FAQ_MetaTypV predošlých článkov, v ktorých sme sa venovali stravovaniu podľa metabolických typov sme rozoberali nielen stravovanie, ale venovali sme sa aj receptom, pomôckam a častým otázkam, ktoré pri zmene stravovanie často prichádzajú.

Dnes pokračujeme ďalšími odpoveďami na najčastejšie kladené 4 otázky.

Dnešné odpovede sa týkajú všetkých metabolických typov: Sacharid, Mix aj Proteín-Tuk.

Prečo som hladný/á celý čas? A prečo mám chute na chlieb, cestoviny, cornflakes, koláče po celý čas, keď to nie je vhodné jedlo pre môj metabolický typ?

Ak podľa svojho metabolického typu začnete obmedzovať napr. sladkosti a sacharidy častejšie sa bude hlásiť hlad a najčastejšie sa budú hlásiť chute. Hlad, chute na konkrétne potraviny, väčšinou sladké, máme vtedy, ak telo nemá dostatok energie. A tak baží po niečom čo priam chutí ako energia. Navyše to nemusí byť iba v tom, že máme nedostatok energie, ale druhou možnosťou je to, že nedostávame tú správnu energiu. Podľa svojho metabolického typu. Potom naše bunky hovoria iba jedno: „Máme hlad!“ a prípadne „Daj nám niečo sladké!“

Ak však zjete cukry – sacharidy bez dostatočného množstva pridaných bielkovín – proteínov, potom palivo nebude dostačujúce a telo ho nedokáže zužitkovať na energiu. A tak výsledkom je to, že to, čo nevie spotrebovať premení do zásoby vo forme tuku. A vy budete opäť hladní, bez energie a takýmto spôsobom roztáčate špirálu priškrtenia (spomalenia) metabolizmu, nedostatku energie, poklesu výkonnosti. Starostlivo kombinujte potraviny podľa toho, čo je pre vás vhodné. Sledujte to, koľko máte energie a prispôsobujte si svoje stravovanie na vaše potreby. A popri tom sledujte svoje chúťky, často nám chýba niečo v strave zo zvyku.

Som podľa „testu sacharidový typ“ môžem stravovať celú rodinu podľa toho, ako sa stravujem ja?

Odpoveď je jednoznačná: Určite nie. Každý z nás je iný. Každý máme iné chute, iné energetické potreby a v končenom dôsledku môžeme by úplne iný metabolický typ. Takže tak, ako ste si spôsobili nerovnováhu u seba, môžete ju spôsobiť aj rodinným príslušníkom. Veď často sa stáva že jedno dieťa je po jedle čulé, aktívne a druhé, ako keby sa mu ani nič nechcelo. Je malátne, slabé, bez energie. Alebo vy sa najete a najradšej by ste išli kopať o záhradky, lebo máte množstvo energie, ale váš manžel je unavený a najradšej by si po obede hneď ľahol spať. A naopak. Pozorujte to, ako vaši rodinný príslušníci reagujú na jednotlivé potraviny a podľa toho kombinujte stravovanie. Hlavne pri deťoch je pozorovanie veľmi dôležité. Počúvajte deti, ony veľmi jasne dajú najavo čo ich zaťažuje a čo im dodá energiu na ich aktivity. Nenúťte ich jesť to čo jedia všetci. A dospelým členom rodiny odporučte test na zistenie metabolického typu.

Mám jesť rovnaké potraviny, jedlá bez ohľadu na to, akej športovej, fyzickej aktivite sa venujem?

Nie je to nutné. Samozrejme, že potreba makroživín – sacharidy, proteíny, tuky sa líši aj na základe toho, akej športovej aktivite sa venujete. V bežných dňoch bez aktívneho športu je vaša potreba makroživín rovnaká akú vám určuje metabolický typ. Je však vhodné upraviť príjem živín podľa toho, akej fyzickej aktivite sa venujete.

Ak je to posilňovanie, bude rásť hlavne potreba bielkovín pre výživu svalu, ale aj sacharidov, ktoré dodávajú svalom energiu . No ak sa rozhodnete behať maratón, potom váš metabolizmus bude potrebovať upraviť príjem kvalitných sacharidov, z ktorých vaše telo bude čerpať viac energie počas náročného tréningu.

No nakoniec je dôležité pozorovať reakcie svojho tela, trávenie a to koľko energie máte, ako dobre spíte, ako sa cítite a podľa toho upravovať stravovanie.

Zdá sa, že mám slabú imunitu a ľahko prechladnem, chytím chrípku. Dokáže mi tento spôsob výživy pomôcť aj s týmto problémom?

Vírusy, baktérie to všetko nás ovplyvňuje. No kolega ochorie takmer vždy a moja kamarátka skoro nikdy. Takže nie je to v tom, že vírus, baktérie ovplyvňujú každého rovnako. Ale záleží to na tom, akú kvalitnú máme výživu. Aká silná je naša imunita.

Je vedecky dokázané, že nesprávna výživa, stres ovplyvňujú náš imunitný systém. A preto zmeny vo výžive, ktoré smerujú k upraveniu metabolizmu a ku kvalitnému vstrebávaniu živín jednoznačne ovplyvňujú stav imunitného systému.

Takže, ak sa budete riadiť stravovaním podľa vášho metabolického typu, vaša odolnosť sa zvýši. Je vhodné vyberať si také potraviny ktoré sú zdravšie, majú viac kvalitných živín, sú z overených zdrojov. Spestriť stravu dostatkom menej škrobovej zeleniny a ovocia.

Dôležité je zamerať sa aj na to, aby sme sa stravovali menej prekysľujúcimi potravinami a dôsledne to dodržiavali hlavne v chrípkovom období alebo ak vieme, že nás čakajú náročné dni a pod.

A ak máte otázky, na ktoré sme zatiaľ ešte neodpovedali, napíšte nám a my na ne radi odpovieme.

A v tejto téme ešte budeme pokračovať … sledujte nás