imunita a doplnkyÚlohou imunitného systému je ochrana pred vírusmi, baktériami, plesňami, hubami, cudzopasníkmi, oxidatívnym stresom, abnormálnymi bunkami, ktoré sú počiatkom rakoviny…atď.

Je to náš ochranca, pracuje v každej sekunde a bez kvalitného imunitného systému by sme veľmi rýchlo podľahli chorobám. Celý systém je ako vojsko fungujúce v líniách a každá línia plní určitú funkciu. A aby sme mali náš imunitný systém (ďalej len IS) pod kontrolou, je potrebné aby sme sa o seba a svoje telo riadne starali. Nie iba počas chrípkovej epidémie, alebo vtedy, keď kolega v kancelárii začne kýchať. Vtedy už môže byť neskoro.

O dôležitosti stravy na funkciu imunity sme už písali. Dnes by sme radi napísali o tom, ako vám aj doplnky výživy môžu napomôcť.

Vitamín E
Na dostatočnej hladine vitamínu E sú závislé všetky časti IS. Bez jeho dostatku IS prepustí votrelcov a navyše životnosť buniek IS je kratšia.  Nedostatok vitamínu E spôsobuje nerovnováhu medzi jednotlivými časťami systému a tak môže dochádzať k zlým imunitným reakciám alebo k prehnaným imunitným reakciám. (ochorenia, kedy náš vlastný IS napadá naše zdravé bunky)

Karotenoidy
Napomáhajú k správnej funkcii špecifických buniek IS a tým zabezpečujú, že náš IS pracuje korektne a ochraňuje nás najmä pred negatívnymi rakovinotvornými bunkami.

Vitamín C
Všetci poznáme vitamín C. Najčastejšie ho vidíme v televízii práve v čase chrípkových epidémií. Vitamín C je dôležitý antioxidant.
Dvojitý držiteľ Nobelovej ceny Dr. Linus Pauling patril medzi významných zástancov účinkov vitamínu C a to aj vo vysokých dávkach, ktorých účinok na povzbudenie a stabilizáciu IS je už vedecky dokázaný.

Vitamín C zlepšuje funkciu najmä v prvej línii nášho IS a tak nás chráni pred akútnymi bakteriálnymi infekciami.

Je dôležité vedieť že je oveľa efektívnejšie dopĺňať Vitamín C pravidelne každý deň, ako si nasadiť jednorazové vysoké dávky vitamínu C, ktoré v akútnom štádiu už nemusia stačiť. Najmä ak nemajú podporu ďalších antioxidantov. (vitamínov, minerálov, stopových prvkov, fytonutrientov …)

Navyše, Vitamín C ochraňuje Vitamín E a tým aj jeho funkciu ochrany IS, ktorú sme už spomínali pri vitamíne E.

Vitamín D
Vitamín D v prvom rade poznáme ako ten, ktorý je zodpovedný za zdravie našich kostí a málokto ho spája s imunitou. Ale práve tento vitamín sa nachádza priamo v bunkách nášho IS. Z nedostatkom vitamínu D sa spája v súčasnosti stále vyšší nárast autoimunitných ochorení a to, že sme ďaleko náchylnejší aj na infekcie.
Stačí si dať jednoduchý príklad z histórie: Dlhé roky sa akosi nepriamo liečila napríklad tuberkulóza aj vitamínom D (len sa o tom celkom nevedelo) keď pacienti mali predpísanú liečbu slnkom – helioterapia. Rovnako …. rybí tuk, bohatý zdroj vitamínu D, bol podávaný práve týmto pacientom.

Glutatión
Je látka, ktorá sa v tele vytvára z 3 aminiokyselín. (Aminokyseliny sú bielkoviny – veľmi jednoducho povedané) Glutatión potrebuje každá bunka nášho tela. Chráni nás hlavne pred oxidáciou tukov a tým posilňuje náš srdcovo-cievny systém. Z pohľadu našej imunity, glutatión ochraňuje biele krvinky, ktoré sú základom IS. Dopĺňanie kvalitných bielkovín je veľmi dôležité najmä s pribúdajúcim vekom nakoľko hladina glutatiónu vekom klesá. A tým sa naša schopnosť ochrany pred voľnými radikálmi výrazne znižuje.

A ako je to so vzájomnými väzbami a rovnováhou?
Množstvo hladiny glutatiónu je ovplyvňované hladinou vitamínu C v našom tele a hladinou selénu. Dôležitá je vzájomná rovnováha makro aj mikroživín v našej výžive a to každý deň.

Koenzým Q10
S vekom sa hladina koenzýmu znižuje. (Produkujeme ho do 20 roku života) Q10 zabezpečuje kvalitu bunkovej membrány a tým ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Jednoduchý popis, ale veľmi dôležitý. Veď naše telo sa skladá z miliárd buniek. Každý deň miliardy umierajú a každý deň sa miliardy vytvárajú. Veríme, že každý z nás chce, aby sa jeho nové bunky vytvárali zdravšie. 🙂

Zinok
Každá časť imunitného systému potrebuje zinok. Zinok je stopový prvok a významný antioxidant. Výskumy potvrdzujú, že zinok napomáha znižovať replikáciu (množenie) vírusov. Preto ho tak často vidíme v reklame práve počas chrípky 🙂

Esenciálne mastné kyseliny
Nie všetky tuky sú zlé 🙂 dokonca si myslíme, že nie sú dobré a zlé tuky. Máme len dobrú alebo zlú výživu. Esenciálne mastné kyselinu sú tuky, ktoré si nevieme vyrobiť, pretvoriť, dotvoriť z iných látok. Musíme ich preto každý deň prijať. V prvom rade stravou a keď to inak nevieme, tak aj doplnkovou výživou. Najdôležitejšie pre našu výživu, pre ten typ stravovania, ktoré je v našej krajine bežný sú Omega 3 mastné kyseliny. Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok a sú preto v našej výžive a špeciálne vo výžive, ktorá napomáha posilniť náš IS veľmi dôležité.

