TDopĺňame farebné spektrum fytonutrientov o fialovú (modrú) farbu.
Je letný čas a dozrievajú nám čučoriedky, černice, čierne ríbezle, slivky , ale už aj nádherné lesklé baklažány, nová chutná cvikla, fialová mrkva sa objavuje aj na našich pultoch v obchodoch, červená kapusta bude onedlho a čierne olivy dozrievajú pre nás na juhu, na tmavé hrozno si ešte počkáme… s radosťou aj na červené víno z neho 🙂

Konzumácia týchto produktov s fialovým (modrým) zafarbením je veľmi sezónna a to znamená, že nám často chýba skupina týchto fytonutrientov. V letnom období nie je problém jesť denne drobné tmavé bobuľky černíc alebo čučoriedok, ale tá sezóna je pomerne krátka. Môžeme sa sústrediť na pravidelný konzum červenej kapusty, cvikle, čiernych olív a baklažánu, ktorý je dostať v každom lepšom obchode, ak nemáme vlastné zdroje.
Z tejto zeleniny si môžeme pripraviť veľa receptov a nikdy nás nebudú nudiť. Samozrejme konzumácia tmavých sliviek a hrozna je tiež obmedzená sezónou a preto ju treba využiť. Sústrediť sa na dennú konzumáciu červeného vína by zrejme nebolo tou správnou cestou, aj keď sa mu pripisujú dobré účinky.
Mnoho odborníkov odporúča ženám max. 1,5dcl a mužom do 2-3dcl denne kvalitného, suchého červeného vína, ktorého antioxidačné vlastnosti už boli dokázané.
Stále však platí, že zatiaľ čo kvalitné červené víno si vieme dopriať občas, čerstvé ovocie a zeleninu si určite doprajme denne.

V tejto farebnej skupine sú najznámejšie fytonutrienty:
– resveratol,  anthocyanidins, procyanidins

Sú to silné antioxidanty, majú protizápalové a protirakovinové účinky, a ovplyvňujú hlavne:

  • mozgovú činnosť
  • činnosť a zdravie pečene
  • činnosť a zdravie srdca
  • činnosť a zdravie pľúc
  • DNA
  • zdravie kože
  • hormonálnu rovnováhu

Zhrnutie najznámejších prírodných zdrojov:

  • slivky
  • čučoriedky
  • černice
  • tmavé hrozno
  • čierne ríbezle
  • červená repa (cvikla)
  • červená kapusta
  • baklažán
  • červená cibuľa
  • čierne olivy
  • fialová mrkva

Máme pre vás pár dobrých odskúšaných receptov. Len nedávno sme uverejnili recept z baklažánu na Baba Ganoush. A recept na skvelú prílohu k mäsu, rybe či zelenine karamelizovanú červenú cibuľu.
Chutila vám aj skvelá cviklová polievkacviklové krupoto dnes máme pre vás tento nový recept:

Baklazanove_zavitkyBaklažánové závitky so šunkou a syrom
Tieto závitky si zamilujete. Dajú sa jesť teplé aj studené a majú prekrásnu chuť. Ich príprava je pomerne jednoduchá, avšak vyžaduje trochu viac času. No pokiaľ vám baklažány budú nasolené stáť, môžete si uvariť dobrú kávu alebo čaj a začítať sa do našej knižky.
Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 320g bravčovej dusenej šunky
  • 640g baklažánu
  • 320g mozzarella light (Linessa), ak máte intoleranciu na kravské mlieko, použite kozí syr
  • 20g Extra panenského olivového oleja
  • soľ, tymián

Príprava:
Baklažány nakrájame na pol centimetrové plátky, nasolíme ich a necháme pol hodinku odstáť.
Potom ich utrieme kuchynskou papierovou utierkou a grilujeme na steakovej panvici do hneda. Je potrebné ich obracať opatrne, aby sa netrhali. Na jednu porciu potrebujeme 4 plátky. Grilované plátky osolíme, okoreníme, posypeme tymianom a položíme na každý kúsok šunky a mozzarelly. Pre tých, čo trpia alergiou alebo intoleranciou na kravské mlieko, odporúčame použiť kozí syr. Optimálne čerstvý a nie údený. Zavinieme a vložíme do zapekacej misy. Vložíme na 10 minút do rozohriatej rúry zapekať. Chutia výborne aj na studeno s jogurtovým dressingom.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 270Kcal, Bielkoviny 29g, Sacharidy 5,5g, Tuky 14g

Uvítate isto však aj ďalšie recepty:

Mohlo by vás tiež zaujímať:

cviklove_krupotoRepova_s_kokosom