Vonku je sychravo, ľadový vietor, rýchlo ešte nakúpiť a domov, do tepla. V obchode majú veľký farebný výber zeleniny a ovocia.
Aj vy pocítite chlad pri pohľade na hlávkový šalát, uhorky a dokonca aj paradajky?
Nemáte chuť na studený zeleninový šalát a predsa viete, že zeleninu je dôležité jesť aj v zime.
Ale ako na to?
Túto otázku často dostávame pri výživovom koučingu. Odpoveď je jednoduchá:
Je dostatok druhov zimnej zeleniny a nie je nutné jesť rovnaké šaláty ako v lete, keď je horúčava a šaláty tak dobre ochladzujú.
Len pre ukážku malý zoznam zimnej zeleniny:
- mrkva, petržlen, paštrnák, zeler
- ružičkový kel
- zelené fazuľky
- čínska kapusta (na tepelnú úpravu ideálna)
- biela a červená kapusta
- kyslá kapusta
- kel
- biela a čierna reďkovka
- fenikel
- kučeravý kel
- mangold
- červená repa
- čakanka
- zimná tekvica
- pór
A takto by sme ešte mohli pokračovať a isto by sme niečo našli.
Prekvapení ? 🙂
Priznajme si je to 20 druhov zeleniny, ktorú dostaneme kúpiť v zime a tak si dopriať denne riadnu dávku. Samozrejme, že príprava jedál je iná ako u hlávkového šalátu a paradajok.
Tak trochu sme zabudli na chutné kapustové šaláty s mrkvou, jablkami, alebo cviklou.
O účinkoch kyslej kapusty rozprávajú už len starí rodičia, no konzumujeme ju veľmi zriedka.
Šalát z červenej kapusty, pomaranču a cvikle je lahôdka.
Krátko tepelne upravená zelenina si zachová krásnu farbu, chute a aj živiny.
Používajte viac byliniek ako v lete (tymián, bazalka, provensálska zmes, kurkuma, zázvor, šalvia, rozmarín, cesnak, mäta…)
Koreňovú zeleninu (mrkva, paštrnák, petržlen a zeler) môžete v rúre grilovať spolu s cviklou a červenou cibuľou s nálevom s citrónu, medu , tymiánu a morskej soli.
Čínska kapusta krátko restovaná spolu s cibuľkou a šampiňónmi je vhodná príloha k mäsu, alebo rizotu s tofu.
Pečená cvikla v alobale je chutná príloha, vyskúšajte ju posypanú len parmezánom a pokvapkajte ju dobrým olejom.
Feniklový šalát s pomarančom vás prekvapí svojou jemnou chuťou a doplní váš zimný jedálniček.
Pripravujete si husté krémové polievky, len zo zeleniny, bez pridania múky, maizeny, smotany, mlieka a zemiakov a syru.
Takéto polievky zasýtia, chutia a zahrejú. A pre tých, ktorí chudnú v zime sú ideálnou večerou alebo ľahkým obedom v práci.
Nechajte vyniknúť chuti zeleniny, byliniek a korenín. Nie všetko musí chutiť po syre, mlieku a smotane. Je to len pár tipov pre vás, stačí začať a rozviniete svoju fantáziu aj v zime v kuchyni, pomôže vám náš blog a časť s receptami a aj www.foodisgood.eu, kde nájdete recepty na tieto chutné jedlá.
A prečo je konzum zeleniny tak dôležitý?
- zelenina má jedinečný obsah vlákniny, vody, minerálov, vitamínov , a fytonutrientov.
- zelenina obsahuje množstvo enzýmov, ktoré sú iskrami pre vaše bunky
- zelenina obsahuje aj všetky základné živiny sacharidy, bielkoviny a tuky
- zelenina podporuje hlavne stavbu svalov a kosti.
- zeleniny má nízku kalorickú hodnotu – je vhodná pri chudnutí a udržaní si hmotnosti
- zelenina dokáže dobre zasýtiť
- zelenina je ľahko stráviteľná nezaťažuje tráviaci trakt, ak je nezapekáme a nevyprážame
- zelenina má svieže lákavé farby a rozmanité chute, ktoré dokážeme rôznou úpravou ešte zvýrazniť.
- je dôležité konzumovať denne 3 porcie zeleniny / cca 500g/ a byť v tomto vytrvalý
Pravidelný konzum zeleniny v doporučenej dennej dávke a pestrosti nie je módnym výstrelkom.
Najlepšie si to overíte sami na sebe – doprajte si mesiac pravidelného prísunu zeleninových jedál na posilnenie vašej imunity, vitality a aj tukové vankúšiky sa rozplynú a vy schudnete najprirodzenejšou a najzdravšou cestou.
Dajte nám o mesiac vedieť svoje skúsenosti a podeľte sa s úspechmi, už teraz sa na to čítanie tešíme 🙂