nachdenkenPrvá dekáda roku 2015 prešla veľmi rýchlo, teda aspoň ja mám ten pocit.

Ešte stále doznievanú Vianoce (niekde aj výzdoba ostala 🙂 )
Stoly sa prehýbali pod ťarchou vybraných pochúťok, kapacita chladničky bola zrazu malá, vanilkové vône sa miešali s vôňou kapustnice a vyprážaného mäsa. Toto krásne a nielen na jedlo bohaté obdobie skončilo 7.1. kedy sme znovu išli do práce a deti do školy. A opäť nastal kolobeh bežného života.
Silvester je typický bujarými oslavami, uvítaním nového roku, pestrým občerstvením a výstrelmi šumivého vína.
Ale to nie je všetko… Počas týchto záverečných dní roka si nájdeme čas a často rekapitulujeme uplynulý rok, tešíme sa z toho čo sa podarilo a tie nesplnené predsavzatia „oprášime“ a dáme si nové a s ich plnením začneme samozrejme až 7.1.

Veď sú voľné dni, treba ísť na rodinné návštevy, ostalo veľa jedla, dózy s koláčikmi sú ešte poloplné a aj obrovskú misu exotického ovocia treba dojesť 🙂
Je tradíciou na celom svete dávať si novoročné predsavzatia alebo ciele. Neviem či existuje štatistika o ich plnení, zrejme ani nie a ak áno, myslím, že bude dosť negatívna. Ja sama viem, že som tieto predsavzatia neplnila a vždy som našla dôveryhodné vysvetlenie.

Prečo si však neplníme novoročné predsavzatia (ale nemusia byť len novoročné)?
Prečo neprestaneme fajčiť, prečo neschudneme, prečo necvičíme, prečo nie sme aktívnejší, prečo sa neučíme kresliť, prečo nechodíme so sauny, prečo krátko po novoročnom predsavzatí zlyhávame? Prečo ?

Aký je rozdiel medzi predsavzatím, cieľom a rozhodnutím?
Predsavzatia či ciele si dávame, je to prirodzené, vždy chceme niečo dosiahnuť, niečo nové objaviť, prekročiť vlastné hranice, mať nové zážitky, rozvíjať sa.
Často počúvam takéto tvrdenia: „Je lepšie nedať si cieľ, lebo ho aj tak nesplním.“
Aj ja som si nesplnila pomerne dosť predsavzatí a cieľov, no musím pripustiť, že viac som si ich splnila. Rozhodla som sa pre ne.
V čom to je, že si neplníme to čo si pre seba prajeme, k čomu sa zaviažeme, čo sami chceme?

  • Je možné, že cieľ nie je náš, že to nechceme hlavne kvôli sebe, ale chceme urobiť radosť niekomu, robíme to pre niekoho druhého. Je skvelé robiť niečo pre druhých, len keď prídu prvé ťažkosti s plnením predsavzatia ľahšie sa vzdávame, lebo to nie je osobne pre nás, nie je to osobné.
  • Je možné, že sme si dali neúmerne veľké predsavzatie a nerozdelili sme si ho na čiastkové kroky.
    To často vedie k predčasnému ukončeniu snaženia sa a nesplneniu cieľa. Sme veľmi rýchlo demotivovaní.
  • Je aj možné, že sme si dali veľa predsavzatí a nejako sa po čase v tom stratíme a necháme všetko tak ako bolo, nestíhame, nevládzeme a nevidíme žiadne výsledky.

Som presvedčená, že k splneniu svojich cieľov je veľmi dôležité aby boli skutočne moje, vychádzajúce z mojej túžby, potreby. Je veľmi dôležité mať plán, ako svoje ciele budem realizovať. Slovo plán veľa ľudí nerado používa v osobnom živote. (Pozn. No často potom plníme plány niekoho iného…) A pritom plán je to, čo nás na našej ceste vedie. Čoho sa vieme držať.
No podľa mňa najdôležitejšie je rozhodnutie. Vlastné rozhodnutie urobiť to, po čom túžim, čo som si predsavzal/a. A do tohto rozhodnutia vložiť vášeň, pozornosť a aktivitu.

A ako je to vami? Je vaše rozhodnutie pevné?
Ak je vašim cieľom zmena hmotnosti, potreba schudnúť , zmena životného štýlu, viac sa pohybovať, získať viac vitality a pod., tak na tejto ceste vás vieme sprevádzať a pomáhať vám dosiahnuť cieľ. Sme tu pre vás s našim výživovým koučingom, radami, pomocou a podporou. Nie neschudneme za vás 🙂 , ale s nami určite a vždy schudnete, upravíte si hmotnosť.
Aj to riešime v našej Ambulancii výživy a vitality 🙂