Pokračujeme v popise farebnej škály zeleniny a k bielej a červenej pridáme zelenú.
Prvé čo mne napadne, ak niekto povie „zelená v zelenine“ je špenát. Ten je typickou zeleninou, ktorá je nabitá chlorofylom a ďalšími vitamínmi, minerálmi a fytonutrientami.
Zelená farba v listoch zelených šalátov má schopnosť posilniť imunitu a srdcovo-cievny systém. Napomáhajú zvyšovať výkonnosť svalov, zlepšujú okysličenie krvi a dôležitou funkciou je to, že zabezpečujú aj efektívne využitie bielkovín z potravy.
Do tejto skupiny patria tieto najznámejšie fytonutrienty:
Isoflavony, Fenoly, Silymarin, Luteín, Zeaxantín, Glukozinoláty …
Fenoly, polyfenoly – majú silné antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky. Zároveň však pôsobia aj ako antialergény a preto sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia rôznymi druhmi alergií. Či už je to senná nádcha, alergie na peľ a pod. Nachádza sa hlavne v zelenom čaji.
Luteín – Je to karotenoid, avšak najvyššia koncentrácia sa nachádza v listovej zelenine, špenáte, vysoké množstvo má aj kel. Najväčšiu úlohu zohráva v zdraví oka.
Zeaxantín – je akýmsi príbuzným luteínu. Naše oko je sklad karotenoidov koncentrujúcich sa v sietnici, šošovke -najdôležitejších súčastiach oka. Vzájomná kombinácia luteínu a zeaxantínu má oveľa vyššie antioxidačné účinky, ako len ich samotné podávanie.
Silymarin – fytonutrient, ktorý sa v najvyššej miere nachádza v byline ostropestrec mariánsky.. Má vysoké ochranné účinky pre zdravie pečene, napomáha jej rýchlej regenerácii
Zhrnutie:)
Fytonutrienty tejto skupiny pozitívne ovplyvňujú hlavne:
- mozog a mozgovú činnosť
- srdcovo – cievny systém, krv
- zdravie tráviaceho traktu
- ochrana buniek – antioxidačné funkcie
- ochrana oka
- antialergiecké účinky
- protizápalové účinky
- antibakteriálne účinky
Zdroje nájdete v zelenine a ovocí:
Zelenina: zelená špargľa, brokolica, uhorky, kučeravý kel, ružičkový kel, špenát, zelená paprika, žerucha, cuketa, zelený hrášok, zelená strúčková fazuľka, zelené šaláty a vňate, zelené výhonky, klíčky, zelené olivy , bylinky: petržlenová vňať, kôpor, rozmarín, bazalka …
Ovocie: zelené jablká, hrušky, hrozno, avokádo, kiwi, limetka…
Zelený čaj
A aj dnes máme pre vás jeden recept. Kombináciu bielej a zelenej farby.
Brokolicovo-karfiolová lahodná polievka.
Táto polievka sa môže zdať trochu fádna, ale … ak ste už vyskúšali klasickú krémovú brokolicovú polievku, potom kombináciou spolu s karfiolom zistíte, že tento jej dodá sametovú jemnosť.
Má jemnejšiu zelenú farbu, krásne vonia a ak použijete kvalitný kokosový krém na dochutenie určite sa všetky vaše zmysly potešia. Polievku môžete obohatiť kúskom údeného lososa, kyslou smotanou, čerstvou mätou, a pod.
Čo budete potrebovať na 4 porcie:
- 500g karfiolu
- 500g brokolice
- 5g cesnaku
- 40g šalotky
- 60g kokosového mlieka – krému
- soľ, korenie
- 5g čerstvého zázvoru
- 5ml extra panenského olivového oleja
Príprava:
Na sporáku rozohrejeme panvicu pridáme olej a speníme na ňom očistenú nakrájanú šalotku, cesnak a čerstvý zázvor, pridáme brokolicu, karfiol a podlejeme vodou, osolíme. Dusíme , do mäkka.
Udusenú zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom / nemusíme do hladka / ochutíme bylinkami, pridáme kokosový krém a dolejeme vodu na potrebnú hustotu. Prevaríme krátko.
Na tanieri servírujem s kyslou smotanou, alebo údeným lososom.
Čas na prípravu: 30 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 111Kcal, Bielkoviny: 8g, Sacharidy: 8.4g, Tuky: 5g