GnocchiBezLepkuPri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné ho vylúčiť zo stravy. Mnohí si pomyslíme, že tým prídeme o všetko to skvelé z mamkinej alebo babičkinej kuchyne. Tie chutné, jednoduché, ale často aj veľmi výživné jedlá.

Od detstva nás sprevádzajú strapačky s kyslou kapustou, bryndzové halušky so slaninkou, slivkové knedle, šúľance s makom, s orechmi alebo strúhankou.
Pamätám si, že moja babička robila tie najlepšie šúľance na svete. Stála som pi kuchynskej doske a s napätím očakávala kedy to už bude. Dedko namlel mak a ihneď ako sa uvarili, dala mi ich babička na tanier, posypala makom, pridala cukor a poliala voňavučkým domácim maslom od tety zo susednej ulice.

Medzi podobné veľmi chutné, jedlá patria určite aj tie, ktoré poznáme z talianskej kuchyne 🙂

Hovorí sa, že na všetko sa nájde riešenie, ak ho hľadáme. My sme hľadali a našli 😉 A tak vám dnes ponúkame jeden z receptov, ktorý je bez lepku.

Základné „zemiakové“ cesto na gnocchi, šúľance a pod. Budete potrebovať:

  • 300g zemiakov
  • 70g ryžovej múky – je už bežne dostupná aj vo väčších potravinách, ale určite ju kúpite v predajniach zdravej výživy
  • 1-2 PL zemiakového škrobu – Solamyl
  • jedno vajce
  • soľ podľa chuti

Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo na jemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu , soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto . Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov.

Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance, alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok o priemere 1,5-2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5cm. Ak chcete pripraviť gnocchi sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou .

Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej osolenej vode. Varte krátko cca 5 min.

A teraz recept na chutné gnocchi so špenátom 🙂

Budete potrebovať:

  • 2 porcie uvarených halušiek
  • 1ks červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100g čerstvého špenátu
  • 100g cherry paradajok
  • 100g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
  • 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
  • soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti

Postup:
Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu do sklovita, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať)

Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.

Sledujte nás ďalej, pribudnú ďalšie originálne recepty z prirodzene bezlepkových surovín 🙂

Mohlo by vás tiež zaujímať:

TortaPolentovabezlepkuBelepkove_Makove_rezy_s_Jablkami-1