zajtraMáme za sebou rok 2013. Prešli Vianoce, o chvíľku prejde aj Silvester a je tu rok 2014 . Skonštatujeme, že nám veľmi rýchlo „ubehol“ a možno si urobíme aj bilanciu roku 2013.

Vyhodnotíme si pre seba čo sa nám výborne podarilo, čo by sme znovu chceli rovnako zažiť a spomenieme si na to, čomu by sme sa radšej vyhli, čo nemusíme v budúcnosti opakovať. A hneď na to prídu prvé nápady a sľuby, čo urobím od Nového roku inak, ako sa vyhnem zážitkom, ktoré ma tento rok nepotešili, ako sa to … ono sa to … tamto ešte … a toto …

Ale to zrejme poznáte všetci a buďme k sebe naozaj úprimní: často opakujeme tie isté vzorce správania sa a konania, tie isté akcie a reakcie, či už vedome alebo najčastejšie podvedome.

No a čo je „najlepšie“ … očakávame pri tom istom konaní, úplne iné výsledky a opätovne sme sklamaní, že sa to nepodarilo, že to nevyšlo tak, ako sme si to na začiatku predstavovali.

Kde však skončili naše predsavzatia z januára, alebo aj tie čo vznikli počas roku?
Prečo som nechodil/a pravidelne do fitka?
Prečo som nezačal/a študovať angličtinu?
Prečo som neschudol/la?
Prečo ešte stále fajčím?
Prečo robím prácu, ktorá ma nebaví?
Prečo … ?

Prežila som nádherný rok, bol plný zmien a zvratov a veľa zmien prinieslo aj veľa pozitívneho. To čo ešte teraz vidím menej pozitívne sa istotne ukáže časom ako veľmi dobré, tak vyčkám 🙂

Každá zmena prináša pozitívne zmeny, avšak často ich vidíme až oveľa neskôr. Každá zmena bolí, dokonca aj keď vieme, že je to zmena k lepšiemu. Všetkých nás drží strach, obava zo straty zaužívaného, zo straty pohodlia, ktoré síce nič neprináša ale je tam pohodlne, „bezpečne“ a poznáme to tam.

A tak odkladáme plnenie našich predsavzatí, záväzkov, sľubov, cieľov, túžob – volajme to ako len chceme. Odkladáme na zajtra, na pondelok, na jar, na leto, po dovolenke, po ukončení školy, v zime, po Novom roku, po svadbe, po pretekoch, po daniach, potom, potom …

Viackrát som už počula, že zajtra neexistuje. Logicky to aj dokážem pochopiť, lebo predsa, keď sa zajtra zobudím je dnes. Moje rozhodnutia  majú racionálne vysvetlenie, ale prídu emócie a vyhrajú, sú jednoducho silnejšie. Emócie zvíťazia nad rozumom.
Stáva sa to aj vám?

Tak si aj tento rok dám svoje sľuby a ciele na papier, tak ako to robievam vždy. Len jednu zmenu urobím. Budem žiť dnes. Každý deň. Teraz. Nebudem žiť zajtra, potom, po dovolenke, po sviatkoch, po nedeli… Budem žiť dnes a krok za krokom dôjdem k mojich cieľom, naplním svoje predsavzatia a túžby. Uskutočním si svoje novoročné záväzky bez odkladania na ďalšie … zajtra.

PS: Malá rada za záver. Neviete, ako zmeniť svoje zvyky? Máte pocit, že potrebujete návod, radu? Veľmi vám odporúčame jednu z našich obľúbených knižiek od Lea Babauty – 52 zmien – knižka, ktorá opisuje to, ako drobné zmeny z vás dokážu urobiť za rok produktívnejšiu a spokojnejšiu osobnosť.