chodza
Hmmmm … Začni sa hýbať!
Tú vetu pozná snáď každý, kto sa rozhodol robiť niečo so svojou postavou či kondíciou. Jednoduchá veta…. Ale urobiť to nie je až tak jednoduché.

Čo je na tom také zložité? Veď hýbať sa vieme všetci. Športovať nevieme všetci, no a aj napriek tomu, že nevieme vyberieme si najskôr Fitness centrum a pustíme sa do tréningu.

Na začiatku poradí pracovník fitka….potom príde rutina…a s ňou prvé sklamania. Hmotnosť nejde dole, aj keď trénujem 5x týždenne a dokonca ani centimetre nič… 14 dní driny a výsledok v nedohľadne…..končím..to nie je pre mňa vhodné……idem na iné stroje….tie zaručene pomôžu.

Ľahneš si a ony cvičia za teba…no aká výhoda…hmmmm 🙂 🙂 🙂

Áno výhoda v tom, že si hodinu poležím a oddýchnem, ale pohyb mne prospešný to nie je. A výsledok? Veľmi vlažný…

A tak som prechádzala od jednej frustrácie k druhej. Rozhodla som sa plávať, lebo to je aj pre obéznych veľmi dobré a to je pravda. No moje návštevy v bazéne boli vlastne kúpaním sa a ani zďaleka nie športovaním. Voda síce nadnáša 🙂 uľahčuje pohyb, ale môj výdaj energie bol veľmi malý.

Stretlo ma však veľké šťastie!

Začala som využívať služby výživovej poradkyne, ktorá riešila moju obezitu a  samozrejme navrhla aj vhodný pohyb. Jej rady boli jednoduché … môžem povedať, že veľmi obyčajné…

Našťastie som k nej mala dôveru pri riešeniach mojej výživy a tak som robila aj to čo povedala o pohybe. Vylúčila z môjho programu fitness, stroje, plávanie, beh a odporučila mi chodiť. Cielene, pravidelne chodiť, v dobrej obuvi a nie po obchodoch. Začať jednou hodinou, nemerať vzdialenosť a ani rýchlosť. A tak som začala. Prvý deň to bolo v poriadku… kráčala som hodinu…druhý deň tiež a tretí deň som sa začala nudiť…

Chodiť hodinu v kuse…hmmm…čo to prinesie???

A tak som si zvolila aj inú trasu, aby som sa vyhla nude a pochybnostiam, čo to bude fungovať. A po týždni som zistila, že môžem ísť určitý úsek aj rýchlejšie. Tak sa moje úseky začali predlžovať…lebo hodinu som dodržiavala….a každým dňom narastala moja radosť z tohto jednoduchého pohybu.

Po troch týždňoch som už aj kopčeky vyhľadávala a stalo sa že som sa aj zapotila… 🙂 a to ja teda ozaj nemusím. 🙂 ….A prišli prvé výsledky! Moja hmotnosť sa znížila o 500 gramov a obvod stehien sa zmenšil. Na zrkadlo som si rúžom napísala moje miery a hmotnosť a každý týždeň písala výsledky. Nádherne to išlo dole…všetko, ale nie geometrickým radom. Na ceste boli aj zastávky, lenže pohľad na týždne kedy to išlo lepšie ma motivoval a tak som pokračovala.

Tak začnite…začnite chodiť…cielene… podľa terajších možností…a prekvapenie vás neminie tak ako mňa 🙂