Včera sme sľúbili ďalší recept s medvedím cesnakom, ktorého sezóna začala a keďže je krátka, chceme ju čo najviac využiť 🙂
O kladnom vplyve tejto rastlinky na náš organizmus sme písali v článku o rizote s medvedím cesnakom.
Na tento slaný koláč sme použili kysnuté cesto z celozrnnej špaldovej múky. Náplň je z pravej ovčej bryndze, ovčieho jogurtu a prepeličích vajíčok – to pre tých, ktorí sa musia vyhýbať klasickej pšeničnej múke, kravskému mlieku a majú intoleranciu na slepačie vajíčka. Ak nemáte potravinovú intoleranciu na tieto produkty použite suroviny podľa vášho výberu.
Na prípravu budete potrebovať:
- 240g špaldovej celozrnnej múky
- 20g čerstvého droždia
- 3 polievkové lyžice kvalitného oleja
- 1 čajovú lyžičku soli (môže byť aj viac)
- vlažnú vodu (cca. 2 dl)
Príprava cesta:
Čerstvé droždie rozmiešajte vo vlažnej vode (pridajte trošku cukru), do múky pridajte soľ, olej a vodu s droždím a vypracujte redšie cesto. Nechajte ho prikryté vykysnúť.
Na náplň budete potrebovať:
- 200g pravej ovčej bryndze
- 150g červenej šalotky (alebo červenej cibule)
- 1 polievková lyžica oleja
- 15 ks prepeličích vajec (resp. 3ks slepačích vajec)
- 150g ovčieho bieleho jogurtu, alebo klasického bieleho jogurtu do 5% tuku
- soľ, muškátový oriešok
- medvedí cesnak podľa chuti 🙂
Postup:
Červenú šalotky (cibuľu) nakrájajte na väčšie kúsky a krátko restujte na oleji. Nechajte vychladnúť.
Do formy, ktorú ste natreli olejom a vysypali špaldovou múkou dajte vykysnuté cesto. Upravte tak, aby vznikol okraj. Do formy na cesto dajte pripravenú cibuľu, rozdeľte bryndzu a posypte nakrájaným medvedím cesnakom. Do jogurtu vmiešajte rozšľahané vajíčka, soľ, strúhaný muškátový orech. Zmes nalejte na pripravený koláč.
Pečte pre 180°C cca 40 minút.
Poznámka:
Doba pečenia záleží a tom, ako pečie vaša rúra. 40°C minút sme ju piekli my, no vo vašej rúre to môže trvať inú dobu. Upozorňujeme na to preto, lebo doby, ktoré uvádzame 😉 sa týkajú pečenia u nás. Každá rúra môže mať iný čas, ktorý potrebuje na upečenie.