Belepkove_Makove_rezy_s_Jablkami-1Mak a orechy môžem jesť denne. Sú to pre mňa pochúťky a čoraz častejšie s pripravujem makové guličky so sušeným ovocím ako malý dezert a rezervu, keď treba sladkosť a energiu.

O zdravotnom prínose maku sme už písali, ale pre malé zopakovanie si povieme pár dôležitých informácii.

Mak je plodina u nás známa a našťastie ju aj pestovať môžeme (vo viacerých krajinách je jej pestovanie zakázané resp. pod prísnou kontrolou).
Mak obsahuje až 18-20% bielkovín, vysoké percento kvalitnej vlákniny a hlavne vysoký obsah vápnika ho radí k potravinám, ktoré by sme mali častejšie konzumovať. Obsahuje aj iné minerály a vitamíny spomeniem vitamín E, horčík, železo (100g maku pokrýva dennú potrebu železa).
Vysoký obsah vápnika (1400mg na 100g maku) predurčuje túto plodinu ako prevenciu k zamedzeniu osteoporózy, nepríjemným zmenám počas menopauzy, prispieva ku kvalite vlasov, nechtov, zubov, upokojuje. Veď práve z maku sa vyrába množstvo liečiv na upokojenie a proti bolesti.
Okrem množstva bielkovín obsahuje mak aj 40% tuku. Je to síce zdraviu prospešný tuk, ale aj ten treba konzumovať v primeranej miere.
Malá rada pre vás: Nedopĺňajte si makovú posýpku veľkým množstvo masla, nie je to potrebné, sú to staré zvyky a tieto sa skutočne radia k zlozvykom.

Na trhu sa objavuje aj makový olej, ktorý treba konzumovať s mierou a je tiež hodnotným doplnkom výživy.
A teraz už recept na jednoduché bezlepkové rezy

Belepkove_Makove_rezy_s_Jablkami-2Čo budete potrebovať:

  • 5ks vajec
  • 200g mletého maku
  • 80g tekutého masla – ak trpíte intoleranciou alebo alergiou použite 80g kvalitného oleja
  • 120g trstinového cukru
  • 450g jabĺk
  • 50g marhuľového džemu

Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky ušľahajte s 80g práškového cukru do peny. Bielky ušľahajte s 50g jemného cukru do tuhého snehu. Žĺtkovú penu a tuhý sneh zľahka zmiešajte a jemne do neho zapracujte zmäknuté maslo (nie horúce a ani úplne tekuté) a mletý mak.
Jablká olúpte, rozkrojte a zbavte ich jadierok. Nakrájajte na plátky.
Makovú hmotu rozotrite na menší plech (30×20), ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Na pripravenú hmotu naukladajte plátky jabĺk a vložte plech do rúry na 30-40 minút na 180C.
Medzitým rozohrejte marmeládu (marhuľovú) a horúci koláč po vybratí z rúry s ňou natrite. Nechajte vychladnúť a nakrájajte. Vlažný chutí najlepšie.

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

TortaPolentovacoko_gulky_xocolatlAvokadoMata