Protein_Tuk_MetabolTypZ predošlých článkov, v ktorých sme písali o metabolických typoch už vieme, čo je to metabolický typ a už aj vieme, ako prispôsobiť  svoju stravu, výživu, keď sme typ Mix.

Dnes rozoberiem to, ako je vhodné skombinovať a pripraviť si stravu v prípade, že sme typom Proteín – Tuk. Často je typom Proteín – Tuk človek, ktorého krvná skupina je 0, sú to viac muži, ako ženy.

Ako poznáme, že sme takýto typ?
Niekedy stačí aj pozorovanie a jednoduchá typológia samého seba. Nesedia nám potraviny s obilninami, najlepšia torta je taká, ktorá je z klobásky, mäso vyhľadávame častejšie ako iné potraviny a nie je to iba otázkou chutí, ale otázka toho, že nám dobre trávi, nenadúva nás a po prijatí mäsa, tuku sa cítime plný energie a nie sme apatickí, unavení.

Ako vyzerá stravovanie  s takýmto typom:

Raňajky:
Obilniny, škroby (sacharidy) by mali tvoriť 20-30% dennej stravy pre takýto typ metabolizmu. Vhodnými sú tie, ktoré neobsahujú glutén. (teda nie je vhodná napr. pšenica a výrobky z nej)

Ak tento typ preferuje skôr sladšie raňajky (aj keď zrejme nie často) potom by to mali byť kaše z amarantu, quinoi, prosa alebo ryže.  Gramáž je od 40-60g v suchom stave. Ženy okolo 40g a muži okolo 60g.  Kaša by mala byť obohatená o orechy, chia semienka, ghi, kokosový tuk a sušené nesírené ovocie. Veľmi vhodné sú brusnice (do 30g) prípadne čerstvé ovocie, najlepšie sú napr. Jahody, pretože majú menej sacharidov, ale dosť vlákniny, bobuľoviny (černice, čučoriedky), kiwi alebo jablko. Ak potrebujete oslaďte si kašu trochou agáve sirupu alebo medu. Niekedy postačí kúsok roztlačeného ale nie veľmi zrelého banánu, ktorý kašu dostatočne osladí.

Pri raňajkách slaného, proteínovo-tukového typu je veľmi dôležité vyberať  si  kvalitné potraviny. Čerstvé, domáce vajcia, kvalitné šunky s vysokým podielom mäsa, kvalitné jogurty, kefíry, tvaroh, čerstvý syr a pod. Vyberajte si produkty s krátkou trvanlivosťou a nie nízkotučné.

Vhodné sú omelety s čerstvou zeleninou, avokádom alebo hubami, ktoré sú pripravované na kokosovom alebo kvalitnom olivovom, orechovom alebo tekvicovom oleji, ktorý bol lisovaný za studena. Môže to byť aj opečená šunka, alebo domáca paštéta (recept na domácu paštétu z pečienok nájdete aj tu) K takýmto raňajkám vždy zaraďte zeleninu. Najlepšie baby špenát, rukolu, papriku, uhorku, reďkovky, hrášok a pod.

Desiata: Tento typ by mal uprednostňovať na desiatu orechy, alebo proteínový nápoj, proteínovú tyčinku. Ak máte chuť na ovocie, je vhodné zaradiť menej sladké. Napríklad jahody, grapefruit, červené pomaranče, slivky, kiwi, bobuľoviny, kyslejšie druhy hrozna.

Obed:
Vhodné sú polievky vývarového typu, bohato zahustené mäsom a koreňovou zeleninou uvarenou  „al dente“. Tak, aby zelenina nebola prevarená, ktorej glykemická záťaž je oveľa vyššia. Polievky podávajte bez zapraženia a bez cestovín.

Pri výbere hlavného jedla máte mnoho možností. Mali by ste preferovať tieto druhy mäsa: hydina – tmavé mäso, jahňacina alebo teľacina, hovädzie mäso dobrej kvality, rovnako aj bravčové mäso. Ryby: losos, tmavý tuniak, makrela, sardinky, mastnejšie ryby, ale môžete si dopriať aj kaviár 🙂 Mäso pripravuje na kvalitnom oleji. Môžete ho pri príprave obohatiť o orechy, semienka.

