Rakovina straší asi každého z nás. Myslím, že každý poznáme niekoho, kto ju mal, alebo ju mal niekto v našom okolí, rodine. A bez ohľadu na okolnosti, myslím, že každý z nás myslí na to, že práve jeho sa to týkať nebude.
Pravda je však taká, že sme to práve my, ktorí s tým môžeme urobiť maximum.
V roku 2010 každý tretí Európan mal diagnostikovanú formu rakoviny a každý štvrtý na ňu zomrel (tieto čísla sú zo zroja http://www.shr.sk) . Hrozivé čísla … a myslím, že k dnešnému dňu sa rozhodne nezmenili k pozitívnemu. Nie, nechcem strašiť. Ja sama nemám rada, ak neustále ľudí strašíme argumentami, číslami, dych berúcimi štatistikami. No je pravdou, že vo výžive sa v poslednej dobe stretávame s nesmiernymi extrémami, ktoré jednoznačne škodia nášmu zdraviu.
Na jednej strane stojí farmaceutický priemysel, ktorý sa neuveriteľne v tejto oblasti rozrástol a naberá na obrátkach.. Na druhej strane sme tu my sami, čo sme zodpovední za to, akí sme zdraví. Aké kroky robiť preto, aby sme si zachovali čo najlepšie zdravie a? Aké kroky môžeme denne robiť, aby tento proces onemocnenia nenastal?
Často sa stretávam s tým, že … doplnky výživy to za mňa vyriešia. Sú to antioxidanty a keď ich budem dostatočne veľké množstvo konzumovať, zachovám si zdravie a oxidačný stres spôsobujúci aj rakovinu sa ma nebude týkať. Veľký omyl ….
Ak nič vo svojom živote nezmeníme, potom nám vždy bude hroziť, že budeme chorí na rakovinu, cukrovku, Parkinsonov syndróm … atď.
Prvoradé je zmeniť to, čo do tela dávame, ako žijeme. To je rozhodujúce.
Tak sa spolu pozrime na kroky, ktoré vieme denne urobiť preto, aby sme si zachovali zdravie.
Krok 1 – Príprava jedla
V optimálnom prípade by mala byť až tretina vášho príjmu jedla v surovom stave. Teda veľa zeleniny, primerane orechov, kontrolovane príjem ovocia. Príprava potravy rozhoduje o kvalite prijímaných živín. Preto je vhodné nefritovať, nevyprážať, vyvarovať sa grilovaniu. Optimálna príprava stravy je na pare a varením, ale nie preváraním. Pri príprave by ste mali v maximálnej miere využívať čerstvé bylinky, kurkumu, zaradiť do svojej stravy príjem potravín, ktoré obsahujú látku: resveratrol.
Krok 2 – Sacharidy a cukry
Večne a veľmi diskutovaná téma. Jesť, či nejesť? Jednoznačne je potrebné eliminovať prísun obrovského množstva sacharidov cukrov, fruktózy, ktoré v strave bežne konzumujeme. Často sú to skryté cukry, nevhodné potraviny. Platí to však aj o celozrnných výrobkoch, ražných, špaldových, ktoré sme si zvykli jesť ako náhradu bez toho, aby sme redukovali obrovské množstvo takto prijatej potravy. Vysoký príjem sacharidov ovplyvňuje negatívne inzulín a má tendenciu vyvolávať inzulínovú rezistenciu. Bez ohľadu na to, aké zdravé sacharidy konzumujeme.
Krok 3 – Bielkoviny a tuky
Rovnako ako nízky príjem sacharidov sa stal módnou vlnou výživy, tak aj vysoký príjem bielkovín je akýmsi hitom. Často odporúčaný preto, aby sa telo dostalo do ketózy a spaľovalo zásobné tuky. V skutočnosti v podstate stačí bežnej populácii 1g-1,2g na kilogram hmotnosti. Zbytok je vhodné nahradiť kvalitnými tukmi v podobe domácich vajec, avokáda, orechov a prijímať len toľko živín, koľko naozaj potrebujeme. V našej spoločnosti vládne ohromná NADSPOTREBA potravín.
Krok 4 – povedzte nie GMO produktom
Veľmi kontroverzná téma, avšak náš názor je … vyhýbať sa takto upraveným potravinám. V médiách nájdete množstvo štúdií pre aj proti, no nám zdravý rozum hovorí … jesť optimálne, nie veľa a prirodzenú potravu, pokiaľ možno organickú, kvalitnú bez toho, aby boli zasiahnuté jej základné DNA štruktúry. To sa nám zdá absolútne neprirodzené.
