Čítajte informácie na obaloch potravín a dozviete sa mnoho zaujímavých a niekedy aj odrádzajúcich informácií.

Preto, aby ste boli schopní správne vyhodnotiť svoju výživu, je dôležité, aby ste získali čo najviac informácií o potravinách, ktoré denne konzumujete.

Zoznámte sa nielen s ich energetickým obsahom ale aj výživovými hodnotami a všimnite si obsah rôznych prídavných látok, dochucovadiel, farbív, pridaných vitamínov (umelých) a rôznych zvýrazňovačov chutí, farieb a zlepšovačov konzistencie.
Vyhýbajte sa vysoko spracovaným produktom, aj keď vám mimoriadne chutia. Potraviny, ktoré majú v zložení veľa cudzích slov radšej nechajte na pultoch obchodu. Podľa pravidiel, ktoré sme si postupne napísali v predošlých tipoch konzumujte jedlá, ktorú sú vyvážené, pestré a z kvalitných čerstvých zdrojov.
Znamená to len toľko, aby ste nejedli jednostranne zamerané potraviny t.j. iba bielkoviny, iba sacharidy, iba tuky, ale aby každé vaše jedlo obsahovalo aspoň 2 zložky základných živín  – Tuky, Bielkoviny, Cukry  a aspoň 1 kvalitný zdroj vitamínov, minerálov, stopových prvkov.
Teda, aby vaša strava nevyzerala napríklad takto: jablká, jablká, jablká …. syr, syr, syr a podobne.
Aj keď to jablko je raz zelené, raz červené a raz do žlta 🙂

Samozrejme pamätajte na dostatočný prísun VODY.

Bez vody nie je možné, aby sa vami prijatá strava správne spracovala a aby z nej boli využité v maximálne možnej miere živiny. Čiže, ak nepijete dostatok tekutín (vody) vaša hmotnosť sa môže zvyšovať.

Nie je nutné, aby ste neustále počítali kalórie, nakoľko to môže po istej dobe začať liezť poriadne na nervy. Stačí vedieť približné hodnoty a z vlastnej skúsenosti vieme, že časom je možné odhadnúť kalorické príjmy stravy. (napr. aj v reštaurácii)

Ak si vybudujete zvyk a podľa tipu 4 rozdelíte stravu na 3-6 častí, dokážete odhadnúť, podľa pocitu v žalúdku, koľko ste už zjedli napríklad na oslave, či v reštaurácii.

Čítanie etikiet na výrobkoch vám navyše ukáže a odhalí podstatu mnohých polotovarov, či bežných potravín. Urobte si z toho zábavu, nemalo by vás to unavovať a znechucovať, veď je to niečo ako hra na odhaľovanie tajomstiev stravy.
Tak hurá s úsmevom na to!

Dnešný recept je na pšenotto 🙂 s rybou, ale pokojne môžete rybu nahradiť mäsom, alebo tofu, prípadne iným zdrojom kvalitných bielkovín.

PsenottoZelené pšenotto s rybou

Možno je toto jedlo pomerne netradičnou kombináciou, ale spojenie chutí dohromady dáva vynikajúci výsledok. Navyše je nutrične veľmi vyvážené a jeho dobrý glykemický index nespôsobí výkyv hladinu cukru. A tak budete v pohode, bez chúťok a zbytočného maškrtenia. Svojim zložením je toto jedlo vhodné pre každý metabolický typ.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 1 porcie):

  • 150g tresky
  • 10ml slnečnicového oleja
  • soľ
  • rozmarín
  • 50g pšena (prosa)
  • 80g hrášku
  • 100g čerstvého baby špenátu
  • 80g brokolice
  • čerstvá mäta a bazalka

Príprava:
Pšeno uvarte podľa návodu v osolenej vode. Brokolicu a hrášok uvarte na pare. Na panvici restuje uvarené pšeno spolu s baby špenátom, pridajte naparenú brokolicu s hráškom a nasekané čerstvé bylinky a podľa chuti osoľte.
Osolenú a okorenenú rybu vložte na rozohriaty olej a z oboch strán opečte.
Podávajte spolu so zeleným pšenottom.

Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 468 kcal, Sacharidy: 46, Bielkoviny: 42, Tuky: 13