V minulom článku a recepte o zajacovi (králikovi) sme písali o zajačom mäse, jeho výživových hodnotách a vhodnosti zaradiť ho do stravy. No možno ste si povedali, pečený zajac, to si radšej urobím kurča, alebo morku, je lacnejšia a výživa je takmer identická.
No … celkom tak to nie je. Je to iné mäso, iný živočích, iné živiny ale pripomienka o tom, že len ho upiecť takmer ako kurča môže byť na mieste.
A tak sme sa zamysleli a pripravili tentokrát zajaca trochu inak. Mäso ktoré máme je z kvalitného domáceho chovu a veľkosť zajaca nám vyhovovala na to, aby sme urobili skvelú roládu.
Pamätám si ešte z detstva keď moja teta robila mäsové rolády a plnila ich pečivom, zemiakmi a prípadne tým, čo týždeň nechal v chladničke a hodilo sa na plnku. Jedla som pomaly a starostlivo oddeľovala mäsko od plnky. Mäsko som si vychutnala do posledného sústa a keď som sa mala dostať k plne sadla som si dozadu, dala ruky na bruško a s tenučkým hláskom povedala tete:
„Júúúúj, ale mám plné bruško, už naozaj viac nevládzem!“
A tak som sa vlastne dlhé roky vyhýbala plneným mäsovým roládam. Hlavne plnkám, ktoré mi nechutili.
Neskôr som si hovorila, aká je to škoda, plytvanie, ale keď tie plnky mi nechutili a pripomínali mi často žemľovku, alebo fašírky, či iné jedlá, ktoré som nevyhľadávala. Ale neskôr pri kulinárskom bádaní a tvorení sme experimentovali s rôznymi veľmi chutnými plnkami. Rozšíril sa sortiment surovín, pribudli nové vedomosti a skúsenosti. A s jednou takouto peknou skúsenosťou sa teraz
s vami podelíme.
Pripravíme si spolu naozajstnú mäsovo-mäsovú roládu a to s použitím kvalitného zajačieho mäsa.
Tak sa spolu pozrime na to, ako to urobiť 🙂
Zajačia roláda s mäsom a špenátom.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií:
- 450g domáceho králika
- 300g mletého bravčového mäsa (môže byť aj morčacie stehno, alebo mäso z králika a pod.)
- 250g čerstvého špenátu
- 15g cesnaku
- 50g šalotky, alebo cibule
- 20ml repkového oleja
- soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti
Príprava:
Mleté mäso osoľte, pridajte korenie a mletú papriku a na drobno nakrájanú cibuľku. Premiešajte a nechajte v chlade.
Čerstvý baby špenát dajte na rozohriatu panvicu s trochou oleja, osoľte ho mierne a nechajte prejsť teplotou, zmenší svoj objem. Nechajte vychladiť.
Zo zajaca odrežte zadné stehná a od chrbtice opatrne vykostite.
Ale ešte postup pre tých z vás, ktorí budete vykosťovať prvýkrát:
Ostrým tenkým nožom tzv. vykosťovacím narežte mäso okolo chrbtice a pomaly oddeľujte mäso od kostí, postupujte opatrne najskôr na jednej strane a potom pokračujte ďalej.
Prípadné „ diery“ zaplátate pri balení a roláda bude pekne držať.
Takto získané pláty mäsa položte na dosku, osoľte a okoreňte z oboch strán. Na pláty mäsa rozdeľte upravený špenát a do stredu položte valček z mletého mäsa. Opatrne zrolujte a zabaľte do alobalu, ktorý ste potreli olejom. Pevne utiahnite a vložte do pekáčika, do ktorého ste dali trochu vody, alebo vývaru.
Takto pripravené rolády vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 30 minút na 200C. Opatrne odstráňte alobal a rolády nakrájajte na úhľadné porcie (cca 1,5cm) a podávajte s ryžou alebo zemiakmi a šalátom.
Takto pripravená roláda je vhodná aj na studené misy.
Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 229Kcal, Bielkoviny: 28g, Sacharidy: 2g, Tuky: 9g
Mohlo by sa vám tiež páčiť: