Rizoto_medvedi_spenat_avokado
Medvedí cesnak začína rásť v marci medzi prvými bylinkami a je treba využiť krátku dobu na jeho zber a použitie v kuchyni. Nájdete ho na okraji lesa, pri potokoch a malých riečkach. V jeho okolí sa šíri príjemná cesnaková vôňa.
Pri zbere sa orientujte podľa tejto vône, dá sa zameniť pri nepozornosti s listami konvalinky a tie ozaj nie sú jedlé. Táto rastlinka má krátke vegetačné obdobie, zbiera sa približne do polovice mája, keď začne kvitnúť už nie je vhodná na zber, potom keď už listy stromov tvoria tieň sa medvedí cesnak „ stratí“ a čaká na ďalšiu jar. Jeho jemná pikantná vôňa ho chráni pred škodcami a tak pekne vegetuje až do ďalšej jari.
Medvedí cesnak má blahodarný vplyv na náš organizmus, hlavne po zime. Obsahuje zlúčeniny síry a tieto znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi a zároveň neutralizujú toxické látky v tele. Je vhodný pre ľudí s rizikom tvorby embólií a diabetikov.
Má protiplesňový, antibakteriálny a antiparazitárny  účinok a tak ho v niektorých oblastiach nazývajú aj „čistič krvi“.
Čerstvé listy cesnaku si môžete odšťaviť a šťavu uložiť do chladničky. Použijete ju  pri infekčných ochoreniach tráviaceho traktu alebo dýchacieho systému, pri rôznych črevných ťažkostiach a hnačkách, pri zápale hrubého čreva, pri zápale dýchacích ciest, pri chrípke, ale aj na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ochorenia.

Ale 😉 konzumovať ho môžete aj keď nemáte zdravotných ťažkosti, veď je to chutná bylinka a obohatí váš jarný jedálniček.
Medvedí cesnak je len jednou bylinkou z množstva, ktorú nám príroda ponúka na posilnenie nášho zdravia. Tak začnite s ním a pokračujte ďalšími bylinkami, ktoré pribudnú.  Tak môžete posilňovať  svoju imunitu a vitalitu celý rok.

A kde ho použiť?
Všade kde používate cesnak, pažítku, petržlenovú vňať, zelené listy…..
Medvedí cesnak jednoducho nakrájajte na chlieb s maslom, alebo tvarohom, dajte ho do každej nátierky, posypte s ním zemiaky, alebo ryžu a pridajte ho do zeleninových šalátov.  Veľmi chutné je rizoto s medvedím cesnakom, ako aj špagety s paradajkami a medvedím cesnakom.
Ak plníte mäso dajte ho do plnky a získate nové chute. Jeho výhodou je, že ho môžete konzumovať aj vo väčšom množstve a nebudete mať typický cesnakový zápach, ktorý mnohým prekáža a tak sa vynikajúcim účinkom cesnaku vyhýbajú.

Dôležité je vedieť:
Medvedí cesnak konzumujte čerstvý, jeho usušením sa strácajú liečivé účinky a aj produkty predávané v takomto stave nemajú žiaden účinok, alebo majú minimálny.

Medvedí cesnak si môžete uchovať ako tinktúru: na drobno nakrájané listy cesnaku vložte do fľaše a zalejte kvalitnou bielou pálenkou (ražná) a nechajte dva týždne prikryté vylúhovať. Tinktúru užívajte po kvapkách po celý rok.
My sme pre vás pripravili recept, v ktorom sme použili aj medvedí cesnak a musíme povedať, že sa po ňom len tak zaprášilo. Chutí naozaj vynikajúco. A tu je recept:

Rizoto s medvedím cesnakom, baby špenátom a avokádom.

Čo budete potrebovať na 2 porcie:

  •   140g ryže na rizoto – napríklad Arborio
  •   15g cesnaku
  •   30g cibule
  •   100ml kvalitného bieleho vína
  •   120g čerstvého medvedieho cesnaku
  •   100g čerstvého baby špenátu
  •   80g avokáda
  •   20g parmezánu
  •   soľ
  •   5ml kvalitného extra panenského olivového oleja
  •   20g masla

Postup:
Na oleji speníme nakrájaný cesnak a cibuľku, pridáme ryžu na rizoto, restujeme, posolíme a podlejeme bielym vínom. Necháme vyvariť a podlejeme vodou alebo vývarom. Za stáleho miešania pridávame malé množstvá vody až kým je ryža mäkká. Medvedí cesnak a baby špenát zbavíme stoniek a nasekáme ho na hrubo a vmiešame do hotového rizota. Na záver vmiešajte do rizota kúsok studeného masla a získa tak jemnú hodvábnu konzistenciu.  Posypte avokádom , ktoré ste nakrájali na malé kúsky  a nastrúhaným parmezánom.

A ešte 🙂 výživové hodnoty na 1 porciu:
514 kcal, 64g sacharidov, 11.4 bielkovín, 19.8 tukov

DOBRÚ CHUŤ 🙂