relaxRelaxovať, oddýchnuť si, vypnúť. Tak tieto slovíčka počúvam okolo seba stále častejšie a priznám sa aj ja si ich hovorím stále častejšie. Žijeme v skvelej dobe. Máme nespočetné množstvo vymožeností, ktoré nám uľahčujú denné povinnosti (technické vybavenie domácností, autá, mobily, internet….) To všetko slúži k tomu, aby sme ušetrili čas…

Tak ako to vlastne je? Kde je ten ušetrený čas? Kde ho skladujeme?

Sme nadmieru vyťažení v práci  a niektorí máme aj dve – tri. Doma máme chaos, nestíhame odložiť zimné vetrovky, prejde leto a vetrovky sú stále pripravené. Nemáme čas vymaľovať byt, navštíviť rodinu, ktorá býva 20km od nás, posedenie s priateľmi sa stáva snom, dovolenka sa odkladá na ďalší rok, víkend na horách sa nekoná, nemáme čas ani telefonovať priateľom, len tak sa spýtať ako ide život.

Ešteže na facebook-u sa dozvieme kto ukončil štúdium, kto bol na dovolenke, komu sa narodil potomok. Nemáme čas variť a stolovať s rodinou, pri jedle je spoločník tablet, mobil, notebook s facebook-om a správy na internete. Musíme byť predsa v obraze. Nákupy vybavíme v supermarketoch aj keď na ne šomreme pre ich kvalitu, na malé obchody nemáme čas a nie je tam ani dobré parkovanie.

Verím, že by ste mi tu doplnili ďalšie a ďalšie, ale nie o to mi ide….

Všetci vieme aký je oddych dôležitý, dokonca to aj druhým radíme a odporúčame.
Tak prečo si nenájdeme denne 20 minút na oddych, na vlastný relax?

Čo je relax? Poučka hovorí o fyzickom a psychickom uvoľnení sa. Relax spojený so správnym dýchaním nás zbaví nahromadeného stresu a napätia, ktoré si už niekedy ani neuvedomujeme a stáva sa našou súčasťou. Schopnosť uvoľniť sa, relaxovať sa tak znižuje.

Ak niekto tvrdí, že žehlenie, pozeranie TV, práca v záhrade, alebo šport je relax, ten sa veľmi mýli.

To sú činnosti, ktoré nás síce môžu baviť, ale sú to činnosti a nie oddych, uvoľnenie.

K relaxu netreba  financie. Ani žiadne extra vybavenie. Oblečenie, obuv, priestory…

Treba k tomu len 20 minút vypnúť mobil, počítač, televízor, rádio, sadnúť si pohodlne v miestnosti, kde sa dobre cítime, alebo aj ľahnúť a vypnúť mozog. 🙂

Mozog vypnúť neviem, ale viem myšlienky, ktoré stále prúdia neriešiť, poslať ich preč, nevšímať si ich. Áno na prvé sedenie to nemusí všetko fungovať, ale doprajte si  3-4 týždne na vybudovanie návyku relaxovať a vaša výkonnosť, vaše zdravie, vaše nové dobré pocity budú odmenou.

To je niečo čo sa nedá kúpiť ani inak zaobstarať si, ale výsledok je vzácny.

Všetci túžime byť zdravý a toto je jeden zo základných kameňov zdravého životného štýlu. Posilníte svoju imunitu a tým celkové zdravie a o to nám všetkým ide.

Idem sa odpojiť a 20 minút zrelaxovať… 🙂 Potrebujem to pre moje zdravie a dobré pocity 🙂

PS: napíšte mi dobré tipy na relax. Som ešte len začiatočník. Ďakujem.