OssoBuccoParadajky1V minulosti sa teľacie mäso pripravovalo často deťom, starším ľuďom a nemocným a  bolo pripravované buď ako diétny pokrm, alebo špeciality v lepších reštauráciach. Neskôr sa začalo vytrácať z pultov predajní a priznám sa, že aj do lepších hotelov, kde sme ho bežne mali v ponuke sa nedostávalo. Šepkalo sa, že je to výhodný vývozný artikel (a bola to pravda 🙂 ).

Teľacie mäso obsahuje kvalitné bielkoviny, ktoré vzhľadom na obsah aminokyselín má vysokú biologickú hodnotu, obsahuje málo tuku a viac vody, ako iné druhy mäsa. Okrem toho obsahuje železo, kálium, zinok, fosfor a vitamíny B skupiny a vitamín D.

Samozrejme obsah jednotlivých živín je priamo závislý na chove dobytka a jeho kvalitu ovplyvňuje okrem chovu, aj jeho porážka, vyzretosť a skladovanie. Preto toto všetko sme si obľúbili mäso z Ekofarmy Turová, kde sú splnené všetky podmienky na vysokú kvalitu mäsa.
Už sme vám priniesli jeden recept na Osso buco a stretol sa u vás s veľkým záujmom. Aj nám toto jedlo chutilo a preto sme sa rozhodli aj pre iný spôsob prípravy tejto talianskej špeciality a to s paradajkami. Je ich sezóna tak to využijeme.
Paradajky sú bohaté na lykopén a jeho využitie je ešte väčšie pri tepelnej úprave.

A tu je skvelý recept:
Budete potrebovať na 2 porcie:

  • 2 plátky teľacieho mäsa Osso buco
  • 20 g masla
  • 10 g oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej špaldovej múky
  • 150ml suché biele víno
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • morskú soľ
  • 150 g šalotky, alebo cibule
  • 15 g cesnak
  • 80g mrkva
  • 40g stonkový zeler
  • 400 g paradajky drvené, alebo rovnaké množstvo lúpaných čerstvých paradajok
  • na Gremolatu: kôra z citróna (limetky), petržlenová vňať, cesnak

OssoBuccoParadajky2Príprava:
Plátky mäsa osoľte, okoreňte čiernym korením a obaľte múkou. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte olej s maslom a mäso z oboch strán prudko opečte. Múka má ostať hnedá, dobre opečená.
Mäso obracajte kliešťami, nie vidličkou. Opečené mäso vyberte a odložte bokom. Očistenú nadrobno nakrájanú šalotku (cibuľu) a cesnak dajte do výpeku, restujte do sklovita a pridajte na drobné kúsky nakrájanú očistenú mrkvu a stonkový zeler. Spolu restujte. Zalejte bielym vínom, prevarte a vložte na zeleninový základ opečené mäso.

Pridajte paradajky nakrájané na kúsky, prikryte a nechajte pomaly dusiť cca 1,5 hodiny. Mäso môžete dať pripraviť aj do rúry. Počas dusenia skontrolujte množstvo tekutiny, ak treba tak dolievajte vývar, aby mäso bolo ponorené z 2/3 v šťave.

Pripravte si Gremolatu:
Očistite cesnak, rozotrite ho na doštičke, umytú hladkú petržlenovú vňať nasekajte na jemno (množstvo asi 3 polievkové lyžice) a z bio citrónu (limetky) naškrabte opatrne vrchnú kôru a na drobno je nasekajte. Všetky tri ingrediencie zmiešajte. Môžete pripraviť v mažiariku. Touto zmesou posypete hotové mäso pri servírovaní. Zmes dodá jedlu charakteristickú chuť.
Podávajte s opečenou polentou, alebo rizotom.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

salat_sirloin-2kolaz_masoOssoBuco_kolaz