Je nás veľa, ktorí máme potravinovú intoleranciu na lepok a aj tých, ktorí majú alergiu, alebo celiakiu.
Ak chceme zmierniť následky týchto zdravotných ťažkostí musíme lepok vylúčiť zo stravy. Pri intolerancii to môže byť len krátke obdobie, ale celiakia sa lieči celoživotne.
V bežnej strave už vieme nahradiť potraviny obsahujúce lepok inými a nemusíme sa pritom zahltiť vypekaním pečiva z rôznych zmesí múk a náhrad. Je vhodné voliť na prípravu jedál prirodzene bezlepkové potraviny a tých je široký výber – pohánka, quinoa, pšeno, kukurica, ryža, mandle, amarant.
Vajcia v torte môžete nahradiť prepeličími vajíčkami (cca 10ks) a namiestí klasického môžete použiť ovčí jogurt. Takto budú môcť konzumovať tortu aj tí, čo nemôžu slepačie vajcia a produkty z kravského mlieka.
Zaujal nás recept na tortu z polenty, ktorá sa teší veľkej obľube a vyskúšali sme ju a zaujala nás natoľko, že sa dostala aj do našej knihy: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.
V našom okolí sa táto torta stretla s pochvalou 🙂
Čo budete potrebovať:
- 160g polenty
- 120g masla
- 2 vajcia (alebo 10ks prepeličích)
- 120g cukru
- 80g mletých mandlí
- 250g višní (použili sme z kompótu vykôstkované)
- 80g bieleho hustý jogurt (môže byť ovčí ak trpíte alergiou alebo intoleranciou na mliečnu bielkovinu alebo laktózu)
- 1 prášok do pečiva, najlepšie taký, čo je bezfosfátový a vhodný pre bezlepkáčov – kúpite ho aj v dm drogériách, alebo predajniach zdravej výživy
- lyžica vanilkového extraktu – alebo vanilka zo struku
- 1 pomaranč
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru
- tortovú formu (17 – 20 cm)
- nebielený papier na pečenie
Príprava:
Maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom vajíčku a zašľahávajte ich. Tri lyžice polenty odložte premiešajte ju z višňami. Ostatnú polentu vmiešajte do maslovej zmesi a pridajte mleté mandle, prášok do pečiva, jogurt a pomarančovú šťavu. Na záver vmiešajte višne obalené v polente. Zľahka premiešajte. Preložte do tortovej formy, ktorú ste predtým vyložili pečiacim papierom.
Tortu pečte pri teplote 160C cca 45 – 60 minút. Špajdla zapichnutá do upečenej torty musí ostať čistá.
Medzitým si pripravte sirup: Pomarančovú šťavu z jedného pomaranča varte s trstinovým cukrom (3 lyžice) kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť. Upečenú tortu vo forme prelejte sirupom a nechajte 20 minút chladnúť vo forme, potom vyberte, preložte na mriežku a nechajte vychladiť.
Torta takto vydrží v plechovej krabici cca. 5 dní.
Ak chcete polevu rozmixujte pár višní s práškovým cukrom do hladka a prelejte tortu… alebo ju môžete poliať aj kvalitnou čokoládou 😉
Hľadáte ďalšie recepty pre alergikov, alebo 😉 chcete zdravšie variť a chceli by ste dobrú knihu? Potom vám určite vieme doporučiť tú našu 🙂
Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.
Viete že?
Polenta – kukuričná kaša, je rozšírená hlavne v Taliansku, Rumunsku, na Čiernej hore? Je pomerne bohatá na bielkoviny, vlákninu a je bez lepku a preto veľmi vhodná pre celiatikov a ľudí ,ktorí sa vyhýbajú pšenici, napríklad kvôli alergii alebo intolerancii. My v našich receptoch používa veľmi kvalitnú polentu z Alnatura, ktorú kúpite v predajniach dm drogérie. Jej príprava je veľmi jednoduchá a má veľmi rozsiahle použitie v kuchyni a gastronómii. Chuť si viete prispôsobiť práve pripravovanému pokrmu a určite spestrí váš jedálniček.
Mohlo by vás tiež zaujímať: