GranatoveJablkoObjavuje sa u nás najviac v zimnom období a obľúbila som si jeho sviežu, kyselkavú chuť ihneď.
Jeho otváranie však bolo vždy dobrodružné a po otvorení nasledovalo väčšie upratovanie kuchynskej linky a okolia 🙂 🙂 🙂
Ale to ma neodradilo a moje šalátiky a ranné obilninové kaše som obohacovala krásnymi chrumkavými zrnkami. Postupne som sa naučila granátové jablko otvárať a už tak často nemusím upratovať celú kuchynskú linku.

Granátové jablko nájdete na pultoch medzi exotickým ovocím. Má pomerne tvrdú kožovitú šupku, pod ktorou sa skrývajú červené lesklé zrniečka a tieto sú uložené v púzdrach. Bielu šupku oddeľujúcu zrniečka nekonzumujeme.

Granátové jablko obsahuje 80% vody a je zdrojom vitamínov  A, B1, B2, B3, BA, B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), C a E. Má vysoký obsah minerálov a stopových prvkov ako: fosfor, chlór, mangán, , zinok ale aj vápnik, horčík, meď a železa.

Má veľmi nízku kalorickú hodnotu, obsahuje kyselinu jablčnú, kyselinu citrónovú, flavonoidy a taníny.
Toto ovocie pri pravidelnej konzumácii priaznivo vplýva na náš organizmus, má silnú antioxidačnú schopnosť – chráni bunky proti voľným radikálom, reguluje krvný tlak, ochraňuje cievy a zabraňuje ich kôrnateniu, zlepšuje trávenie, spomaľuje starnutie buniek, podporuje činnosť nervovej sústavy, napomáha znižovanie nežiadúceho cholesterolu, je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení, zlepšuje funkciu obličiek (odporúča sa pri obličkových kameňoch, pri dne), má protizápalové a antiseptické účinky, zabraňuje chudokrvnosti, zabraňuje úbytku chrupavkovej hmoty a ochraňujem proti nádorovým ochoreniam.

Najlepšie účinky dosiahnete dlhodobým pravidelným konzumovaním tohto ovocia resp. kvalitným džúsom v bio kvalite (postačuje jeden pohár denne).

A teraz môj tip na otvorenie granátoveho jablka:
Jablko rozkrojte priečne na polovicu na tanieriku, šťavu zachytávajte. Každú polovicu si narežte a rozlomte. Z takto získaných dielikov prstami vyberajte do misky zrniečka a biele šupky odstraňujte. V uzatvorenej nádobke zrniečka vydržia v chladničke 3-4 dni.

Zrniečka majú jasnú červenú farbu, ktorá je silným farbivom, takže pozor na odev a okolie pri manipulácii s nimi.

Zrniečka granátového jablka nájdu využitie ako doplnok k raňajkovej obilninovej kaši, do ovocných šalátov, do zeleninových šalátov, k sladkým nákypom, do koktailov, na výrobu grenadíny….
Zaujímavú chuť dostane váš pohár dobrého šumivého vína, do ktorého ste pridali zrnká granátového jablka…na Zdravie 🙂

A teraz ešte tipy na recepty:
granat_zeler_kuskus

 

 

 

 

 

 

Šalát s kuskusom a granátovým jablkom
Netradičné a možno pre nás trochu exotické chute dokážu vytvoriť vynikajúce jedlo. Granátové jablko, zeler, bylinky podľa chute. Mätu, medovku, šalviu. Keď to všetko premiešate predtým, ako budete jedlo podávať, čerstvé chute sa s vami budú krásne hrať.
Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 400g granátového jablka
  • 200g pomaranča
  • 200g zeleru
  • 200g kuskusu – ak máte problém s pšenicou, vyskúšjte iný typ kuskusu, v zdravej výžive zoženiete ryžový, alebo kombináciou z quinoi, prípadne cícerovo-pohánkový a pod.. Avšak môžete namiesto kuskusu použiť aj bulgur. My sme na trhu objavili z pohánky a chutí vynikajúco
  • 15g cesnaku
  • 10g Extra panenského olivového oleja
  • 10g čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ

Príprava:

Kuskus zalejte horúcou osolenou vodou podľa návodu (alebo vývarom). Zeler očistite a nakrájajte na tenké pásiky a ovarte vo vode asi 5 minút.
Granátové jablko otvorte zárezmi po bokoch a vyberte opatrne zrniečka.
Dresing: Pomarančovú šťavu, olej, soľ, korenie a roztlačený cesnak dobre vymiešajte.
Kuskus preložte do misy, pridajte zrniečka granátového jablka, blanžírovaný zeler, nakrájanú petržlenovú vňať a mätu, a zalejte dresingom. Jemne premiešajte a nechajte odstáť, aby sa spojili chute.

A ešte 🙂 výživové hodnoty na 1 porciu:
Energetická hodnota: 290kcal, Bielkoviny: 10g, Sacharidy: 57g, Tuky: 4g
Čas na prípravu je iba 30 minút, takže chutný obed, čo večeru máte na stole veľmi rýchlo.

Ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujímať:
BabaGanoush-7energeticke_tycinky