Woman weighing herself while holding ballonsPribudli vám v závere roka 2 – 3 kilogramy na brušku, či stehnách a rozhodli ste sa po skončení sviatkov začať chudnúť ? Poznáme to – kým sa všetko v chladničke a komore nezje neoplatí sa začať chudnúť. Až keď začne „normálny“ život, deti pôjdu do školy a dospeláci do práce. 🙂

Možno ste už niekedy vyskúšali nejakú diétu na zníženie hmotnosti a možno chcete začať s prvou diétou.

Všetci vieme, že diéty fungujú pokiaľ ich dodržiavame a po skončení sa vrátime pomaly krok za krokom k starým stravovacím zvykom a rovnako krok za krokom sa vrátia naše stratené kilogramy nazad.

Máme pre vás riešenie 🙂

Prečítajte si pár najčastejších otázok od našich klientov a v závere článku možno aj vy nájdete návod ako schudnúť zdravo, chutne, spoznáte lepšie svoje telo a jeho potreby a hlavne bez rizika, že o pár mesiacov bude vaša hmotnosť znovu na naspäť.

Moje BMI je podľa tabuliek v poriadku , stravujem sa rovnako a priberám najmä v páse a menej na bokoch?

BMI je jedným z ukazovateľov nadváhy, obezity. Avšak nič nám nehovorí o tom, aké máme zloženie tela. BMI je smerodajné pri bežnej populácii. Pri tých, ktorí nie sú aktívni športovci. Aktívni športovci majú obvykle vyšší objem svalstva a ich BMI býva nad normálnou hranicou. Svaly sú skrátka ťažšie ako tuk ale sú menej objemnejšie.

Priberanie na bokoch (gynoidný typ) je relatívne bezpečné, vytvára sa nám zásobný tuk. Priberanie na bruchu (androidný typ) však už nesie so sebou závažné zdravotné riziká. Tuk v oblasti brucha často signalizuje tvorbu viscerálneho = vnútrobrušného tuku, ktorý je nebezpečný pre naše zdravie. Presné zloženie tela nám teda BMI nestanoví. Na to sú určené iné metódy.

Moja hmotnosť je v poriadku a začala som pravidelne cvičiť vo fitness centre avšak priberám. Čo to spôsobuje?

Pohyb je veľmi dôležitý nielen pre udržanie správnej hmotnosti, prospieva celkovému zdraviu, krvnému obehu, vitalite, celkovej fyzickej a duševnej kondícii. Avšak treba si uvedomiť, že nadobudnutá svalová hmota je ťažšia ako uložený telesný tuk. Pri pravidelnom cvičení za účelom schudnutia je preto veľmi dôležité upraviť aj stravovanie. Internet je zdrojom mnohých jedálnych lístkov, návodov a odporučení avšak my nie sme všetci rovnakí.

Každý z nás má individuálne výživové potreby. Zloženie nášho tela je u každého iné a preto je veľmi dôležité pripraviť stravovací režim individuálne a nepreberať všeobecné jedálničky, ale dopriať si pripravenie jedálnička na mieru. Pamätajte ste jedineční 🙂

Čo je to spomalený, alebo tiež priškrtený metabolizmus a ako zistím stav môjho metabolizmu.

Je veľmi dôležité vedieť, či máme metabolizmus spomalený, alebo zrýchlený, alebo či funguje v norme. Rýchlosť metabolizmu sa mení s vekom, ovplyvňujú ho všetky diéty, prekonané ochorenia, psychika, stres. Stav metabolizmu vám obyčajná váha na meranie hmotnosti tela nepovie.

Rýchlosť metabolizmu rozhoduje o tom, aký je potrebný váš denný príjem jednotlivých živín. Tukov, cukrov, bielkovín. Rýchlosť metabolizmu je možné zvýšiť, nastaviť na správne hodnoty, ale to sa dá iba tak, že zistíte, ako na tom ste.

Čo je dôležité vedieť predtým ako sa rozhodnem chudnúť?

Predtým ako sa pustíte do trvalého zníženia hmotnosti je potrebné vedieť aké máte zloženie tela, v akom stave máte metabolizmus. A prečo by ste práve toto mali vedieť?

Podiel svalstva rozhoduje o tom, či ak sa začnete hýbať, bude vaše telo schopné zrýchliť spomalený metabolizmus, alebo či potrebujete stravu bohatšiu na bielkoviny a zvýšiť tak podiel  svalstva v tele.

Podiel tuku rozhoduje o vašom zdraví. Prevažuje vo vašom tele podkožný alebo vnútrobrušný tuk. ? . Určité množstvo podkožného tuku je veľmi dôležité, ale viscerálny / brušný/ tuk spôsobuje závažné zdravotné ťažkosti – Pri chudnutí je dôležité zamerať sa na zníženie vnútrobrušného tuku. .

A na záver metabolizmu. Tzv.. spomalený alebo aj zrýchlený metabolizmus sa dá upraviť zmenou stravovania tak, že vám budú nastavené pre vás správne hodnoty množstva živín v dennom jedálničku. Tieto hodnoty sú veľmi individuálne a rozhodujú o tom ako dokážete schudnúť.

To všetko sa dá iba tak, že zistíte, ako na tom naozaj ste.

V našej Ambulancii Výživy a Vitality používame pri každom poradenstve profesionálny medicínsky prístroj (JAWON Professional IOI 353), ktorý je schopný presne určiť to, ako na tom naozaj ste / zloženie vášho tela/ a tým môžeme stanoviť pre vás presné hodnoty vašej výživy.

To je potom začiatok spoločnej cesty, na ktorej vás vedieme, počas ktorej kráčame popri vás a pomáhame vám dosiahnuť vás cieľ v úprave hmotnosti, vo vitalite, v kondícii. Až pokiaľ to, čo ste si stanovili naozaj nedosiahnete. Aj o tom je výživový koučing.

Viac o tom, ako prístroj pracuje, prečo aj vám môže pomôcť na začiatku vašej zmeny nájdete v ďalšom našom článku.
Sledujte nás.