Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné ho vylúčiť zo stravy. Mnohí si pomyslíme, že tým prídeme o všetko to skvelé z mamkinej alebo babičkinej kuchyne. Tie chutné, jednoduché, ale často aj veľmi výživné jedlá.
Od detstva nás sprevádzajú strapačky s kyslou kapustou, bryndzové halušky so slaninkou, slivkové knedle, šúľance s makom, s orechmi alebo strúhankou.
Pamätám si, že moja babička robila tie najlepšie šúľance na svete. Stála som pi kuchynskej doske a s napätím očakávala kedy to už bude. Dedko namlel mak a ihneď ako sa uvarili, dala mi ich babička na tanier, posypala makom, pridala cukor a poliala voňavučkým domácim maslom od tety zo susednej ulice.
Medzi podobné veľmi chutné, jedlá patria určite aj tie, ktoré poznáme z talianskej kuchyne 🙂
Hovorí sa, že na všetko sa nájde riešenie, ak ho hľadáme. My sme hľadali a našli 😉 A tak vám dnes ponúkame jeden z receptov, ktorý je bez lepku.
Základné „zemiakové“ cesto na gnocchi, šúľance a pod. Budete potrebovať:
- 300g zemiakov
- 70g ryžovej múky – je už bežne dostupná aj vo väčších potravinách, ale určite ju kúpite v predajniach zdravej výživy
- 1-2 PL zemiakového škrobu – Solamyl
- jedno vajce
- soľ podľa chuti
Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo na jemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu , soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto . Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov.
Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance, alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok o priemere 1,5-2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5cm. Ak chcete pripraviť gnocchi sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou .
Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej osolenej vode. Varte krátko cca 5 min.
A teraz recept na chutné gnocchi so špenátom 🙂
Budete potrebovať:
- 2 porcie uvarených halušiek
- 1ks červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100g čerstvého špenátu
- 100g cherry paradajok
- 100g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
- 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
- soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu do sklovita, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať)
Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.
Sledujte nás ďalej, pribudnú ďalšie originálne recepty z prirodzene bezlepkových surovín 🙂
Mohlo by vás tiež zaujímať: