Vegetable SaladV článku o tom, ako metabolický typ ovplyvňuje našu hmotnosť  (článok: Metabolizmus a metabolický typ – je dôležité vedieť aký typ som?) sme písali, že nie každá diéta, každý typ stravy, aj keď môže vyzerať zdravo, sa musí hodiť pre každého. Ako a prečo priberáme alebo chudneme ovplyvňuje mnoho faktorov.
Jedným z nich sú aj naše gény 🙂 A už je to tu! Poviete si: „Ja som to hovorila, že som po mame a ona bola vždy tak trochu pri sebe, takže aj ja musím byť.“ Ale asi vás sklamem. Nie je to pravda. To, že váš príbuzný má problém s hmotnosťou, znamená len toľko, že neprispôsobil svoju stravu metabolickému typu. V súčasnosti je možnosť odhaliť pomocou špeciálneho DNA testu aký ste metabolický typ. Prebiehajú štúdie (food4me je jednou z mnohých) ktoré poukazujú na to, že genetika ovplyvňuje našu hmotnosť.

Samozrejme, že aj ďalšie okolnosti toho, ako žijeme ovplyvňujú našu hmotnosť. O spánku a o tom, že nedostatok spánku spôsobuje nadváhu sme už písali (článok: Chudneme v spánku? – Málo spánku, veľa kíl navyše.) Rovnako aj pohyb ovplyvňuje to, koľko vážime. Pohybová aktivita nielenže urýchľuje metabolizmus, ale dostatočný a správny pohyb napomáha tvorbe svalstva, ktoré potrebuje viac energie. Energie, ktorú skonzumujeme 🙂

Ale samozrejme hlavný faktor našej hmotnosti je strava.

Dnes vám prinášame informácie o tom, ako by mohol vyzerať jedálniček v prípade, že ste MIX typ. Teda ani tukový (proteínový) ani sacharidový. Mix typ je najčastejším typom hlavne u žien. 

Prv, ako budem pokračovať je vhodné spomenúť, že ak máte možnosť je vhodné vyhýbať sa potravinám, kde sa používa súčasná „pšenica“ … zámerne som napísala pšenica v úvodzovkách, lebo táto plodina prešla toľkými úpravami, ktoré sú pre naše zdravie nevyhovujúce. Pšenica, glutén – to sú látky, ktoré je vhodné určite na začiatok zmeny stravovania (výživy) zo svojej stravy vynechať. Navyše pšenica najčastejšie spôsobuje aj cez to, že sa v našom tele vytvorila intolerancia na ňu, nadváhu.

Ako môže vyzerať jeden deň ako MIX typ 🙂

Raňajky:
Obilninová kaša – môže to byť ovsená, alebo kaša z quinoa, ktorá sa veľmi ľahko pripravuje. Vždy preferujte čerstvé ovocie do takejto kaše, ktoré po jej uvarení nakrájate na jemné kúsky. Napríklad jahody, jablko, čučoriedky, hrozno, ale aj banán alebo hurmikaki a podobne. Pridajte do takejto kaše škoricu, agáve sirup alebo kvalitný med.

Ako slaný typ raňajok môžete použiť vegetariánsku omeletu 🙂 napríklad 2 vajcia s červenou paprikou, alebo hlivou, k tomu čerstvá zelenina a ražný chlieb.  Môžete pridať čerstvé bylinky, bazalku, petržlenovú vňať a podobne. Omeletu je vhodné urobiť na panvici s nelepivým povrchom na troche kokosového alebo kvalitného rastlinného oleja, ktorý bol lisovaný za studena. Alebo si môžete urobiť avokádovú nátierku, ktorá obsahuje zdravé tuky a avokádo je vhodný typom „mastného ovocia“ pre mix metabolický typ.

Desiata:
Vhodné je čerstvé ovocie a za hrsť orechov. Pre tento typ je vhodné menej sladké ovocie. Napríklad jahody, grapefruit, jablko, slivky kiwi, zelené hrozno a pod. 2-3x v týždni banány, mango, tmavé hrozno, papáya, pomaranče. S orechov sú to hlavne vlašské orechy.

