Vonku je sychravo, ľadový vietor, rýchlo ešte nakúpiť a domov, do tepla. V obchode majú veľký farebný výber zeleniny a ovocia.
Aj vy pocítite chlad pri pohľade na hlávkový šalát, uhorky a dokonca aj paradajky?

Nemáte chuť na studený zeleninový šalát a predsa viete, že zeleninu je dôležité jesť aj v zime.

Ale ako na to?
Túto otázku často dostávame pri výživovom koučingu. Odpoveď je jednoduchá:
Je dostatok druhov zimnej zeleniny a nie je nutné jesť rovnaké šaláty ako v lete, keď je horúčava a šaláty tak dobre ochladzujú.

Len pre ukážku malý zoznam zimnej zeleniny:

  • mrkva, petržlen, paštrnák, zeler
  • ružičkový kel
  • zelené fazuľky
  • čínska kapusta (na tepelnú úpravu ideálna)
  • biela a červená kapusta
  • kyslá kapusta
  • kel
  • biela a čierna reďkovka
  • fenikel
  • kučeravý kel
  • mangold
  • červená repa
  • čakanka
  • zimná tekvica
  • pór

A takto by sme ešte mohli pokračovať a isto by sme niečo našli.

Prekvapení ? 🙂
Priznajme si je to 20 druhov zeleniny, ktorú dostaneme kúpiť v zime a tak si dopriať denne riadnu dávku. Samozrejme, že príprava jedál je iná ako u hlávkového šalátu a paradajok.
pecena_zimna_zelenina_kolaz
Tak trochu  sme zabudli na chutné kapustové šaláty s mrkvou, jablkami, alebo cviklou.
O účinkoch kyslej kapusty rozprávajú už len starí rodičia, no konzumujeme ju veľmi zriedka.
Šalát z červenej kapusty, pomaranču a cvikle je lahôdka.
Krátko tepelne upravená zelenina si zachová krásnu farbu, chute a aj živiny.
Používajte viac byliniek ako v lete (tymián, bazalka, provensálska zmes, kurkuma, zázvor, šalvia, rozmarín, cesnak, mäta…)
Koreňovú zeleninu  (mrkva, paštrnák, petržlen a zeler) môžete v rúre grilovať spolu s cviklou a červenou cibuľou s nálevom s citrónu, medu , tymiánu a morskej soli.
Čínska kapusta krátko restovaná spolu s cibuľkou a šampiňónmi je vhodná príloha k mäsu, alebo rizotu s tofu.
Pečená cvikla v alobale je chutná príloha, vyskúšajte ju posypanú len parmezánom a pokvapkajte ju dobrým olejom.
Feniklový šalát s pomarančom vás prekvapí svojou jemnou chuťou a doplní váš zimný jedálniček.
Pripravujete si husté krémové polievky, len zo zeleniny, bez pridania múky, maizeny, smotany, mlieka a zemiakov a syru.
Takéto polievky zasýtia, chutia a zahrejú. A pre tých, ktorí chudnú v zime sú ideálnou večerou alebo ľahkým obedom v práci.

Nechajte vyniknúť chuti zeleniny, byliniek a korenín. Nie všetko musí chutiť po syre, mlieku a smotane. Je to len pár tipov pre vás, stačí začať a rozviniete svoju fantáziu aj v zime v kuchyni, pomôže vám náš blog a časť s receptami a aj www.foodisgood.eu, kde nájdete recepty na tieto chutné jedlá.

A prečo je konzum zeleniny tak dôležitý?

  • zelenina má jedinečný obsah vlákniny, vody, minerálov, vitamínov , a fytonutrientov.
  • zelenina obsahuje množstvo enzýmov, ktoré sú iskrami pre vaše bunky
  • zelenina obsahuje aj všetky základné živiny  sacharidy, bielkoviny a tuky
  • zelenina podporuje hlavne  stavbu svalov a kosti.
  • zeleniny má   nízku kalorickú  hodnotu – je vhodná pri chudnutí a udržaní si hmotnosti
  • zelenina dokáže dobre zasýtiť
  • zelenina je ľahko stráviteľná  nezaťažuje tráviaci trakt, ak je nezapekáme a nevyprážame
  • zelenina má svieže lákavé farby a rozmanité chute, ktoré dokážeme rôznou úpravou ešte zvýrazniť.
  • je dôležité konzumovať denne 3 porcie zeleniny / cca 500g/ a byť v tomto vytrvalý

Pravidelný konzum zeleniny v doporučenej dennej dávke a pestrosti nie je módnym výstrelkom.
Najlepšie si to overíte sami na sebe – doprajte si mesiac pravidelného prísunu zeleninových jedál na posilnenie vašej imunity,  vitality a aj tukové vankúšiky sa rozplynú a vy schudnete najprirodzenejšou a najzdravšou cestou.
Dajte nám o mesiac vedieť svoje skúsenosti a podeľte sa s úspechmi, už teraz sa na to čítanie tešíme 🙂