FAQ_MetaTypBoli ste u náv v Centre výživy a pohybu, máte už vyhodnotený svoj test na určenie metabolického typu, dostali ste informácie o tom, ktoré potraviny sú pre vás vhodné a ktoré nie, viete si vybrať v obchode a  dostali ste aj receptár s návodmi na raňajky, desiatu či olovrant a mnoho hlavných jedál, ktoré sa hodia na obed aj na večeru.

Ale stále máte pocit, že je to nové a vy sa v tých informáciách strácate. Ak ste sa rozhodli stravovať podľa toho, čo je pre váš metabolizmus prirodzené, potom je základom úspechu na aspoň 80% dodržiavať konzum tých potravín, ktoré sú vhodné pre váš typ. Nakoľko každé vybočenie len opätovne vytvára metabolickú nerovnováhu a výsledky, ktoré ste očakávali sa nemusia dostaviť.

Dôležité je však vnímať aj to, že potreby vašej výživy sa postupom času a úpravou metabolizmu môžu meniť. Preto je veľmi dôležité naučiť sa pozorovať signály tela a vedieť rozoznávať odozvy na jednotlivé potraviny.

Možno sa vám hneď na začiatku bude zdať, že tých zmien je priveľa. Že je to zložité. Vyzerať to tak môže, lebo to môže byť úplne iné ako to, na čo ste boli navyknutý z rodiny do dnes. Postupnými krokmi sa však celá zmena stane zo dňa na deň jednoduchšou a prirodzenejšou pre vás a časom to bude nový stravovací návyk. Nechcite zmeniť všetko od základu za jeden deň, lebo hneď na druhý môžete stroskotať. Zmena vyžaduje čas na adaptáciu a prijatie. Majte preto trpezlivosť  so sebou.

No na začiatku väčšina  z vás má dve základné otázky:

  1. Čo mám urobiť ako prvé?
  2. Ako to všetko zapracovať do bežných dní?

metabolic-typeNa obe tieto otázky by sa dalo odpovedať jednoduchou vetou = Preštudujte si dokumentáciu. Napíšte si zoznam potravín, ktoré vám najviac vyhovujú a sú pre váš metabolický typ doporučené, naplánujte si stravu na najbližších 7 dní. To sú prvé dôležité kroky. Inak … sa v tom stratíte.
Skúsenosti začiatočníka budú spracované v samostatnom článku, ktorý čoskoro nájdete na našom blogu.

No a dnes vám odpovieme na najčastejšie  otázky, ktoré  môžu vyvstať pri zmene stravovania a týkajú sa všetkých metabolických typov: Sacharid, Mix aj Proteín-Tuk.

OTÁZKA:
Vyskúšal/a som mnoho redukčných diét a napriek tomu sa mi stále vrátila moja hmotnosť nazad a často aj s kilami navyše. Prečo by tento systém mal fungovať inak?
Najčastejším dôvodom neúspechu tzv. redukčných diét je to, že sú časovo obmedzené, majú nevyvážený pomer živín, často jednostranné zloženie jedál a nerešpektujú váš individuálny metabolizmus, vaše potreby. Hmotnosť sa síce zníži, ale tým, že sa znovu začnete stravovať po starom s pre vás nevhodnými potravinami, alebo iným „diétnym“ odporúčaním sa roztáča kolotoč a vaša vnútorná rovnováha je narušená.

A pritom celý problém nadváhy je schovaný v nerovnováhe biochémie tela. A preto je také dôležité zistiť to, aká máme základy nášho vlastného metabolizmu, ktoré sú geneticky podmienené a podľa toho sa stravovať. V skutočnosti dochádza týmto spôsobom k nastoleniu vnútornej rovnováhy, čoho následkom je optimalizácia hmotnosti. Zväčša tak veľmi očakávané chudnutie.

OTÁZKA:
Nemám rád/rada potraviny, ktoré mi vyšli po teste ako odporúčané, čo s tým?

Na začiatok … začnite jesť tie potraviny zo zoznamu, ktoré z nich máte najradšej, ktoré sa vám najviac pozdávajú a pripravte si zoznam jedál, ktoré si z nich viete pripraviť.. Určite existuje niečo, čo vám vyhovuje a čo si viete predstaviť jesť. Nemusíte zaradiť do svojho jedálnička hneď všetko. Postupne, ako sa vaše telo bude dostávať do metabolickej rovnováhy sa vám budú meniť aj chute. Je to prirodzený proces. Telo automaticky nastaví pocit chutí podľa toho, čo je z hľadiska metabolickej rovnováhy pre vás najlepšie. Máme v sebe prirodzený inštinkt, ktorý nám presne hovorí, čo je pre nás dobré, čo je pre nás zlé. Avšak nesprávnym stravovaním, množstvom cukru, alkoholu, nikotínu, nezdravého jedla a množstvom chemických látok pridaných do potravy nám tento inštinkt oslabol. S  tým, ako sa postupne nastolí metabolická rovnováha získavame tento inštinkt, pre nás prirodzenú intuíciu nazad. A s ľahkosťou budete vedieť rozoznať, ktoré potraviny vám vyhovujú a ktoré nie.

