Intolerancia na mlieko, laktózu.

Intolerancia_mliekoIntolerancia na mlieko a mliečne výrobky sa u mnohých prejaví hneď po ich konzumovaní. Je však množstvo ľudí, ktorí majú tráviace a iné zdravotné ťažkosti až niekoľko hodín, alebo aj pár dní po konzumácii mlieka a mliečnych produktov a v takomto prípade sa ich zdravotné ťažkosti málokedy zvyknú spájať s jedlom.
Preto je vhodné, aby ste si, ak máte podozrenie na intoleranciu urobili jednoduchý domáci test, ktorý jasne odhalí to, na ktoré potraviny a ich zložky ste citliví.

Prejavy môžu byť veľmi rôzne a to je aj dôvod prečo sa táto intolerancia ťažko zisťuje. Najčastejšie prejavy sú: hnačka, bolesti hlavy, kŕče v bruchu, migrény, bolesti  kĺbov, nespavosť, plynatosť a nadúvanie.

Problém pri intolerancii na mlieko a výrobky spôsobuje  mliečny cukor – laktóza alebo komplexnejším problémom je mliečna bielkovina, ktoré sú takmer v každom produkte z kravského mlieka v rôznych koncentráciách.

U zdravého  človeka sa tvorí v bunkách sliznice tenkého čreva špeciálny enzým laktáza, ktorá štiepi mliečny cukor na glukózu a galaktózu a tie sa potom absorbujú bez tráviacich ťažkostí.

Ľudia s intoleranciou na mliečny cukor (laktózu) nedokážu tento cukor stráviť, ich bunky sliznice tenkého čreva produkujú málo alebo vôbec žiadnu laktázu. Mliečny cukor (laktóza) prejde nestrávený tenkým črevom do hrubého čreva, kde sa potešia črevné baktérie. Tu začína kvasný proces, vzniká metán, vodík a kysličník uhoľnatý. Vzniká nadúvanie čo môže viesť až k ťažkým kŕčom.

Čo treba robiť ak zistíme testom neznášanlivosť na mlieko a výrobky z neho?

Je dôležité vynechať kravské mlieko a výrobky z neho úplne zo stravy. Aj keď niektoré produkty nemusia vyvolávať tráviace produkty (napr. parmezán) aspoň na tri mesiace vynechajte všetko. Je to len na určitú dobu a po jej uplynutí budete môcť sami testovať čo vaše trávenie nezaťaží.

Kde všade nájdeme mlieko a výrobky z neho?

  • kravské mlieko, smotana, zákvas, kefír, acidofilné mlieko
  • biele a ochutené jogurty,
  • tvaroh a výrobky z neho (nátierky, termix, smotanové krémiky…)
  • cottage, lučina, mozzarela
  • maslo, nátierkové maslo
  • tavené syry, nátierkové syry, tvrdé syry, mäkké syry, oštiepky, korbáčiky z kravského mlieka
  • miešaná bryndza
  • kondenzované mlieko, kapucín do kávy
  • sušené mlieko
  • šľahačka spray
  • pudingy, hotové kaše, mliečna ryža,

Okrem týchto produktov hľadajte mlieko aj v týchto výrobkoch

  • pekárenské výrobky – vianočka, lúpačky, sladké pečivo, syrové pečivo, špeciálne chleby
  • zákusky a cukrárenské výrobky
  • pudingový prášok
  • margaríny
  • keksy a čokolády (používa sa najčastejšie sušené mlieko)
  • hotové polievky a omáčky (aj instantné)
  • instantné kávy s mliekom
  • zmrzliny
  • kysnuté cestá, lístkové cesto, štrúdľové cesto, pizza cesto,
  • niektoré sladidlá
  • lieky
  • údeniny

Na trhu je už dosť výrobkov s označením „bez laktózy“. Tieto produkty počas prvých troch mesiacov nekonzumujte a po opakovaní testu pri priaznivých výsledkoch môžete začať na sebe testovať, či vám spôsobujú ťažkosti, alebo ich môžete konzumovať bez obáv.

Aj keď je zoznam potravín s obsahom  mlieka riadne dlhý, dá sa zmenou stravovania tieto produkty vynechať. Schválne nepíšem nahradiť, lebo to nie je možné.

Ponúkame vám pár typov na zmenu zo začiatku a časom si sami vytvoríte kombinácie, ktoré vám budú vyhovovať.