Pri tvorbe príloh je vhodné zaradiť vždy zelené šaláty. Vhodné sú aj rôzne kombinácie dusenej, alebo grilovanej zeleniny. Použiť môžete cukety, baklažány, zelené fazuľky, špargľu, stonková zeler, ale môžete použiť aj mladé kukuričky, huby alebo koreňovú zeleninu, kapustu. Samotnou sacharidovou prílohou môžu byť ryža – akákoľvek kvalitná ryža (do 50g na porciu v suchom stave), alebo zemiaky varené v šupke do 150g po uvarení.  Prípadne použite sladšie batáty.

Môžete však na obed zjesť aj strukoviny. Jednoduché prívarky, alebo soté z viacerých druhov mäsa v kombinácii s mugo fazuľkami alebo adzuki fazuľkami. Fantázia v kuchyni vám prinesie nové chute a nové zdroje výživy.

Olovrant: Biely jogurt (cca. 1,5 – 3,5% tuku) alebo kyslomliečne nápoje (kefír) bez pridaných príchutí. Viete si k tomu zajesť za hrsť orechov, prípadne rozmixovať trochu ovocia. Zaraďte kvalitný syr s orechmi. Vhodné sú aj nátierky na báze tvarohu so sardinkami, tuniakom, zeleninou, olivami.

Večera:
Včera je veľmi podobná ako pri Mix type, ale mala by obsahovať hlavne dostatok čerstvej alebo dusenej, grilovanej zeleniny. Môžete si vybrať krásne farebné kombinácie rôznych druhov zeleniny a kombinujte teplú a studenú formu.

Kvalitné zeleninové šaláty s olejom a bylinkami, soľou a korením. Prípadne so zálievkou z jogurtu  (3,5-10% tuku) a k tomu mastnejšia ryba (údený losos, pstruh, makrela), alebo tmavé hydinové mäso (kuracie stehno , morčacie, bažant, kačica a pod.) Môžete však do šalátu zakomponovať vajcia, syry do 50% tuku, čerstvé syry a pod.

Ak máte večer chuť na steak, doprajte si ho, avšak pamätajte, že by ste mali takúto večeru konzumovať optimálne 4 hodiny pred spánkom.

Na večeru by sa tento typ mal vyhýbať sacharidom.(zemiaky, ryža, cestoviny, knedle…) ale prijímať ich hlavne vo forme zeleniny:

  • dusenú brokolicu s karfiolom
  • dusený kaleráb s hráškom
  • grilované cukety a mrkvou
  • zľahka opečený ružičkový kel
  • stonkový zeler na červenej cibuli
  • dusená reďkovka: biela, čierna a červená s trochou jogurtu
  • avokádový šalát v kombinácii s orechmi a parmezánom

Kombinácia kvalitných bielkovín so zeleninou zabezpečí to, že črevný trakt nebude trpieť vysokým príjmom bielkovín bez vlákniny.

Takéto pravidlá výživy pre tento metabolický typ by ste mali dodržiavať 80% času. Samozrejme, ak niekedy dostanete chuť na kvalitné sacharidové jedlo (napr.: pšenový nákyp s ovocím a orechmi) doprajte si ho, avšak väčšina vašej stravy by mala byť založená na zvýšenom príjme kvalitných bielkovín, kvalitných tukov obsahujúcich nenasýtené mastné kyseliny a zeleniny a ovocia.

V prípade, že máte chuť na obilniny, využívajte tie, ktoré sú vyrobené z raže, alebo ryže. Vyberajte si kvalitné ražné chleby, ktoré sú sýte a tak ich nepotrebujete prijať vo veľkých množstvách.

Dôležité je plánovanie si jedálnička a tým aj zostavenie nákupného zoznamu. Bez ohľadu na to, aký ste metabolický typ, je veľmi potrebné, aby ste pri zmene stravovacích návykov vedeli čo budete konzumovať a kedy. Aby ste boli pripravení aj v prípade, že vás zastihne neočakávaná služobná cesta, jedlo v reštaurácii a pod.

Odporúčame vám na začiatku variť si doma, pripravovať si jedlo podľa toho, čo potrebuje váš metabolizmus a vyhýbať sa strave reštauračnej, kedy často neviete zabezpečiť čistotu pokrmu a kvalitu surovín, z ktorých sa pripravuje.

Zmena vyžaduje zmenu 🙂 držíme vám palce.

Máte otázky? Pýtajte sa 🙂 Radi vám odpovieme 🙂