Cesnak
Už od pradávna ľudia používali cesnak pri liečbe a hlavne pri prevencii.  Cesnak obsahuje také fytonutrienty (alicín, lacidipín …) ktoré napomáhajú hneď niekoľkým vnútorným systémom v našom tele. Cesnak pomáha nášmu srdcu, je vynikajúcim antiseptikom, prírodným antibiotikom, stará sa o čistotu našich čriev. Je to práve črevný trakt, ktorý je zodpovedný aj za to, v akom stave je náš IS. Cez črevá sa väčšina živín dostáva do nášho tela. Aj vitamíny, minerály, stopové prvky a teda látky, ktoré IS posilňujú a chránia.

Ak vám vadí zápach cesnaku, riešením sú isto doplnky stravy a to také, ktoré umožnia, aby sa cesnak dostal až do čreva bez rozkladu obalu a až tam začal so svojou intenzívnou prácou.

Echinacea
Bylinka, ktorej účinky na IS sú podložené vedeckými štúdiami. Obsahuje škálu fytonutrientov, ktoré cielene napomáhajú pri podpore imunitného systému tým, že ho stimulujú k zlepšenej práci. Dôležité je však vedieť, že nie je vhodné užívať echinaceu dlhodobo, alebo dlhodobo popíjať čaj z tejto nádhernej bylinky. Takéto užívanie je kontraproduktívne. IS si zvykne na takúto podporu a sám bude „lenivejší“. Pre dospelého človeka je vhodné zaradiť echinaceu na max. 2 týždne. Je to vynikajúci spôsob prevencie, ktorý môžete zaradiť k svojej výžive 1-2x za rok. Ak to hlavne ak ste prepracovaní, alebo po zime a v čase pred hroziacimi chrípkovými epidémiami.

Imunoglukán
Čo všetko sa schováva za týmto názvom? Možno vás prekvapím, možno nie, ale za týmto názvom je opäť príroda. A to dokonca celkom chutná … teda, ak máte radi hlivu ustricovú 🙂 Hliva obsahuje látku, ktorá je prirodzeným imunomodulačným agentom – Beta glukán – látka, ktorá stimuluje IS a to hlavne počas stavu, kedy sme vo vysokej záťaži (vysoká záťaž oslabuje IS), sme po liečbe antibiotikami, alebo sme chorí, alebo trpíme alergiami. Vtedy pracuje najlepšie. Avšak, ak nemáte tieto symptómy (čo ma prekvapí, lebo pod stresom je dnes takmer každý) aj tak môžete čas od času zaradiť do svojej výživy doplnok s touto látkou a pokojne môžete zaradiť aj hlivu ustricovú do svojho jedálnička. Váš IS sa vám odvďačí oveľa kvalitnejšou prácou a vy budete chránení.

Resveratrol – polyfenol – fytonutrient
Resveratrol je látka zo skupiny polyfenolov, čiže fytonutrientov. Dnes existujú ucelené štúdie a dokonca už aj liečba rakoviny touto prírodnou látkou. Polyfenoly sa nachádzajú hlavne v tmavých plodoch (modrá, fialová) a považujú sa za jedny z najsilnejších antioxidantov … a práve preto ho uvádzam aj tu, v tomto článku ako jeden z príkladov toho, čo všetko nám príroda vo svojej kráse dáva. Mimochodom, za to, že polyfenoly a im príbuzné látky sú vynikajúcimi antioxidantami môžu Francúzi a ich vynikajúce víno. Jedna štúdia v 90 rokoch odhalila, že aj napriek veľmi tučným syrom a čokoláde, ktorú Francúzi tak milujú ich srdcovo-cievny systém je v poriadku v porovnaní s inými krajinami. A  tak odhalili tajomnú látku práve v červenom víne, ktoré je aj zdrojom polyfenolov.

No a takto by sme mohli pokračovať.… (Luteín, Selén ..atď) ešte niekoľko stránok.  V tomto článku je uvedených niekoľko príkladov využitia mikroživín pre zdravie nášho imunitného systému. No dôležité je pamätať si, že rozhodujúce pre naše zdravie je to, ako žijeme. Akým životným štýlom sme sa rozhodli žiť. A súčasťou životného štýlu je aj výživa.

Príroda nám poskytuje zdroje kvalitnej výživy no rovnako vhodné doplnky výživy, ktoré potrebujeme zaradiť do svojho života, ak nedokážeme zabezpečiť to, aby sme každý deň mali v našej strave dostatok makro a mikro živín. Odmenou je nám naše zdravie.

Použité zdroje:
Internet
: http://www.ncbi.nlm.nih.gov, en.wikipedia.org, http://www.eufic.org/article/sk/artid/nutrition-immune-system/, http://www.fasebj.org/content/15/14/2579.full, http://cancertreatmentmx.com, http://www.nutripeople.co.uk, www.nutrilite.com

Knihy: What your doctor doesn’t know about nutritional medicine may be killing you, Ray. D. Strand, M.D.
Bilblie předpisů zdravé výživy – kolektív autorov