Ako (čím) kombinovať bez mlieka :

  1. mlieko do kávy – ak už musíte piť kávu, zadovážte si kvalitnú zrnkovú kávu a pite je pripravenú buď zalievanú, alebo ako presso bez pridania mlieka. Získate novú chuť a vaše trávenie sa zlepší.
    Ak to nejde dávajte si do kávy sójové mlieko, ale nie jeho sušené náhrady. Pri tých si dobre prečítajte zloženie.
  2. Mliečne polievky a omáčky  vyskúšajte namiesto smotany alebo mlieka použiť ovčí, alebo kozí jogurt, náhražky mlieka (sójové, mandľové, kokosové, špaldové, sójová smotana)
  3. Nátierky  pripravujte si nátierky zo strukovín – cícer, fazuľa, šošovica, do sardinkovej a aj vajíčkovej dajte lyžicu ovčieho jogurtu a lyžičku kvalitnej horčice, nátierky z avokáda, použite tofu
  4. palacinky a lievance – použite špaldové, ovsené, mandľové alebo sójové mlieko
  5. Koláče – pečte kysnuté ovocné koláče – sú zdravšie a menej kalorické ako krémové
  6. Syry – odporúčame vám na začiatok nekonzumovať ich vôbec, alebo môžete testovať ovčie a kozie syry a po troch mesiacoch začať s testovaním kravských, dlho zrejúcich syrov.
  7. Zmrzlina  robte si doma ovocnú mrazenú dreň a okrem mlieka sa vyhnete aj farbivám, cukru a konzervačných prísadám

Určite si vytvoríte nové a zaujímavejšie recepty. Je dôležité, aby ste vedeli presne čo vaše jedlo obsahuje a preto je nutné variť si a pripravovať jedlo doma.
Verte mi, že sa to dá…je to len otázka nového prístupu k sebe a nových návykov.
Doprajte si zdravie cez výživu, kto druhý by to za vás mohol urobiť ?

Viac o ďalších intoleranciách nájdete v týchto článkoch:

 

Tento obsah bol zaradený v Výživa a označkovaný ako , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

20 odpovedí na Intolerancia na mlieko, laktózu.

  1. Zuzana povedal:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadne intolerancie mliečnej bielkoviny. Viem, že pri intolerancii na laktózu sú mliečne produkty, ktoré majú málo laktózy /napr. tvrdé syry/a iné zase veľa. Dajú sa takto rozdeliť mliečne produkty aj podľa množstva mliečnej bielkoviny? Ďakujem

    • Dobrý deň,
      V princípe nie. Pokiaľ sa jedná o alergiu (prípadne aj senzitivitu) na kazeín (mliečnu bielkovinu) mali by ste sa vyhýbať všetkým produktom kde je kazeín a v prípade závažnej alergie vyhýbať sa aj produktom, kde sú stopové množstvá. Vždy záleží do tolerancie. Je to veľmi individuálne, ale mliečna bielkovina je v každom produkte, ktorý je vyrobený z kravského mlieka. Pokiaľ nemáte skríženú reakciu na kozie, ovčie, môžete konzumovať tie.
      Pekný deň. S pozdravom, Renka

  2. Martina povedal:

    Dobry den. Chcela by som sa informovať môj priateľ má uz 6 tyzdnov hnacky,keď sa naje aj to len trošku je tak ma kŕče v bruchu a cíti sa plny nafúknutý. A ziadna potrava v nom neostane. Hned ide na wc a da vsetko von. Aj vodu co pije vykaka. Vobec necika.Žiadne tabletky nepomáhajú a uz schudol 10 kíl. Včera si bol robiť testy na laktozu a ma intoleranciu na laktozu a aj testy na fruktozu mal zlé. Môže mať takéto stavy z toho či bude mať este nejake iné problémy?

    • Dobrý deň,
      S takýmto závažným gastroenterologickým problémom by ste mali okamžite kontaktovať lekára špecialistu (gastroenterológ, internista a pod.), ktorý vykoná všetky potrebné vyšetrenia na diferenciáciu diagnózy. Je to veľmi dôležité!!!
      V prípade, že budete mať potvrdenú diagnózu a budete potrebovať konzultáciu ohľadom výživy radi Vám poskytneme naše služby. Osobne ako online.
      Ďakujeme a želáme pekný deň.
      R & J

  3. Andrea povedal:

    Dobry den dnes sa zustilo u mojho 2-synceka ze ma alergiu na mliecny-cukor Dr.odporucila ze treba dokupit laktoza-kvapky….moja otazka:mozem tie kvappky do hoci akeho mlicneho vyroku dat?

