PecenaParadajkova

Mám to šťastie, že bývam v dome so záhradou a moja mamka so záľubou pestuje okrem krásneho ovocia aj paradajky, hokaido tekvice, papriky, bylinky, ale napríklad aj prekrásny dúhový mangold.
Máme aj paradajky čiernej farby, ktoré chutia sladko a inak ako červené a máme veľkú úrodu obrovských paradajok vhodných na prípravu omáčok, polievok, kečupu. Tieto majú veľmi tuhú dužinu a málo jadierok.
Teší nás skvelá chuť týchto surových paradajok, len tak s olivovým, či avokádový olejom a morskou soľou, čerstvou bazalkou.

V článku o fytonutrientoch nájdete množstvo informácií o pozitívnom vplyve farieb v ovocí a zelenine na naše zdravie.

Fytonutrienty červenej skupiny – kam paradajky rozhodne patria – pozitívne ovplyvňujú hlavne:

  • DNA
  • Imunitný systém
  • Srdcovo – cievny systém
  • Zdravie prostaty
  • Ochrana buniek – zdravie pokožky
  • Okrem iného obsahujú karotenoidy a tie sú jedným z najsilnejších antioxidantov.

Karotenoidy  majú svojou funkciou antioxidantov, môžu preventívne zabrániť ochoreniam ako rakovina, reuma, arterioskleróza, Alzheimer, Parkinson, šedý zákal ako aj starnutiu pokožky.

Najznámejšie sú alfa a betakarotén, ale aj luteín.

Lykopén  –karotenoid – je červené farbivo, ktoré má silné antioxidačné a protirakovinové  účinky. Tieto účinky sa nestrácajú ani tepelnou úpravou paradajok, dokonca je  jeho účinok vyšší. Preto je možné ho získať aj z tepelne upravenej paradajkovej šťavy a iných varených paradajkových špecialít (polievky a pod.) Pri nákupe hotových paradajkových omáčok a polievok pozorne čítajte zloženie, nie všetky sú len z paradajok.

Tento týždeň sme paradajky začali aj sušiť a nakladať do olivového oleja.  Ale dnes sme mali chuť na paradajkovú polievku z pečených paradajok a tak sa podelíme s receptom 🙂 Jej príprava je jednoduchá a chuť iná ako pri klasickej úprave.

PecenaParadajkova-1Čo budete potrebovať pre 4 porcie (ale uvarte si dvojnásobok, lebo chutí naozaj nádherne.)

  • 150g jabĺk
  • 1200g paradajok
  • 50g jarnej cibuľky
  • 20g cesnaku
  • 50g zeleru
  • 100g cibule
  • 10g trstinového cukru
  • 10ml extra panenského olivového oleja
  • 80g papriky (bielej,zelenej)
  • 15g bieleho octu Balsamico
  • soľ, mletú škoricu, mleté čierne korenie
  • vetvička tymiánu, bobkový list, čerstvý rozmarín, čerstvú bazalku

Príprava:
Paradajky prekrojíte na polovičky a reznou plochou ich uložíte na plech, cibuľu pokrájajte na štvrťky, jarnú cibuľku nakrájajte na väčšie kúsky, cesnak len po dĺžke rozkrojte a vyberte klíčok, papriku na väčšie kúsky, jablko pokrájajte na plátky.a zeler na kúsky.
Všetko rozdeľte na plech k paradajkám, pridajte bobkový list, vetvičky čerstvého tymiánu a rozmarínu, pridajte čerstvo mleté korenie  a trochu soli a pokvapkajte olejom. Rúru rozohrejte na 200C a vložte do nej plech so zeleninou na cca 15 minút. Dajte pozor, aby vám paradajky neohoreli. Vyberte z rúry a nechajte trochu vychladiť…stiahnite šupku z paradajok. Pečenú zeleninu preložte aj so šťavou do hrnca a tyčovým mixérom rozmixujte. Cez cedidlo s väčšími otvormi prepasírujte (ale aj nemusíte). Vodou alebo vývarom rozrieďte na potrebnú hustotu a množstvo. Osoľte, pridajte štipku cukru a balsamikový ocot. Ozdobte čerstvou bazalkou.

ParadajkyA ešte jeden tip:
Ak nemáte čas na prípravu polievky z pečených paradajok, uvarte si najjednoduchšiu paradajkovú polievku a aj najrýchlejšiu.
Paradajky nakrojte, ponorte do vriacej vody, po minúte vyberte a ošúpte. Nakrájajte ich na väčšsie kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu, cesnak a čerstvý zázvor, pridajte bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jeden hrebíček a lyžicu trstinového cukru. Po orestovaní pridajte nakrájané paradajky, šoľ, sušenú bazalku a trochu tymiánu. Duste cca 15 minút, rozmixujte ponorným mixérom (nie do hladka) a podávajte s parmezánom, údeným lososov, alebo opečenou bielou bagetkou s olivovým olejom. Pochúťka je to 🙂