Obed:
Zeleninová polievka vývarového alebo krémového typu bez zahustenia múkou.  Môže to byť však aj morčací alebo kurací vývar, v ktorom necháte nahusto nakrájanú zeleninu a mäso. Bez cestovín. Prípadne s pečeňovými haluškami, alebo cestovinami so špaldovej múky.

Ako hlavné jedlo máte mnoho možností. Preferovať by ste mali tieto druhy mäsa: Hydinu a biele mäso z nej, jahňacinu alebo teľacinu, chudé mäsá bez vysokého podielu živočíšneho tuku. Ale aj ryby: Pstruh, halibut, losos, tuniak, ale aj šťuka, kapor.

Ako príloha je vhodné pridať akýkoľvek druh zeleniny, no uprednostniť zelené šaláty, špenát, karfiol, kapusty všetkých druhov, brokolicu, baklažán, kel, petržlen, paradajky. Konzum zeleniny je potrebný na dennej báze, ale iba 2-3x v týždni sladšie druhy zeleniny, ktorých glykemický index je vyšší. Napr. karotka, hrášok, tekvica, cuketa a pod.

Je samozrejmé, že tento metabolický typ môže konzumovať aj zemiaky ako prílohu, ale v gramáži do 150g nakoľko vysoký podiel škrobu spomaľuje trávenie proteínov a ich metabolizáciu.

Ďaleko lepšou prílohou je ryža – basmati, hnedé typy ryže, quinoa, amarant, proso, pohánka, jačmenné krúpy.

Čo sa olejov týka, vhodné sú kokosový, extra panenské rastlinné oleje. Veľmi nevhodné sú upravované trans tuky – margaríny a podobne.

Olovrant:
Biely jogurt (cca. 1,5 – 3,5% tuku) alebo kyslomliečne nápoje (kefír) bez pridaných príchutí. Viete si k tomu zajesť kvalitné nie pšeničné pečivo, alebo za hrsť orechov, prípadne  sušené ovocie, ktoré nebolo ošetrené sírou.

Večera:
Večera by mala obsahovať hlavne dostatok čerstvej zeleniny, alebo zeleniny dusenej, grilovanej. Kvalitné zeleninové šaláty s olejom a bylinkami, soľou a korením. Prípadne so zálievkou z jogurtu (3,5% tuku) a k tomu ryba alebo zľahka opečené hydinové prsia, prípadne sviečková, teľacie stehno a pod. Teda chudé mäso.
Záleží na tom, nakoľko dobre sa vám trávi mäso, v akom stave máte váš črevný trakt. Môžete večerať iba zeleninový šalát, do ktorého pridáte varené vajíčko, alebo kvalitnú mozzarelu a pod. Večerať je vhodné najneskôr 2 optimálne 3-4 hodiny predtým, ako pôjdete spať.

Rovnako vhodnými sú aj kyslé druhy rýb, alebo rôzne druhy nátierok, ktoré sú vyrobené z nízkotučného tvarohu, zeleniny, rýb (sardinky, tuniak a pod.) a k tomu kvalitný, najlepšie kváskový chlieb, ktorého trávenie je oveľa jednoduchšie, ako trávenie chlebov s droždím, klasickými kvasnicami.

Inšpirácie na recepty nájdete postupne na našom blogu, ale aj na www.foodisgood.eu.

A takto máte deň, dva tri … za sebou. Stravujete sa tak, aby ste vyhoveli vášmu metabolickému typu a zabezpečili si spolu s kvalitným spánkom a dostatočným pohybom optimalizáciu vašej hmotnosti. Naplánujte si svoj jedálniček a vaša hmotnosť sa vám odvďačí. Zbavíte sa prebytočného zásobného tuku a budete zdravší a spokojnejší.

Máte otázky? Pýtajte sa 🙂 Radi vám odpovieme 🙂