CLANajčastejšou témou tohto obdobia je počasie (čakáme na  dobrú lyžovačku) a chudnutie. Opakuje sa to vždy po vianočných a novoročných sviatkoch. Chudnutie  je  veľká téma a zamestnáva všetky média a výrobcov „ zoštíhľujúcich“ produktov. Väčšina potrebuje schudnúť rýchlo, veľa a lacno. A výrobcovia sa snažia vyhovieť týmto požiadavkám.
Okrem veľkého množstva spaľovačov tukov, rôznych koktailov, tabletiek na zasýtenie, tabletiek na odbúranie tuku, nápojov na chudnutie je v ponuke aj CLA – konjugovaná kyselina linolová.

Množia sa aj u nás otázky, či s CLA  môžeme schudnúť a čo treba robiť.

Tak sme pre vás pripravili pár riadkov, ktoré vám môžu pomôcť orientovať sa v tejto tematike.

Kyselinu linolovú prijímame bežne stravou. Nachádza sa v hovädzom mäse, jahňacine a ovčom mäse. Rovnako sa nachádza aj v mlieku, v syroch a semienkach (slnečnica, ľan) Nenachádza sa v hydine, rybách, morských plodoch, bravčovom mäse. Nenájdete ju ani v nízkotučných spracovaných produktoch.
Teda všetci tí, ktorí prešli na nízkotučnú stravu a vynechali aj konzum hovädzieho mäsa sa sami obrali o túto zložku výživy.

V súčasnej dobe prebieha veľa vedeckých výskumov o účinkoch tejto kyseliny na ľudský organizmus. Vedci prednedávnom uznali, že má pozitívny vplyv na stavbu ľudského tela.

Preukázateľné účinky doteraz

  • tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie z potravy
  • tlmí rast tukových buniek
  • zvyšuje rýchlosť metabolizmu a tlmí jeho pokles (hlavne v noci)
  • zamedzuje odbúraniu svalovej hmoty (katabolizmus) v dôsledku zníženého príjmu energie

Stačí teda doplnok výživy  vo forme CLA a schudnem?

Bolo by to jednoduché , ale vieme dobre, že takto náš organizmus nepracuje. Nevieme odstrániť nahromadený tuk zhltnutím jednej alebo troch toboliek a ešte si aj zachovať doterajší životný štýl, ktorý vlastne nadváhu spôsobil.
Ak sa rozhodujete schudnúť začnite tým, že si upravíte svoj denný režim čo sa týka stravovania, pohybu a spánku. Kvalita spánku a relax majú veľký vplyv na to, koľko nadbytočných kilogramov máme.
No potrebné je začať stravou, teda tým, čo prijímame, nakoľko základom pre úpravu hmotnosti je mať kvalitnú pestrú stravu, ktorá nám dodá všetky potrebné živiny, bude nám chutiť a jej denná kalorická hodnota bude nižšia ako naša denná spotreba kalórií.
To je základ toho, že si pri chudnutí nespôsobíme zdravotné ťažkosti, ba naopak získame energiu a vitalitu.

K upravenému stravovaniu pridáme pravidelný pohyb podľa našich schopností a možností. Pohyb by mal trvať (podľa intenzity) aspoň 40 – 60 minút a to minimálne 3x do týždňa. Ako začať s pohybom sme písali na našom blogu už v niekoľkých článkoch v časti pohyb. Nájdete tam pekné tipy 🙂

Pridajte k tomu kvalitný spánok aspoň 7-8 hodín (je to veľmi dôležité) a nájdite si čas na denný krátky relax. Potom začnete chudnúť prirodzeným spôsobom.

Po týchto úpravách vám CLA môže pomôcť pri strate tukových vankúšikov, ale aj v úprave výšky vášho cholesterolu, zmierneniu celulitídy. Je dôležitá hlavne tam kde sa nedostáva do tela formou stravy.

CLA dokáže tlmiť aj zápalové ochorenia (artróza, tenisový lakeť…) a posilňuje imunitný systém.

rôzne zdroje z ktorých sa tento doplnok výživy vyrába. Bežne dostupné sú vyrobené zo slnečnicového a ľanového oleja. Tieto zdroje nie  sú najbohatšie na obsah CLA, ale sú ekonomicky výhodné.

Sú u nás produkty kde je  kyselina linolová derivovaná zo 100% oleja Svetlice farbiarskej. Olej zo svetlice farbiarskej je bohatším zdrojom umožňujúcim vytvorenie oveľa silnejšieho koncentrátu na kapsulu. To zaručuje vyššiu účinnosť. Sami sme odskúšali tento výrobok, ktorý je produktom firmy Nutrilite a jeho účinky boli vynikajúce.

Ak hľadáte zdroje je dôležité nájsť si naozaj taký, ktorý bude fungovať a bude mať kvalitný účinok bez zbytočných chemických zložiek a ďalších záťaží na organizmus. Inak miniete len veľa peňazí a efekt ostane kdesi na polceste.

Pri výbere doplnkov vám vieme individuálne poradiť. Stačí keď nám napíšete a radi s vami preberieme podrobnosti 🙂