NatiarkaZMunga-1

Mungo  sú malé, tmavozelené fazuľky , ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Pôvodne sa rozšírili z Indie. Niekedy sú označované vďaka svojej výživnej hodnote ako zelené sójové bôby. Najčastejšie sa tieto fazuľky používajú  na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné. Postup na ich klíčenie nájdete aj v našom článku na blogu.
Môžu sa však použiť aj ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál, polievok, nátierok. Obsahujú veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, meď,horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B (najmä kyselina listová), vitamín C a K.
Fazuľky sú  ľahko stráviteľné nespôsobujú nadúvanie ako iné strukoviny.  Stabilizujú hladinu krvného cukru a tým sú vhodné aj pre diabetikov.

NatiarkaZMunga-4Mungo fazuľky majú výborné nutričné zloženie, majú vysoký obsah vlákniny
a 100g fazuliek obsahuje:

  • energetický obsah: 1394,4 kJ (332 kcal)
  • bielkoviny: 22,1 g
  • sacharidy: 59,08 g
  • tuky: 0,8 g

Okrem klíčkov určite oceníte aj túto nátierku. A práve recept na ňu vám ponúkame. Určite stojí za to zaradiť ju pravidelne do svojho jedálnička. Táto nátierka je veľmi dobrá alternatíva ku klasickým maslovým nátierkám, ktoré majú veľmi nevyváženú nutričnú hodnotu a sú veľmi tučné, zatiaľ čo nátierka z munga, ktorej recept pre vás máme je nutrične vyvážená a poskytuje oveľa lepšiu alternatívu k maslovým, alebo kupovaným nátierkám 🙂
A navyše … cena takejto nátierky je naozaj zanedbateľná(cca. 2€ – 8-10 porcií)
Zdravo sa stravovať neznamená draho 🙂

Môžete si ju natrieť a chlebík, alebo naplniť ňou pohánkové wrapy.

Na nátierku budete potrebovať:

  • 200 g mungo fazuliek
  • cibuľu – stredne veľkú
  • 4-5 polievkových lyžíc oleja
  • 2 čajové lyžičky kari korenia
  • 1 čajovú lyžičku morskej soli
  • sušené paradajky
  • 600 ml vody

NatiarkaZMunga-2Postup:
Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte ju na oleji asi 5-8 minút, pridajte kari korenie, chvíľu ho restujte spolu s cibuľou a pridajte k tomu suché mungo fazuľky.
Fazuľky predtým nenamáčajte, lebo by sa nerozvarili.
Celú zmes ešte pár minút restujte a zalejte ju 600 ml vody. Pridajte soľ a na miernom ohni varte cca. 30 minút.
Zmes je riedka, ale postupne bude hustnúť a na záver sa odparí voda a môžete metličkou nátierku rozšľahať, alebo na jemno s ponorným mixérom.
Na záver dochutíte podľa vlastnej chute – sušené paradajky, bylinky a pod.
Nátierku odložte po vychladnutí do chladničky a spotrebujte do 5-7 dní.

NatiarkaZMunga-3