Krok 5 – Omega 3
Konzumujte dostatok Omega 3 mastných kyselín zo živočíšnych zdrojov. Kvalitný rybí tuk. A na druhej strane sa snažte obmedziť spracované rastlinné tuky. Úplne vysaďte zo svojej stravy rastlinné „maslá“ s pridanými živinami. Je to nevhodná potravina pre človeka. Ak máte problém s príjmom Omega 3, použite overené doplnky Omega 3 mastných kyselín s kvalitných, overených živočíšnych zdrojov.
Krok 6 – Prírodné probiotiká
Probiotiká významným spôsobom ochraňujú naše črevá. A práve v črevách je schované zdravie. Imunita,, vstrebávanie živín, protizápalový účinok. To všetko je potrebné preto, aby sme boli chránení pred rakovinovými prejavmi. Niektoré vedecké štúdie preukázali, že správny prísun kvalitných probiotík dokáže spomaliť rakovinové procesy, prípadne zlepšiť odozvu už na chemoterapiu.
Krok 7 – Cvičenie
Čo viac dodať … bez toho to naozaj nepôjde. Pravidelný pohyb znižuje hladinu inzulínu, zlepšuje funkciu metabolizmu, srdcovo-cievneho systému. Znižovanie hladiny inzulínu v krvi takpovediac odrádza rakovinové bunky od toho aby rástli a rozširovali sa, nakoľko je to práve vysoká hladina inzulínu, distribúcia cukru, ktorá ich udržuje pri aktívnom živote. Cvičenie by však nemalo byť iba jednostranne zamerané (napríklad iba beh, iba bike a podobne). Optimálny je rozvoj celého tela. Balančné cvičenia, strečing, kardio, intenzívne ale aj silové cvičenia.
Krok 8 – Vitamín D
Existujú vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú, že zvýšením hladiny vitamínu D v krvi (ktorá býva obyčajne pod normu) sa znižuje riziko rakoviny.
Krok 9 – Spánok
Je rovnako dôležité mať dostatok spánku, regeneračného, hlbokého. Slabý spánok znižuje hladinu melatonínu, ktorý rovnako pôsobí na hladinu a rezistenciu inzulínu. A tak nedostatok kvalitného spánku výrazne ovplyvňuje obezitu, nadváhu. Jeden z hlavných faktorov, ktoré majú priamy vplyv na vznik rakoviny.
Krok 10 – Stres menežment
Stres je hlavným spúšťačom chorôb. Až 85% chorôb je spôsobených stresom, alebo má na ne stres majoritný vplyv. Emočné napätie je dôležité eliminovať správne nastaveným relaxom. Ktorý však mnohým z nás na dennej báze chýba.
Plus jeden ďalší krok – Eliminácia toxínov, radiácie a elektrosmogu
Tento krok sa týka hlavne odbúrania toho, čo nie je potrebné. Zbytočné RTG, CT, mamograf merania obsahujúce radiáciu, ktorá nepriaznivo vplýva na naše zdravie.
Ale aj prílišné používanie mobilov, presýtenie wifi sieťami atď.
Toxíny v domácnosti, kozmetike. Je dôležité vnímať to, že naša koža je tým najväčším orgánom cez ktorú sa do tela dostáva množstvo toxických látok. Vyberajme si preto starostlivo kozmetiku pre svoje telo, ale rovnako aj „kozmetiku“ pre svoju domácnosť.
Je viem, zrejme je toho hodne a je dôležité nevnímať to ako ďalší stres, ale skôr ako motiváciu k zmene, ktorá môže prispieť k životu bez chorôb, v pohode, zdraví a vitalite.
Prevencia je predsa len na nás samých. Začnime od seba , urobme to pre seba 🙂
Ak potrebujete pomôcť pri zmenách vo výžive, pohybe, to je priestor, v ktorom vám vieme aj my naplno pomôcť s našou činnosťou akreditovaných výživových koučov.
Použité zdroje:
www.shr.sk, www.mercola.com, www.wikipedia.com, www.nlm.nih.gov
Máte už našu knihu? Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.
Skvelé tipy na recepty pre zdravie, ale hlavne pre tých, čo majú potravinové alergie, intolerancie. Jedinečná publikácia nielen u nás, ale aj v Čechách.