    • Dobrý deň,
      Z Vašej správy nie je jasné, či máte diagnostikovanú laktózovú intoleranciu alebo alergiu na kazeín (mliečny cukor) nakoľko alergia na mliečny cukor nemáme …. Laktazan, je enzymatický prípravok, ktorý nahrádza oslabnú funkciu laktózy v tele. Dôležité je, aby výživa Vašeho synčeka bola komplexná,obsahovala všetky potrebné zložky potravy a v prípade, že sa jedná o intoleranciu na laktózu, aby strava neobsahovala potraviny s jej vysokou koncentráciou, prípadne aby ste používali výrobky bez laktózy, alebo so zníženým podielom laktózy.
      Odporúčame Vám obrátiť sa na Vašu pani doktorku, ktorá by Vám mala odpovedať na tieto otázky, keďže ste v jej starostlivosti, alebo sa objednať k nám na konzultáciu.
      Želáme Vám pekný deň.

  4. Petra povedal:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na kyselinu mliečnu v chlebe /konkrétne v ražnom kvase/. Dočítala som sa, že pri intolerancii laktózy nevadí. Ďakujem za Vašu odpoveď. Petra

    • Áno je to v poriadku. Pri kvasení dochádza k rozkladu a takýto chlebík je oveľa ľahšie stráviteľný a veľmi dobre tolerovaný aj pri intolerancii na laktózu.
      Samozrejme treba vnímať individuálne potreby a to, ako trávime jednotlivé potraviny, sledovať, ako reagujeme na nový druh a nasadzovať opatrne a v menších dávkach.
      Čiže, to nepreháňať s porciami a množstvom na deň.
      Pekný deň.
      R & J

  5. Beata povedal:

    Smiem sa spýtať ako je to s bryndzou v tomto prípade?

    • Dobrý deň,
      Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať aj ľudia, ktorí majú problém s mliečnym cukrom.
      Stopercentná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Podiel laktózy je minimálny …
      Píšeme 100% pretože klasická bryndza predávaná v bežnej obchodnej sieti je zložená z ovčieho aj kravského mlieka.
      Samozrejme každý sme veľmi individuálny, a preto je potrebné sledovať reakcie tela a jesť takýto výrobok s mierou 🙂
      Pekný deň
      R & J

  6. Peter povedal:

    Dobry den, mam intoleranciu na mliecnu bielkovinu, ktoru mi zistili pred dvoma rokmi. Chcel by som sa opytat, ci existuje nejaka specialna terapia alebo liecba, ktora by postupne uplne utlmila priznaky (v mojom pripade bolest v zaludku), resp. jedna sa o ochorenie celozivotne alebo postupne ma snahu odozniet? Dakujem.

    • Dobrý deň Peter
      Špeciálna terapia na intoleranciu neexistuje. Jedinou naozaj funkčnou terapiou je eliminačná diéta a postupné zlepšenie funkcie črevného systému,
      ktorý je za intoleranciu zodpovedný.
      Dostatok kvalitnej vlákniny, pestrosť stravy a pod.
      Pri intolerancii na mliečnu bielkovinu musíte vylúčiť všetky produkty mliečneho pôvodu (kravského) a obmedzene prijímať aj ovčie prípadne kozie produkty.
      Ak, tak potom kyslomliečne. Čerstvý jogurt, žinčica, čistá ovčia bryndza a pod.
      Rovnako je vhodné vyvarovať sa konzumácii hovädzieho mäsa aj teľacieho.
      Intolerancia je liečiteľná, keďže primárne je to problém čreva a nie imunitného systému.
      Diéta by mala trvať podľa závažnosti intolerancie v dĺžke min. 3 optimálne 6 mesiacov.

      Je vhodné prijímať probiotiká a také, ktoré obsahujú aj lactobacillus rhamnosus, ktorý má protizápalové účinky.
      Prijímať dostatok protizápalových vitamínov (C, A, E) ale aj Omega3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo.
      Zmena životného štýlu, stravovania Vám pri tomto probléme vie 100% pomôcť a zbaviť sa tak zdravotných komoplikácií.

