Nedávno som bola u kamarátky a pochválila som sa mojim vynikajúcim obedom. Hneď sa zaujímala čo to bolo a keď počula, že to bol dobrý domáci zajac, zakrútila nosom a povedala, že tak toto nikdy jesť nemusí. Škoda 🙁
Sme rozdielni, máme iné chute, iné dôvody preto, čo jeme a čo nejeme. Pravdou je, že keď som bola ešte malá, mali sme u babky králika Eda. Bol milý, huňatý, hopsal, hrali sme sa. Také klbko, s ktorým sa len pomazliť. Predstava zjedenia Eda nebola najpríjemnejšia. Už aj preto, že mal meno.
Dnes už som ale trochu väčšia 😀 a môj pohľad na reťazec potravín je trochu iný, ako keď som sa na dvore hrala s Edom. Takže dnes sa nebudem pozerať na králika ako na Eda, ale ako na zdroj nutrične bohatých živín. A prečo? Lebo králičie mäso je veľmi hodnotná potravina.
Je ľahko stráviteľné, jemné, s plnohodnotným zdrojom bielkovín, cca. 20-21g na 100g mäsa, s obsahom všetkých potrebných aminokyselín. Množstvo tuku sa pohybuje medzi 5-10g pričom prevažujú nenasýtené mastné kyseliny.
Ďalšími nutričnými pozitívami tohto mäsa sú hodnoty vitamínov skupiny B (hlavne B2, B6 a B12) ale aj minerálov zinok, horčík, draslík. Sú bohatým zdrojom purínov.
Z pohľadu metabolických typov je králičie mäso veľmi vhodné pre sacharidový metabolický typ.
Pri príprave králika je potrebné pamätať na to, že mäso má nízky obsah tuku a pri pečení môže príliš preschnúť. Preto je vhodné mäso prešpikovať kúskami slaniny, pridať cesnak a pod.
My v našej kuchyni a pri príprave jedál pre náš blog a pre nás máme vynikajúci zdroj z domáceho bio chovu. Mäso je veľmi lahodné, bez pachutí a skvele dopĺňa jedálniček. A aj dnes sme pre vás pripravili veľmi chutný recept.
Pečený králik so schwarzwaldskou šunkou.
Budete potrebovať na 4 porcie:
- 800 – 1000g domáceho králika
- 100g schwarzwaldskej slaniny
- 10g cesnaku
- soľ, koreniny, bylinky ( rozmarín alebo tymián)
- 800g batátov alebo klasických zemiakov
- 200g brokolice
- 200g karfiolu
- 400g červenej repy
- 20g masla
Králika prešpikujte schwarzwaldskou slaninou a cesnakom, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky podľa chuti. (rozmarín, tymian, mäta, oregano, bazalka a pod.)
Vložte do pekáča, podlejte vodou. Pekáč prikryte alobalom a takto prikryté pečte cca. 60 minút na 180-200°C. Potom pekáč odkryte a dopečte do chrumkava.
Podávajte s varenými batátmi alebo zemiakmi s maslom, zeleninou upravenou na pare a domácou strúhanou cviklou.
Čas na prípravu: 80 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 600Kcal, Bielkoviny: 48g, Sacharidy: 59g, Tuky: 12g
Mohlo by vás tiež zaujímať: