detoxikaciaDnes mi zase prišli dva emaily, rovnaké. Teším sa, že priatelia myslia na mňa a posúvajú ku mne informácie, ktoré sa im zdajú dôležité. Len niekedy úprimne povedané ich hneď šupnem do koša a nezdržujem sa s tým. Čas je vzácny. 🙂

Na titulkách  časopisov ju  vidím denne , v pošte sa zjaví každý deň aspoň jeden  email  s ňou a na Facebooku je to po úspechu a receptoch najrozšírenejšia  téma. Teda vlastne ešte po rôznych zázračných  diétach. Áno hovorím o detoxikácii.
DETOXIKÁCIA  🙂  alebo 🙁

Ak sa zamyslím nad obsahom všetkých tých článkov a nedetoxikujem pravidelne, tak sa začínam obávať o svoje zdravie. Toľko negatívnych informácii, pomaly až hrozieb, čo sa stane, ak nebudem detoxikovať svoj organizmus…
Koľko nánosov, toxických látok, ťažkých kovov  a ja neviem čo všetko sa ešte vo mne skrýva.
Denne sa objaví nová bylinka, nový zaručene účinný čaj, nové kapsule naplnené korením z pralesa, nový návod ako očistiť naše telo prostriedkami, ktoré tu u nás doteraz neboli a niekto úžasný ich pre nás objavil a  s veľkým úspechom ich pravidelne používajú tam niekde v zahraničí a všetci sú tam šťastní, zdraví a hlavne 150-ročný.
A tak ako pri všetkom, každá minca má dve strany. A aj tu je druhá strana. 🙂

Objavujú sa denne upozornenia na tzv. detoxikačné potraviny. A tomu sa veľmi teším, veď konečne sú to potraviny – riadne jedlo.

A tak som sa na to trochu viac zamerala  a tu je výsledok malého prieskumu:

Najčastejšie odporúčané potraviny na detoxikáciu:
zázvor, cesnak,  koriander, zelenina, ovocie, brokolica, špenát, grapefruit, avokádo, kurkuma, karfiol, cvikla, mrkva, citrón, rukola, vlašské orechy, medovka, levanduľa, kokos,  chili, škorica, med, cibuľa, ananás, mäta, gaštany, jahody, maliny, čučoriedky., brusnice, goji, chia semienka, zelený čaj, čierny čaj, vilcacora, zelený jačmeň, zemiaky, kapusta, olivový  olej, kokosový tuk….

a takto by som mohla ešte dlho písať, ale…..

Teším sa z toho, že konečne niekto odporúča  konzumovať potraviny na očistu organizmu a opisuje ich výborné vlastnosti pre naše telo. Veď potraviny nám majú byť liekom a nie iba jedom. Tak sa to hovorí, však?
No nebola by som to ja, keby som spokojne ukončila týmto konštatovaním. 🙂

Nerozumiem tomu, keď mám vyváženú stravu, v ktorej sú zahrnuté aj tie potraviny uvedené vyššie a okrem nich ešte veľa ďalších zdravých potravín, čím mám zanesený organizmus a ako detoxikovať?
Či skôr prečo detoxikovať?
Je známe, že to čo prijímame stravou  nám buď prospieva alebo zaťažuje organizmus. Náš organizmus nie je taký „ slaboch“, že by si nevedel poradiť z tým, čo mu dodáme a on to akurát nepotrebuje, lebo to považuje za nestráviteľné.  Keby to tak bolo… hmm, no radšej na to nemyslieť. 🙁

Len ak v tom  zaťažovaní  pokračujeme intenzívne a dlhú dobu (niekto celý život), tak vtedy vznikne problém a ohlási sa choroba, ako upozornenie, varovanie, že niečo robíme nesprávne.
A to nie je vždy tá najzávažnejšia choroba, to často býva jemnejší prejav:
začervenanie pokožky, mierne svrbenie, lupiny, červené oči, nádcha, pálenie záhy, nadúvanie, ťažké sny po dobrej večeri, zhoršené dýchanie, bolesti kĺbov, lámavé nechty, kaziaci sa chrup, vlasy bez lesku, migrény , únava, nedostatok energie, nadváha, obezita…

A čo urobíme pri týchto príznakoch? Obvykle vyhľadáme pomoc. Buď priamo lekára, špecialistu, alebo sa vrhneme do „odbornej“ literatúry a začneme s očistami. Robíme jednu za druhou, s rovnakým výsledkom. Pár dní sa nám uľaví  a potom sa vrátime k starým zvykom, veď sme detoxikovali . Ideme svojim spôsobom ďalej. Máme rovnaké stravovacie návyky, ako pred očistou.
Tento spôsob narábania so sebou pripomína odpadkový kôš. Aj ten naplníme až po vrch a niekto ho potom vynesie, vložíme do koša vrecko a začíname odznova. Viem, že sa vám a ani mne toto prirovnanie nepáči.
Tak to nerobme!
Zastavme sa a pozrime sa na to čo so sebou stvárame. Verím, že sa niekomu stane to, že mu lekár nariadi detoxikačnú kúru pri liečbe rôznych závislostí, či už na nejakých látkach, alebo potravinách a to je v poriadku.

Začnime denne robiť niečo pre svoje pevné zdravie:

  • jedzme  pestrú vyváženú stravu
  • konzumujme viac  zeleniny, aspoň  tak ako nám  odporúčajú  a aj v pestrom zložení (aspoň 500g denne)
  • nakupujme  pravé potraviny – nie upravované, nie polotovary, konzervy
  • varme si doma z kvalitných surovín
  • zaujímajme sa o to, čo obsahuje naše kupované jedlo – čítajme dôsledne etikety
  • urobme si čas na jedlo a upravme si prostredie kde ho konzumujeme
  • pime dostatok kvalitnej vody
  • sledujme po konzumácii ktorého jedla je nám „ nevoľno“ a vylúčme ho začas. Výsledok sa ukáže
  • hýbme sa denne aspoň 30 minút mimo bežných aktivít
  • doprajme si denný relax – stačí 20 minút byť sám so sebou
  • skvalitnime náš spánok
  • vylúčme cigarety, drogy a iné návykové látky

A to stačí na to, aby sme nemuseli „ detoxikovať“.
Je to  toho veľa?Odpoveď nechám na vás. 🙂

Mne záleží na mojom tele a zdraví. Potrebujem ho totižto až dokonca svojho života.
PS: verím, že aj naďalej mi priatelia budú posielať užitočné informácie. Ďakujem  ♥