      Pre viac informácií Vám vieme poskytnúť rady v našom špecializovanom Centre výživy a pohybu.
      http://restart.akosiuvaritzdravie.sk

      S pozdravom,
      Renka Beláková & Jarka Máťošová

  7. Silvia povedal:

    Dobry vecer,chcem sa spytat,co ja mozem jest,ked mam intoleranciu na lepok,laktozu,bielkovinu kravskeho mlieka.Ked by som mala len celiakiu,alebo len laktozu ale takto,ja naozaj neviem co,uz som zufala.Dakujem

    • Dobrý deň Silvia
      Stravovanie pri intolerancii je síce možno náročnejšie, ale rozhodne to nie je tragické.
      Máte problém s lepkom a kravským mliekom.
      Odporúčame Vám, tak ako bežne našim klientom v Centre výživy a športu nemyslieť na to, čo nemôžete ale na to, čo môžete.
      Je množstvo spôsobov ako jesť oveľa zdravšie a bez alergénov.
      Existuje veľa chlebíkov, ktoré sú z prirodzene bezlepkových surovín (inšpirácie nájdete aj na našej stránke, v našich knihách: http://mio.akosiuvaritzdravie.sk – kde je viac mnoho receptov, spolu v oboch knihách viac ako 100 bez lepku aj laktózy.
      quinoa, pšeno, pohánka, ryža, kukurica atď … to všetko sú bezlepkové plodiny
      Mlieko sa nahradiť nedá, ale … nie sme z neho živí 🙂
      Treba overiť, ako reagujete na ovčie, kozie produkty a prípadne k nim pridať doplnok výživy laktazan a bude to v poriadku.

      Vaša diéta je náročnejšia, ale rozhodne sa s ňou dá existovať a to zdravo a úplne v poriadku.
      Chce to plánovanie a varenie.

      Ak by ste potrebovali zhotoviť jedálniček, rady Vám ho pripravíme po konzultácii v našom centre podľa aktuálneho cenníka.
      Pekný deň

  8. Lucia povedal:

    Dobrý deň mám 20 rokov a neviem sa zbaviť akné chodila som aj kožnej lekárke chvilku pomohlo ale potom sa mi vrátilo späť, a uz nechcem do seba pchať lieky! Používam drahú kozmetiku, prestala som jest čokoládu… Myslíte že moje akné môže byť spôsobené neznášanlivosťou na mlieko? Pretože mlieka vypijem naozaj veľmi veľa! Milujem syri, syrové omáčky a nátierky… Okrem akné by sedeli aj niektoré ostatné prejavy! Ak viete o takýchto prípadoch ďakujem za odpoveď 🙂

    • Dobrý deň,
      Myslieť si, neznamená vedieť. Bohužiaľ nedokážeme Vám odpovedať na Vašu otázku, či to môže byť mliekom, alebo skôr bielkovinou kravského mlieka.
      Akné je rozsiahly zdravotný problém, ktorého základ pramení v zdraví črevného systému.
      Iba presná diagnostika vie povedať, ktorá potravina alebo zložka Vám vadí.
      Možností je množstvo. Od vaječného bielka, kvasníc, mlieko, lepok, alebo zeler, orechy, cukor … atď atď.
      Intolerancie a alergie majú desiatky možných prejavov a bez diagnostiky sa zdĺhavo overujú.
      Je potrebné, aby ste si začala vieš potravinový denník, sledovať prejavy a reakcie, ak nepristúpite k diagnostike zložiek potravy.
      Postupov je viacero … a zdroje informácií na bežne dostupných sieťach môžu byť zavádzajúce.

      V prípade, že sa rozhodnete pre konzultáciu. Radi Vás privítame v našom akreditovanom centre, kde preberieme diagnostiku životného štýlu, stravovania,
      zistíme na akej úrovni je Vaša výživa, ktoré potraviny Vám škodia, stav stresu … atď … a na základe týchto výsledkov vieme navrhnúť riešenia.
      Všetko dobré a veľa pohody a zdravia.
      J&R

  9. Livia povedal:

    Dobry den,chcem sa spytat,ci je vhodne pri neznasanlivosti na bielkovinu kravskeho mlieka uzivat probiotika. Dakujem.

    • Dobrý deň Lívia 🙂
      Určite áno. Nakoľko musíte zo svojej stravy vylúčiť mliečne výrobky aj tie kyslomliečne, ktoré napomáhajú vytvárať priaznivé prostredie v črevách je vhodoné dopĺňať probiotiká.
      Treba však vyberať také, ktoré neobsahujú laktózu. Nakoľko nie každé probiotikum je vhodné a často obsahujú laktózu, alebo odstredené mlieko a pod.
      Odporúčam napríklad Biopron 9 premium, prípadne GS Laktobacili.
      Optimálne je dobré skladovať ich v chladničke.
      Črevnej mikroflóre Vám vie napomôcť aj dostatočný prísun rozpustnej vlákniny. Na jednej strane zo stravy, dostatočné množstvo najmä listovej zeleniny a ovocia. Alebo aj tú je možno doplniť v doplnkoch výživy.
      🙂
      Renka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *