Jawon_AmbulanciaAnalýza zloženia tela a jej vplyv na spôsobom akým môžeme upraviť svoju hmotnosť.

V článku: Chystáte sa po sviatkoch schudnúť sme písali aj o tom, ako je dôležité poznať zloženie svojho tela. Koľko máme svaloviny, proteínov, koľko máme tuku, ako je rozložený, ako sme na tom s podielom vody v tele a v neposlednom rade aj to, aký rýchly je náš metabolizmus.

V poslednej dobe sa stále častejšie v našej praxi akreditovaných výživových koučov stretávame s tým, že naši klienti majú dostatok svalovej hmoty, často krát aj nadbytok, avšak majú spomalený metabolizmus.
Ale stáva sa aj to, že klient nemá nadváhu, ale jeho telo má nesprávne zloženie tela. Tuk a svalstvo sú veľmi nevyvážené, čo nedokážeme zistiť len s použitím bežnej váhy.

Svoju poradenskú činnosť neustále vylepšujeme a tak sme sa rozhodli obstarať si do našej Ambulancie výživy a vitality profesionálny medicínsky prístroj, pomocou ktorého môžeme zistiť veľmi presne zloženie tela. Vzájomná spolupráca s klientom potom prináša lepšie výsledky pri úprave hmotnosti.

Prístroj s ktorým pracujeme je JAWON IOI 353 Professional. Patrí medzi špičkové prístroje v oblasti bioimpedančnej analýzy tela. Je kontrolovaný a štandardizovaný značkou GOLD STANDARD, čo znamená, že sa používa aj v oblasti medicíny, používajú ho aj profesionálny lekári.

Aké sú údaje, výsledky, ktoré prístroj poskytuje?

  • v prvom rade je to samozrejme hmotnosť. Avšak tú dokáže zmerať akákoľvek osobná váha 🙂
  • Údaje o množstve svalovej hmoty určí prístroj v kg a aj v %. Táto veľličina je veľmi dôležitá aj pre samotný proces úpravy hmotnosti. Len rozhovorom a bežným meraním nie je vždy je možné odhadnúť objem svaloviny u klienta.
  • Množstvo telesného tuku je údaj, ktorý zaujíma klientov zrejme najviac 🙂
  • Prístroj určuje aj množstvo tzv. viscerálneho tuku (vnútrobrušného), ktorý zodpovedá za množstvo závažných civilizačných ochorení. Vysoký krvný tlak a s ním spojené komplikácie, cukrovka, metabolické poruchy, cievne ochorenia , slabý imunitný systém,rakovina … a v neposlednom rade obezita, ktorá je najväčším problémom súčasnej populácie a spúšťačom horeuvedených zdravotných ťažkostí.
  • Objem vody v tele a to, či telo zadržiava zbytočne veľa vody, alebo či má klient problém s pitným režimom – vodným pitným režimom 😀
  • Prístroj ukáže aj to, ako je rozložené svalstvo a tuk na jednotlivých častiach tela. Pomocou toho vieme napríklad určiť aj to, či trpí klient svalovou dysbalanciou – nevyrovnanosťou, čo mu môže spôsobovať problémy s chrbticou, rovnováhou, nesúmernosťou postavy. A potom vieme presne povedať, akým spôsobom by sa mal pustiť do cvičenia. Aký pohyb je pre neho najlepší a pod.
  • Výsledkom merania je aj aktuálna rýchlosť bazálneho metabolizmu. Na základe ďalšej analýzy tohto výsledku vieme presne určiť, či je metabolizmus spomalený, v norme, alebo je zrýchlený.
    A tak dokážeme vypočítať presnú dennú energetickú potrebu vrátane zloženia hlavných živín (t.j. potreby bielkovín, sacharidov a tuku)

To sú hlavné výsledky, ktoré z prístroja získame ale nie všetky….

Potom už nastáva samotná práca s klientom  a jeho prvé kroky k zmene. Stravovať sa, hýbať sa podľa odporúčaní (kde nie sú obmedzenia známe z rôznych diét) a spolu s pravidelným sledovaním u nás v ambulancii dôjsť úspešne do cieľa.

Mať vlastný cieľ, motiváciu a rozhodnutie je základom našej práce s klientom.
A držíme sa hesla: U nás každý dosiahne svoju optimálnu hmotnosť.

Ako je to možné? Kráčame na ceste spolu s klientom dovtedy, kým nedosiahne svoj cieľ. Aj o tom je výživový koučing.

JAWONka, ako ju familiárne v našej ambulancii voláme je vynikajúcou pomocníčkou, ktorá nám umožňuje spolu s klientom presne sledovať jeho pokroky.
V ďalšom článku vám ukážeme, ako vyzerajú výsledky merania a ako postupujeme ďalej pri práci s klientom v našej ambulancii výživy a vitality.