OTÁZKA:
Urobil/a som si test, ale nie som si istý/á, či som vedela správne odpovedať na otázky. Takže netuším, či som správne identifikovaný metabolický typ. Čo robiť?

Dlhoročnými stravovacími návykmi a množstvom informácií správnych a nesprávnych potravinách môže prísť k tomu, že nevieme pre seba správane odpovedať na niektoré otázky testu. Ak ste už test vyplnili začnite sa stravovať podľa odporúčaní, postupujte krok za krokom pri zmenách a sledujte reakcia svojho tela. Po určitej dobe sa začnú vaše chute meniť a objavíte pre seba nové kombinácie potravín. Ak sa vám bude zdať, že ani po troch mesiacoch dôsledného stravovania podľa daného metabolického typu nemáte žiadané výsledky kontaktujte nás. Verím, že vám dokážeme poradiť. Evidujte si svoje jedlo, svoje aktivity, svoje pocity spojené s jedlom a my pre vás určite nájdeme riešenie.

Nie je nič mimoriadne, že ľudia majú takýto problém. Ak sa test rozhodnete ešte len robiť, potom je to najlepšie práve v našom Centre výživy a pohybu, kde Vám vieme klásť doplňujúce otázky  a takto najlepšie zistiť, aký ste metabolický typ. Často sa sami nevnímame objektívne. Vnímame skôr to, na čo máme chuť,  to, ktoré sú naše obľúbené potraviny. Dôležité je vedieť, že aj keď máte určený metabolický typ, neznamená to ešte, že ste rovnaký ako sused, ktorý má ten istý typ. Sledujte reakcie svojho tela. Sledujte svoje chute, nálady, to ako rýchlo vyhladnete po jedle. Je dôležité sledovať svoju stravu.

Na tento účel bude už od augusta k dispozícii premyslený a dômyselný systém sledovania stravy podľa metabolických typov s výživovým koučingom, ktorý vám určite ešte na stránkach nášho blogu predstavíme.

OTÁZKA:
Ak som vegetarián a nejem živočíšne proteíny, môžem využívať spôsob výživy podľa metabolických typov?

Ak podľa testu na určenie metabolického typu spadáte do skupiny, ktorá potrebuje pre metabolickú rovnováhu živočíšne proteíny, potom nemusíte docieliť také výsledky, aké by ste chceli, ak vynecháte niektoré dôležité živiny. Živočíšne proteíny obsahujú látky, ktoré sa v iných potravinách nenachádzajú a preto je problematické ich nahradiť, ak ich naše telo pre svoj metabolizmus potrebuje. Avšak môžete sa stále držať odporúčaných hodnôt makroživín, vybrať si tie potraviny, ktoré sú odporúčané pre vás metabolický typ a ktoré vyhovujú vašim vegetariánskym potrebám a to všetko vám môže pomôcť docieliť biochemickú rovnováhu.

OTÁZKA:
Stravujem sa podľa toho, aký som typ, jem potraviny zo zoznamu pre môj typ, ale napriek tomu trpím zmenami nálad, Som nahnevaný/á, podráždený/á a ľahko upadám do depresie. Čo robiť?

Najčastejšou príčinou tohto problému je nevyvážená hladina cukru v krvi. Je dôležité, aby ste jedli v pravidelných intervaloch počas dňa a nemali príliš dlhé pauzy medzi jedlami. Mnoho ľudí potrebuje jesť aj desiatu alebo olovrant aby si udržali hladinu cukru na dobre úrovni a nedochádzalo u nich k veľkým výkyvom, ktorého následkom sú práve stavy uvedené v otázke. Dôležité je dbať aj na to, aby vaše jedlá obsahovali správny pomer živín pre váš metabolický typ. To znamená, aby neboli príliš sacharidové, ak ste Protein-Tuk typ a pod.  Ak sa vám zmeny nálad nelepšia ani po aplikovaní týchto rád, potom je ďalším krokom vyberať si také potraviny, ktoré majú nízky glykemický index, nízky obsah škrobov. Alebo sledovaním vylúčiť tie potraviny, ktoré vám takýto stav môžu spôsobovať.

Pamätajte na to, každý jeden z nás, je jedinečná chemická továreň a aj keď máme určené metabolické typy, potrebujeme naše stravovanie „vytuningovať“ na našu továreň.

Dnes by sme uzavreli prvý blog veľmi častých otázok. No v tejto téme budeme pokračovať. Preto nás sledujte.

…to be continued 🙂