Neviem ako vy, ale ja som vždy túžila mať doma takú malú záhradku na okne. Dlho som robila pokusy a sem tam mi aj niečo vyklíčilo, ale dlho sa neudržalo. Kým som nestretla Jarku, ktorá mi pomohla pochopiť, ako sa starať o bylinkovú záhradku a mať doma čerstvé, voňavé a zdravé dobroty.
Tak som ju poprosila, aby vám začala písať cyklus o tom, aké yblinky si vieme vypestovať aj doma za oknom, bez toho aby sme museli okopávať burinu 😀 to ja naozaj nemusím, alebo mať za domom pozemok na výsadbu.
Tak a teraz už vás nebudem rušiť 🙂 a začítajte sa do riadkov, ktoré vám pripravila Jarka.
Žerucha za vašim oknom 🙂
Drobné zelené lístočky za oknom sú nielen krásne na pohľad, ale hlavne chutné a zdravé. Žeruchu siatu by ste si mali pestovať celú zimu na parapetnej doske a verte, dokáže to každý z nás.
Ako na jej pestovanie ?
Do plastovej nižšej misky, alebo keramickej vložte vatu a dobre ju navlhčite vodou. Po celom povrchu husto posypte semienka žeruchy a prekryte potravinovou fóliou. Misku nechajte na parapete dva dni. Odkryte fóliu a už vidíte prvé žltkasté klíčky.
Nechajte misku na parapete a denne ju oroste vodou z fľaše s rozprašovačom. V prípade, že je vata suchá dolejte do misky vodu. (stáva sa to keď je silné kúrenie).
Po piatich dňoch je žerucha dostatočne vyrastená a lístky sú zelené. Môže začať zber 🙂 Lístočky žeruchy strihajte nožnicami a hneď použite. Medzitým ste si už pripravili ďalšiu misku, ktorá bude vhodná na zber, keď ste prvú minuli v kuchyni. Nie je vhodná na tepelnú úpravu.
Prečo ju máme konzumovať?
V zime nemáme toľko zelenej vňate na záhradke a balkóne. Je príjemným osviežením pri servírovaní našich pokrmov.
Okrem tejto farebnej výhody sú tu ďalšie hodnoty tejto drobnej rastlinky:
- má špecifickú štipľavo horkastú chuť a vôňu.
- obsahuje vitamíny C, B1, K, E
- minerálne látky – meď, železo, síru, vápnik, horčík , chróm a iné dôležité látky
- podporuje celkove imunitu
- stimuluje činnosť pečene, žlčníka a pankreasu
- prečisťuje krv a pomáha zbavovať toxínov
- žuvaním lístkov žeruchy posilňujete ďasná a zamedzujete tým ich krvácaniu
Tipy na využitie v kuchyni
- pridávajte do surových zeleninových šalátov
- pridávajte do všetkých nátierok na pečivo
- ozdobte prílohy k jedlám – ryžu, zemiaky, quinou, kuskus, pšeno…
- pridajte k obloženým chlebíkom
- mimoriadne chutný je chlebík s maslom a žeruchou