OssoBuco-4Zatiaľ menej známe jedlo, ktoré viac poznajú milovníci jednoduchej tradičnej talianskej kuchyne. Čo sa skrýva v tomto názve?
V preklade je osso = kosť a buco = diera.

Takže je to priečny rez stehenného svalu aj so špikovou kosťou uprostred. Pripravuje sa spolu s kosťou. Spravidla je to vždy teľacie mäso.

V ostatnom čase uprednostňujem jedlá pripravované v jednom hrnci pomalým dusením, kde krásne vystúpia chute použitých surovín. Mäso pripravované rýchlo na panvici je tiež dobré ale dlho dusené mäso pri nízkej teplote je o stupeň chutnejšie 🙂

OssoBuco-2Teľacie mäso so špikovou kosťou je špecialitou v oblasti Milána a keďže tu je chladnejšie podnebie a nepestujú sa tu paradajky, pripravili sme si originálny recept bez paradajok a použili sme aj kvalitné domáce maslo.
Aj toto jedlo je krásne šťavnaté, chutné a nech vás neodradí príprava, ktorá je cca 1,5 hodinky.

Nie je potrebné celý ten čas venovať vareniu, postačí vám príprava asi 15 minút a ostatné za vás urobí váš sporák 🙂 a kvalitné hrnce.OssoBuco-7

My sme mali mäso z Eko Farmy Turová a svojou kvalitou predčilo akékoľvek naše očakávania. Veď pozrite na túto fotku …. výsledok na tanieri hovorí za seba 🙂 Bolo nielen lahodné, ľahko sa krájalo, malo vynikajúcu farbu, vône a chute, ktoré sa krásne dopĺňali, ale mäso v surovom stave bolo veľmi dobre pripravené a ošetrené tradičným spôsobom. Aký je to spôsob nájdete aj na webových stránkach tejto veľmi kvalitnej farmy – www.farmaturova.sk

K tomuto chutnému mäsku si pripravte šafránové rissoto po taliansky a pozvite priateľov na taliansky večer so šalátom Caprese , Osso bucom  a rissoto alla Milanese  a krémom s mascarpone a jahodovou penou.

A tu je recept na Osso buco:

Budete potrebovať na 4 porcie:

  • 4 plátky teľacieho mäsa Osso buco
  • 20 g masla
  • 10 g oleja
  • 300 ml domáceho vývaru
  • 3 polievkové lyžice hladkej špaldovej múky
  • 150ml suché biele víno
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • morskú soľ
  • 150 g šalotky

na Gremoladu:

  • kôra z citróna, petržlenová vňať, cesnak

Príprava:
Plátky mäsa osoľte, okoreňte čiernym korením a obaľte múkou. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte olej s maslom a mäso z oboch strán prudko opečte. Múka má ostať hnedá (dobre opečená). Kusy mäsa obracajte kliešťami, nie vidličkou. Očistenú nadrobno nakrájanú šalotku vložte na mäso. Nalejte na opečené mäso suché kvalitné biele víno a nechajte vyvariť alkohol  Podlejte mäso vývarom, prikryte a nechajte pomaly dusiť cca 1,5 hodiny. Mäso môžete dať pripraviť aj do rúry. Počas dusenia skontrolujte množstvo vývaru, ak treba tak dolievajte, aby mäso bolo ponorené z 2/3 v šťave.

Pripravte si Gremoladu:
O
čistite cesnak, rozotrite ho na doštičke, umytú hladkú petržlenovú vňať nasekajte na jemno (množstvo asi 3 polievkové lyžice) a z bio citrónu naškrabte opatrne vrchnú kôru a na drobno je nasekajte. Všetky tri ingrediencie zmiešajte. Touto zmesou posypete hotové mäso pri servírovaní.  Táto zmes dodá jedlu charakteristickú chuť.

Na tanier dajte porciu šafránového rizota a navrch položte mäso, podlejte šťavou a posypte gremoladou.
A .. na záver tohoto chutného jedla si určite doprajte pohár kvalitného bieleho suchého vína, ktorého účinky na trávenie sú … vynikajúce.

OssoBuco_kolaz