom. Čo môže mať na nepríjemné následky.

A … hlavným spúšťačom toho celého môže byť …. cholesterol 😉

Cholesterol je látka, ktorá ja „schovaná“ práve za týmito hormónmi a akákoľvek nevyrovnanosť hladiny cholesterolu môže spôsobiť závažné problémy. Jedným z nich je aj problém pri menopauze.

No a cholesterol?
Už sme písali v článku o cholesterole a výžive a o cholesterole a doplnkoch výživy. No zopakujme si, čo vplýva na jeho hladinu:

  1.  Stres
  2. Strava
  3. Pohybová aktivita a celková rovnováha

Ako eliminovať stres?
Myslím, že každý z nás pozná stav, kedy vie, že je uvoľnený, že ho netrápia problémy okolia a cíti sa v pohode a bez stresu. Alebo nie?

Ako  relaxovať?
Spôsobov je mnoho. Možno vám pomôže tento príklad.
Ľahnite si, alebo sa pohodlne usaďte, môžete si zapáliť sviečku, pustiť príjemnú relaxačnú hudbu, alebo si vychutnať ticho. Začnite pomaly a uvoľnene dýchať. Sústreďte sa na každý váš nádych a výdych. Pozor, udržať myšlienky na uzde nie je jednoduché. je potrebné, aby ste sa neodpútavali na problémy a strasti.

Pomaly sa začnite sústrediť na to, ako jemne predýchavate spodnú časť brucha. My ženy obvykle dýchame veľmi plytko a dýchanie do brucha nám preto robí pomerne veľké problémy. Tak prosím 🙂 nebuďte z toho v strese. 🙂

Chce to cvik a vytrvalosť. Pri nádychu si predstavujte, že do vás prúdi chladný, horský očisťujúci vzduch. Predstavu môže umocniť napríklad krásna tmavo modrá obloha, pokojné azúrové more. Čokoľvek, čo vo vás vzbudí sviežosť. Pri výdychu uvoľňujete zo seba stres, horúcu energiu, chcete sa upokojiť a preto si predstavte jasnú žltú farbu, horúce slnko, jasný letný deň a to všetko vyplavte zo seba von.

Vyzerá to jednoducho, však? Je to jednoduché a jednoducho to pomáha 🙂

Spôsob dýchania je nutné sa znova naučiť. Dajte si ruky na bruško a preciťujte ako sa vám ruky pri každom nádychu zdvihnú a pri každom výdychu klesnú.
Možno na začiatku to bude vyzerať umelo, ale časom sa vaše stiahnuté svaly dolnej časti brucha a panvy uvoľnia, precitnú a zistíte, koľko problémov ste si len touto jednoduchou technikou odbúrali.
Problémy so stolicou, dychom, bolestivé kŕče, uvoľnia sa vám kríže, hrudná chrbtica  a ešte mnoho ďalšieho.

A koľko takto relaxovať ?
Na začiatku bude dobré, ak vydržíte takto v pokoji 5minút. No verím, že časom sa dostanete na 20 minút. Už 20 minút relaxu denne vám dokáže pomôcť zlepšiť nepríjemné prejavy menopauzy.

Inou metódou pre relax môže byť meditácia, wellness, masáže a podobne. Ak ale neposedíte a je pre vás problémom relaxovať doma, v pokoji potom máte možnosť spojiť pohyb a pokoj. Vyberte sa pravidelne na krátke prechádzky na čerstvom vzduchu ale pamätajte aj na to, že počas tejto prechádzky potrebujete uchovať svoje myšlienky v stave pokoja a pohody.

V ďalšej časti sa budeme venovať výžive a doplnkom výživy v období menopauzy.