Možno je toto jedlo pomerne netradičnou kombináciou, ale spojenie týchto chutí dohromady je vynikajúce. Navyše je nutrične veľmi vyvážené a veľmi dobrý glykemický index nespôsobí výkyv hladinu cukru.
A tak budete v pohode, bez chúťok a zbytočného maškrtenia.
Pšeno – proso
… pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes. Čo je pomerne škoda, lebo je to veľmi chutná a výživná plodina. Dnes ho z našich jedálničkov vytlačila ryža.
Výživové vlastnosti pšena jednoznačne hovoria o tom, že jeho vplyv na naše zdravie je pozitívny. Môžu ho celiatici, je ľahko stráviteľné a obsahuje veľa železa. Pomáha preto aj ľuďom, ktorí trpia jeho nedostatkom. Jeho príprava je jednoduchá a chutí na slano aj sladko.
Čo budete potrebovať na 1 porciu:
- 150g tresky
- 10ml slnečnicového oleja
- soľ, korenie
- rozmarín
- 50g pšena (prosa)
- 80g hrášku
- 100g čerstvého baby špenátu
- 80g brokolice
- čerstvá mäta a bazalka
Príprava:
Pšeno uvarte podľa návodu v osolenej vode. Brokolicu a hrášok uvarte na pare. Na panvici restuje uvarené pšeno spolu s baby špenátom, pridajte naparenú brokolicu s hráškom a nasekané čerstvé bylinky a podľa chuti osoľte.
Osolenú a okorenenú rybu vložte na rozohriaty olej a z oboch strán opečte.
Podávajte spolu so zeleným pšenottom.
Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 468 kcal, Sacharidy: 46, Bielkoviny: 42, Tuky: 13