metabolizmus_slimacikZ každej strany počúvame v rozhovoroch:  „ Ja mám spomalený metabolizmus“… „Myslím, že mám rozhodený metabolizmus po sviatkoch“… „Ty sa máš! Ty máš rýchly metabolizmus“ A potom hľadáme zázračnú potravinu, ktorá by náš metabolizmus naštartovala, upravila, zrýchlila atď.

Čo to vlastne je metabolizmus?
Odborné informácie o fungovaní metabolizmu nájdete v odborných publikáciách. Zjednodušene sa dá povedať, že je to vlastne premena prijatej stravy na energiu, ktorú naše telo potrebuje k prežitiu, k základným funkciám a aj  aktivitám.

O to, ako prebiehajú tieto chemické reakcie v tele sa vlastne starať nemusíme, všetko je zariadené a našou úlohou je dodať kvalitnú stravu (palivo). Už tu si mnohí všimnú, že kvalitná správna strava je veľmi dôležitá ak má naše telo dobre fungovať.

Áno je to tak, len z toho čo dodáme telu formou stravy vyžijeme. Preto radšej  používam výraz výživa a nie strava.

Takže naša denná výživa ovplyvňuje náš metabolizmus. Výberom vhodných potravín vieme tento zrýchliť alebo spomaliť.

Možno závidíte kolegyni, ktorá na obed zje štyri  knedle a aj múčnik a jej hmotnosť je v poriadku a vy si dáte zeleninový šalát bez chlebíka a nadváha vás neopúšťa. Nie je to vrodené, že jej lepšie spaľuje… Určité genetické predpoklady síce máme, ale nesprávnym stravovaním dokážeme zmeniť stav nášho metabolizmu a tým aj našu hmotnosť. Znamená to, že dostaneme telo do metabolickej nerovnováhy.

Takto napísané je to dosť jednoduché, ale celý ten proces premeny v tele nie je až tak jednoduchý a pôsobí tam veľmi veľa faktorov. Niektoré vieme ovplyvniť a niektoré nie.

Je dobré poznať výraz bazálny metabolizmus. Čo je minimálne množstvo energie, ktoré naše telo potrebuje na základné činnosti, aby sme prežili. Na dýchanie, na činnosť všetkých orgánov a na všetky telesné funkcie. Ak poznáte hodnotu svojho bazálneho metabolizmu viete, že ísť pod túto hodnotu znamená ohrozenie základných životných funkcií a teda zdravia.

Ak prijímame menej energie ako je náš bazálny metabolizmus, napríklad aj za účelom zníženia hmotnosti, chudnutia, tak potom okrem toho že ohrozujeme svoje zdravie dochádza namiesto chudnutiu k spomaleniu metabolizmu. Prečo je tomu tak?

Naše telo je ozaj zázrak 🙂 Musí si totiž šetriť z toho mála energie, ktoré dostane na svoje fungovanie a tak si tvorí zásoby. A tieto zásoby energie si uloží do tuku, nie do vyrysovaného svalstva 🙂 🙂 🙂

Čo môžeme denne robiť pre svoj metabolizmus?

Keďže energiu získavame denne zo stravy, je dôležité poznať potreby svojho tela. Sme jedinečné bytosti a každý jeden z nás má rozdielne výživové potreby. A preto sledujte reakcie svojho tela na potraviny ktoré jete. Je to veľmi dôležité. Pre niekoho je hrozno super ovocím a niekomu spôsobuje tráviace ťažkosti, niekto môže jesť veľa červeného mäsa, iného bude nadúvať a bude priberať atď.

Samozrejme je v poriadku, že jeme potraviny, ktoré nám najviac chutia, ale ak dlhodobo jeme potraviny, ktoré nám spôsobujú ťažkosti s trávením časom vzniknú zdravotné ťažkosti. Tie si potom nie vždy dáme do súvislostí s jedením nevhodnej potraviny hoc aj toho hrozna, ktoré som spomínala.

Ak chcete zistiť ktoré potraviny sú pre vás najvhodnejšie a v akej skladbe živín by mala byť vaša denná strava, urobte si  u nás v Centre výživy a pohybu test na zistenie metabolického typu.

Zistíte tieto informácie a postupne ich začnete aplikovať v dennom stravovaní a získate viac energie, budete sa cítiť lepšie a aj vaša hmotnosť sa zmení, bude optimálna, schudnete ak potrebujete schudnúť, alebo priberiete ak potrebujete pribrať.

Je to vlastne ako s receptom na dobrú tortu. Vieme presne aké suroviny potrebujeme a aj koľko ich potrebujeme na to, aby sa vydarila. Starostlivo suroviny vyberieme a odvážime, dodržíme návod.

A to isté potrebujeme vedieť a robiť aj pri našej výžive. Vedieť čo a koľko je pre naše telo dobré a vhodné. Kuchárskych kníh je ako maku, len návodov na výživu (serióznych) je málo, veľmi málo.

Keď tú tortu budeme piecť aj o desať rokov, tak aj vtedy si vyberieme kvalitné suroviny a odvážime ich. A to je potrebne robiť aj vo vlastnej výžive, dnes, zajtra a aj o desať rokov.

A toto je aj odpoveď na tak často kladenú otázku: Ako dlho sa mám stravovať podľa toho aký som metabolický typ? Odpoveď je veľmi jednoduchá: Stále.

Je treba si predstaviť, že metabolický typ a imunita sú podobné, teda aspoň v tom, že ich potrebujeme posilňovať a ochraňovať denne a celý život. Nemôžeme robiť tak, že teraz už je môj metabolizmus (imunita) v poriadku a od zajtra budem jesť len to čo mi chutí a v akomkoľvek množstve. Veľmi rýchlo by sa nám metabolizmus zmenil spolu s následkami, akými sú únava, nadváha, nedostatok energie, zdravotné ťažkosti. A to nikto z nás predsa nechce.

Sledujte nás, v ďalších článkoch vám prinesieme ešte viac informácií o metabolizme a jeho vplyve na zdravie a nadváhu. 🙂