zelena_zeleninaPokračujeme v popise farebnej škály zeleniny a k bielej a červenej pridáme zelenú.

Prvé čo mne napadne, ak niekto povie „zelená v zelenine“ je špenát. Ten je typickou zeleninou, ktorá je nabitá chlorofylom a ďalšími vitamínmi, minerálmi a fytonutrientami.

Zelená farba v listoch zelených šalátov má schopnosť posilniť imunitu a srdcovo-cievny systém. Napomáhajú zvyšovať výkonnosť svalov, zlepšujú okysličenie krvi a dôležitou funkciou je to, že zabezpečujú aj efektívne využitie bielkovín z potravy.

Do tejto skupiny patria tieto najznámejšie fytonutrienty:

Isoflavony, Fenoly, Silymarin, Luteín, Zeaxantín, Glukozinoláty …

Fenoly, polyfenoly – majú silné antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky. Zároveň však pôsobia aj ako antialergény a preto sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia rôznymi druhmi alergií. Či už je to senná nádcha, alergie na peľ a pod. Nachádza sa hlavne v zelenom čaji.

Luteín – Je to karotenoid, avšak najvyššia koncentrácia sa nachádza v listovej zelenine, špenáte, vysoké množstvo má aj kel. Najväčšiu úlohu zohráva v zdraví oka.

Zeaxantín – je akýmsi príbuzným luteínu. Naše oko je  sklad karotenoidov koncentrujúcich sa v sietnici, šošovke -najdôležitejších súčastiach oka. Vzájomná kombinácia luteínu a zeaxantínu má oveľa vyššie antioxidačné účinky, ako len ich samotné podávanie.

Silymarin  – fytonutrient, ktorý sa v najvyššej miere nachádza v byline ostropestrec mariánsky.. Má vysoké ochranné účinky pre zdravie pečene, napomáha jej rýchlej regenerácii

Zhrnutie:)
Fytonutrienty tejto skupiny pozitívne ovplyvňujú
hlavne:

  • mozog a mozgovú činnosť
  • srdcovo – cievny systém, krv
  • zdravie tráviaceho traktu
  • ochrana buniek – antioxidačné funkcie
  • ochrana oka
  • antialergiecké účinky
  • protizápalové účinky
  • antibakteriálne účinky

Zdroje nájdete v zelenine a ovocí:
Zelenina: zelená špargľa, brokolica, uhorky, kučeravý kel, ružičkový kel, špenát, zelená paprika, žerucha, cuketa, zelený hrášok, zelená strúčková fazuľka, zelené šaláty a vňate, zelené výhonky, klíčky, zelené olivy , bylinky: petržlenová vňať, kôpor, rozmarín, bazalka …
Ovocie: zelené jablká, hrušky, hrozno, avokádo, kiwi, limetka…
Zelený čaj

A aj dnes máme pre vás jeden recept. Kombináciu bielej a zelenej farby.

brokolica_karfiolBrokolicovo-karfiolová lahodná polievka.
Táto polievka sa môže zdať trochu fádna, ale … ak ste už vyskúšali klasickú krémovú brokolicovú polievku, potom kombináciou spolu s karfiolom zistíte, že tento jej dodá sametovú  jemnosť.
Má jemnejšiu zelenú farbu, krásne vonia a ak použijete kvalitný kokosový krém na dochutenie určite sa všetky vaše zmysly potešia. Polievku môžete obohatiť kúskom  údeného lososa, kyslou smotanou, čerstvou mätou, a pod.

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 500g karfiolu
  • 500g brokolice
  • 5g cesnaku
  • 40g šalotky
  • 60g kokosového mlieka – krému
  • soľ, korenie
  • 5g čerstvého zázvoru
  • 5ml extra panenského olivového oleja

Príprava:
Na sporáku rozohrejeme panvicu pridáme  olej a speníme na ňom očistenú nakrájanú šalotku, cesnak a čerstvý zázvor, pridáme brokolicu, karfiol a podlejeme vodou, osolíme. Dusíme , do mäkka.
Udusenú zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom / nemusíme do hladka / ochutíme bylinkami, pridáme kokosový krém a dolejeme vodu na potrebnú hustotu. Prevaríme krátko.
Na tanieri servírujem s kyslou smotanou, alebo údeným lososom.

Čas na prípravu: 30 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 111Kcal, Bielkoviny: 8g, Sacharidy: 8.4g, Tuky: 5g

Mohlo by sa vám tiež páčiť:
Rizoto_medvedi_spenat_avokadozelene_psenottocakanka